Öz çelik İş Sendikası'nın yetkili olduğu KarabükKARDEMİR'de ve İskenderun, İSDEMİR’de Toplu İş Sözleşme Dönemi eş zamanlı olarak aynı tarihte başladı.

Yetkili sendika İSDEMİR’de oturacağı Toplu İş Sözleşme görüşmeleri öncesinde, taleplerin yer aldığı taslağı üyeleri ile paylaştı.

Öz çelik İş sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, İSDEMİR’de başlayan TİS Görüşmelerinde çıtayı bir hayli yüksek tutarken, KARDEMİR’de ise o kadar iddialı görünmüyor.

İSDEMİR A.Ş ile Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şubesi arasında yapılacak toplamda 3 Bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşme taslağını İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör İsdemir çelikhane yemekhanesinde açıklarken, KARDEMİR işçisine şu ana kadar talepler ile ilgili sendikanın ne istediği yönünde hiçbir talep paylaşılmadı.

İŞTE İSDEMİR'DE SENDİKANIN TALEPLERİN TASLAĞI

2020-2022 yılları arasını kapsayan TİS taslağına göre; İlk 6 ay ortalama yüzde 18 zam, ikinci altı ay için enflasyon+1, üçüncü altı ay enflasyon+2, dördüncü altı ay enflasyon+2

- Kıdem zammı; İşçinin çalıştıkları yıla göre, aday işçiliğin sonunda (4 . Yıldan itibaren) Her yıl için saat ücretlerine 15 kuruş talep edildi.

- Sosyal Haklara, %34 oranında iyileştirme yapılması ilave edildi.

- 26. toplu iş sözleşmesinin 7. maddesinde yer alan 20 Yılını Dolduran Öz çelik İş Sendikası üyelere 4 Adet Cumhuriyet altını aynen geçerli olup buna ilaveten, 25. Yılını Dolduran Üyelere ise 6 Adet Cumhuriyet altını verilmesi talep edildi.

- Her yıl İsdemir'in 3 Ekim kuruluş yıldönümü anısına hatıra altını verilmesi

- Üyelere tamamlayıcı sağlık sigortası yapılması

- Kendi kusuru olmadan ve gün kayıplı iş kazası yapmadan tamamlayan işçilere yıl bazında 30 gün ikramiye verilmesi.

- Yeni iş başı yapan işçilerin kadroya geçiş süreci 5 yıldan 3 yıla indirilmesi.

- Çalışan ve emekli çocuklarına İsdemir’de iş başı yapması için öncelik tanınması,

- Öz Çelik İş Sendikasının tüm komisyon ve kuruluşlarda yer alması

- Maaşların her ayın 7’sinde ödenmesi

- Sendika temsilcilerinin sorunları yerinde çözmesi ile gerekli çalışmalar yapılması

- Mevcut Temsilci sayının 8 'den 10 çıkarılması

- Vardiya amir yardımcılarının kapsam içine alınması ve daha birçok idari maddede değişiklik yapılarak işçilerin hak ve menfaatine uygun düzenlemeler talep edildi.

İSDEMİR’DE ÇITA TAVAN, KARDEMİR’DE ÇIT YOK

Öz Çelik İş sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci geçtiğimiz günlerde İskenderun’da yayın yapan 8. Gün Haber’in internetten canlı yayın konuğu oldu ve İSDEMİR işçisine TİS görüşmelerinde neler isteyeceklerini oldukça iddialı bir şekilde dile getirdi.

KARDEMİR’de ise başlayan olan TİS Görüşmeleri öncesinde taleplerin yer aldığı şu ana kadar hiçbir taslak ve detaylı bilgi işçi ile paylaşılmadı.

KARDEMİR ve İSDEMİR’de yetkili sendika olan Öz Çelik İş Sendikası, ‘her iki işyerinde çifte standartlar mı güdüyor’ sorusu üyeler tarafından dillendirilmeye başlandı.

KARDEMİR İŞÇİSİ RAHATSIZ

İSDEMİR’deki TİS Görüşmelerinde bir hayli iddialı olan Öz Çelik İş Sendikasının şu ana kadar KARDEMİR işçisine bu iddialı görüntüyü sergilemedi.

KARDEMİR işçisi İSDEMİR’deki TİS görüşmelerini de yakından takip ederken, her iki yerde ayrı standartların uygulanabileceği tedirginliği yaşıyorlar.

Editör: Haber Merkezi