Özçelik İş Sendikası Karabük Şubesi’nin kendi işkolundaki haddehanelerde sendikal örgütlenme çalışmalarına başlamasıyla birlikte, Karabük’te çalışan 3 Bine yakın haddehane işçisi sendikalı olmayı bekliyor.  

İlk olarak Çağ Çelik D.Ç. ile sendikal örgütlenme çalışmalarına start veren Özçelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, ardından Çelikoğlu D.Ç’de yetkiyi aldı. Işık Çelik ve Boskay Metal’de yeterli sayıda üye yaparak yetki tespitini alan Özçelik İş, diğer bazı haddehanelerde de üye kayıtlarını aralıksız sürdürüyor.

Son gelişme olarak, Çelikoğlu D.Ç’de %87 ücret artışı ve yıllık toplamı 16 Bin lirayı bulan ikramiyelerin yer aldığı toplu iş sözleşmesini imzalamasıyla diğer tüm hadde çalışanların gözü Özçelik İş Sendikası’na çevrildi.

HADDE İŞÇİLERİ SENDİKAYA AKIYOR

Özçelik İş Sendikası Karabük Şubesine her gün çeşitli işyerlerinde çalışan onlarca hadde işçisinden “bizi de sendikaya üye yapın” şeklinde taleplerin geldiği öğrenildi.

Çalışanlarının sendikalı olma isteği karşısında haddehane sahipleri de uyumlu bir şekilde işyerlerinde sendikanın yetkiyi almasını kabul etmeye başladı.

KENAN YILMAZ “TEMKİNLİ DAVRANIYORUZ”

“En büyük hayalim sendikasız işçi kalmasın” diyen Özçelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, haddehanelerde sendikal örgütlenme çalışmalarını temkinli bir şekilde yaptıklarını belirtiyor ve “Her gün çeşitli işyerlerinden onlarca hadde işçisi sendikamıza üye olmak istiyor. Yetkili sendika olacağımız işyerlerini inceliyoruz. Kurumsal bir yapı içinde olmasına gayret ediyoruz. Senenin belirli ayları çalışıp, belirli ayları çalışmayan haddehaneler de var. Yetkili sendika olacağımız işyerlerinde üyelerimize karşı görev ve sorumlulukları tam anlamıyla yerine getirmek zorundayız.” Diyor.

1 AYDA BİN ÜYE

Özçelik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Recep Akyel’in desteği ile Karabük Şubesi bir ay gibi kısa sürede Bin üye kaydı yaptı.

Diğer irili ufaklı haddelerin de yer aldığı birçok işyerlerinde sendikal örgütlenmeyi bitirmesi ile Karabük şubesinin toplam 3 Bin yeni üye kaydı yapması bekleniliyor.

Kardemir, Karçel, Kardökmak ve Mescier D.Ç gibi işyerlerinde 5 Bine yakın üyesi bulunan Özçelik İş Sendikası Karabük Şubesi, hedeflediği yeni üye kayıtlarıyla birlikte 16 şubesi bulunan sendikanın en büyük şubesi olma yolunda ilerliyor.     

HADDE İŞÇİLERİNİN AYLIK KAZANÇLARI ARTIYOR

Sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalayan işyerlerinde asgari ücret alan hadde işçilerinin aylık gelirleri bir hayli artıyor. İşverenin kendi inisiyatifi ile uyguladığı ikramiye, prim ve diğer sosyal hakların tamamı toplu iş sözleşmesiyle birlikte resmi kayıt altına alınıyor ve işveren inisiyatifinden çıkıyor.

Çelikoğlu D.Ç’de en düşük taban maaşın net 5 Bin 300 Lira olarak toplu iş sözleşmesi altına alınırken,  sene de 3’er Bin liralık 4 ayrı ikramiye ve 2’şer bin lira da ramazan, kurban bayramı ikramiyesi bulunuyor. Diğer sosyal haklar ile birlikte tüm gelirlerin giydirilmiş haliyle Çelikoğlu’nda bir işçinin en düşük aylık net 7 Bin Liraya yakın geliri bulunuyor.   

Toplu iş sözleşmesi yapılacak diğer haddehanelerde de bu gelirin çok altında olmayacağı şube başkanı Kenan Yılmaz tarafından ifade ediliyor.

HADDE SAHİPLERİ DİSK ALARMINDA

Çalışanlarının sendikalı olmasına sıcak bakmayan bazı haddehanelerde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Birleşik Metal Sendikası yeterli üye kaydı yaparak, yetki tespitini alıyor.

Özçelik İş Sendikası’nı Karabük’ün kendi sendikası olarak gören bu haddehane sahipleri, işyerlerine Birleşik Metal Sendikası’nın girmesinden son derece rahatsız oldukları ifade edilirken, kendilerinin bizzat Özçelik İş Sendikası’nı davet ettikleri belirtiliyor.

3 BİN HADDE İŞÇİSİ KARABÜK PİYASALARINI DAHA DA CANLANDIRACAK

Her ay Kardemir işçisinin maaş almasını bekleyen Karabük esnaflarına ve piyasalara artık aylık gelirleri artan 3 bine yakın hadde işçileri de katkıda bulunacak.

Sendika şemsiyesi altına girecek hadde işçilerinin, yapılacak toplu iş sözleşmelerinden sonra en düşük aylık toplam giydirilmiş gelirinin net 6 Bin Lira’nın üstünde olacağı ifade ediliyor.