Karabük Belediyesine bağlı özel halk otobüsleri kooperatifinden yapılan yazılı açıklama bir hayli düşündürücü seviyede.

Kooperatiften yapılan açıklama sonrası "Özel halk otobüsleri kontak mı kapatacak?" sorusunu gündeme getirdi.

Artan mazot fiyatlarının yanısıra, Karabük Belediyesinin aldığı hat kiralarında herhangi bir indirime gidilmemesinden dolayı artık çalışamayacak hale geldiklerini belirten özel halk otobüsü işletmecileri, hatlarını belediyeye geri iade etmeyi veya bir süre kontak kapatmayı planlıyor.

Özel halk otobüslerine bağlı kooperatiften yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Karabük Belediyesi denetiminde faaliyet gösteren Özel Halk Otobüsleri İşletmecileri Derneğimiz bünyesinde yer alan toplam 27 araç ile Belediyemizin belirlediği güzergâhlar üzerinde ve saatinde şehrimiz mahalleleri arası Toplu Ulaşımı kamu hizmeti bilinci ile fedakârca ve risk altında sağlamaktayız.

Mart 2020 tarihi itibariyle; tüm dünyada ve ülkemizde de mücadele edilen COVİT – 19 Virüs Salgını önlemleri kapsamında başta Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu kararları doğrultusunda toplu ulaşım araçlarının kullanılmaması yönündeki tavsiyeleri ve okulların uzaktan eğitime geçmeleri ile yolcu kapasitemiz büyük oranda düşmüş, İç İşleri Bakanlığı Ek Genelgesi ile yolcu kapasitelerinin %50’ye düşürülmesi ile yolcu kapasitemiz %90-95 oranında düşmüş ve zararımız katlanarak artmıştır.

Halk otobüsleri olarak; 22 çeşit kalemde ücretsiz yolcu taşımaktayız. Salgın öncesinde şehrimizde aylık ortalama 55 Bin kişinin ücretsiz ulaşımını sağlamaktaydık. Kısıtlama çerçevesinde bile bu rakamlar 2020 yılında 35.000 – 40.000 civarında yolcu sayısına ulaşmıştır.

Her geçen gün artan ücretsiz yolcu sayısı, artan trafik yoğunluğu (ki özellikle pandemi döneminde özel araç kullanımı daha da artış göstermiş ve toplu ulaşım tercihi azalmıştır.) öğrenci servisleri, artan maliyet (personel, mazot ve diğer araç giderleri) nedenleriyle; Toplu ulaşım işletmecilerimiz günümüz şartlarında bu yükümlülüğü karşılayamaz duruma gelmiş, akaryakıt istasyonlarına olan ve bu süreçte daha da artışa geçen mazot borçları ödenemez duruma gelmiş bulunmaktadır. 

Mazotun (8,21.-TL), Lastik bedelinin (3.000.-TL), Yağ değişimin (1.500.-TL) sanayi işçilik giderleri, yedek parça bedelleri, sigorta ve vergi gibi giderlerin olduğu ve her geçen günde artışa geçen bu değerler ile yolcu taşımacılığının yapılmaya çalışıldığı bu zor koşullarda; en düşük: 517,50.-TL, en yüksek: 15.375.-TL gibi rakamlara ulaşan kira bedelleri ödenemez duruma gelmiştir.

Eylül 2021 itibariyle uzun zamandır kapalı olan okullarımızın açılması ile az da olsa hareketlenen sektörümüzde 8 Ekim 2021 itibariyle yolcu taşımacılığına zarar edilmesine rağmen yapılan zamlar ve akaryakıtın sürekli zamlanması, kira ve gider artışlarına neden olmuş, içinde bulunduğumuz şu dönemde çalışarak borçlandığımız, yüksek maliyetli ve masrafı ağır, kamu kaynaklarından yoksun bir şekilde sürdürmekte olduğumuz toplu taşıma yükünü artık taşıyamaz ve sürdüremez hale gelmiş, tüm bu sorunlarda çözüm odaklı çare ve çarelere başvursak da esnafımız artık çıkmaza girmiş ve çalışamayacak hale gelmiştir."

Editör: Haber Merkezi