ANKA’nın haberine göre, yaklaşık 3 gün önce Safranbolu'ya bağlı Sarıçiçek yaylasına giden ve aralarında AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal'ın da bulunduğu altı kişi, halk arasında “güzelavrat otu” olarak bilinen ve meyveyi yedi.

Ünal ve bir kişide hafif belirtiler görüldü. Dört kişinin ise halüsinasyon görme, vücutta kızarıklık, titreme gibi şikayetleri oldu. Bir kişi ise görme bozukluğu ve bilinçte bulanıklık rahatsızlıkları ile Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Bu kişinin yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.

MİLLETVEKİLİ CUMHUR ÜNAL'DA VARDI

AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal'ın da bulunduğu gurubun içinde güzel avrat otundan bir kaç tane yedi ve ağzının uyuşması ile şüphelenerek etrafındakileri uyardı.

Milletvekili Ünal, bir kaç tane otun meyvesinden yediği sırada, ağzında uyuşmalar olduğunu fark edince etrafındakileri de uyardı ve yemekten vaz geçti. Milletvekilinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Hastaların durumu hakkında konuşan Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Erol Toy, şu bilgileri verdi:

"YABAN MERSİNİ GİBİ"

''Geçenlerde getirilen hasta yaklaşık 60 yaşında. Ormanda kendi topladığı bitkileri yemiş. Muhtemelen yaban mersini meyvesine benzeterek yediği bir bitki nedeni ile zehirlenme nedeniyle acile başvurmuş. Başvururken görme bozukluğu, bilinç bulanıklığı ve acıtasyon şikayetleri varmış. Acil serviste yapılan inceleme neticesinde antikorner toksik sendrom dediğimiz bir zehirlenme tanısı konularak yoğun bakıma yatırılmış. Bu süreçte zehir danışmanının da önerileri alınarak, gerekli antidot temin edilerek hastaya uygulanmış ve tedavisi yapılmış.

Bu gibi zehirlenmelerde eğer gerekli müdahale yapılmazsa kişilerde acitasyon olabilir, delirium olabilir bilinç kaybı veya halüsinasyon görme, hafıza kaybı olur. Daha ileri vakalarda solunum yetmezliği olabilir veya kalbin durmasına yol açacak şekilde kalbin hızlanması yaşanabilir. Bu bitki halk arasında genellikle tilki üzümü, köpek üzümü olarak bilinir. ‘Güzel avrat otu’ da denebiliyor. Bunların hepsi birbirine benzeyen meyvelerdir.'

Hastanın bilinci kapalıydı ama antidot uygulandıktan sonra şikayetleri azaldı. Yoğun bakımdaki tedavisini tamamlamak üzere bu hastamız. Özellikler bu mevsimlerde vatandaşların emin olmadıkları bitkileri tüketmemesini önermekteyiz.''

Sarıçiçek yaylasına giden 6 kişilik grupta bulunan ve ‘Güzel Avrat Otu’ meyvesinden yaklaşık 8 tane tüketerek vücudunda kızarıklar, görmede bulanıklık, halüsinasyon görme gibi şikayetleri olan Ramazan Oktay ise şöyle konuştu:

''Yaklaşık 6 kişi gezme amaçlı biz Sarıçiçek'e doğru gittik. Sarıçiçek mevkiine geldiğimizde durduk, araçlardan indik. Mehmet Ünal abimiz var. Kendisi orada görmüş olduğu kara üzüme benzeyen taneleri küçük küçük olan bir meyve olduğunu söyledi ve bunun çok faydalı olduğunu söyledi bize. Biz de onun bildiğini farz ederek birimiz 1 tane aldı, şahsım 8 tane kendisi daha çok yedi bize de ikram etti. Diğer arkadaşlara da aynı şekilde.

Sonuç itibari ile az yiyen arkadaşımızda ağız kuruluğu, boğaz kuruluğu başladı. Kendimde aynı şekilde başladı. Karabük'e geldiğimizde saat 11 civarı Mehmet Ünal hastaneye getirildi. Şu an yoğun bakımda. Bilinci kapalıydı. Ama bugün düzeldi. Şahsımda ertesi gün sabah kalktığımda ellerimin uyuşmuş olduğunu gördüm. Elimin kalkmadığını, hatta çay için elimin kalkmadığını, yürüyemeyecek derecede. Akabinde şuur kaybı, vücutta kızarıklık, buna benzer titreme, halsizlik gibi yan belirtileri olduğu için hastaneye geldim. Kan değerlerime bakıldı herhangi bir olumsuzluk gözükmedi. Sonuç itibari ile biz de ayakta atlattık sayılır. Halüsinasyon gördük, düğer arkadaşlarımızda da aynı belirtiler var. Yani vatandaşlarımızın bilmediği bitkiler zehirli bitki olabilir dikkat etsinler.''

GÜZEL AVRAT OTU NEDİR?

Güzel avrat otu, aslında ismini ülkemizdeki insanlar tarafından almış, mükemmel bir bitkidir. Birçok faydası olmasına rağmen insanlar tarafından çok fazla kullanılmayan bu otun üzerinde meyvelerde vardır. Küçük küçük kiraza benzer meyvelerin rengi siyahtır. Bu nedenle görünüşüyle ilgi çeken bir ottur. İlk zamanlar üzerinde mor renklerde çiçekler açan güzel avrat otu, zaman geçtikçe çiçeklerini meyveye dönüştürerek farklı bir görünüm alır.

Bu mükemmel bitkinin asıl adı, Atropa Belladonna olarak bilinir. Yaklaşık olarak ortalama 1,5 metreye kadar uzanan bu mükemmel bitki aslında zehirli bir bitkidir. İşte insanların bu otu çok fazla bilmemelerinin nedeni de bu şekilde zehirli bir bitki olmasıdır. Çünkü bu bitkiler yanlış kullanımlarda ya da doz aşımlarında direk olarak zehirli etkisi ile insanlarda problemlere neden olur. Güzel avrat otunun kokusu bazı insanlar tarafından sevilse bile bazı insanlar tarafından beğenilmez. Tıbbi olarak güzel avrat otu bilimsel çalışmalar ile ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Bu nedenle amatör kullanımlar için güzel avrat otunun kullanılması son derece tehlikelidir.

Editör: Haber Merkezi