2020 Yılının başından bu yana tüm Dünya ile birlikte Koronavirüs salgınına karşı verilen mücadele kapsamında alınan bazı kısıtlama kararları en çok esnafları vurdu.

Karabük ve Safranbolu'da yüksek kiralar ödeyerek ticaret yapan esnaflar, pandemi nedeniyle bırakın kar etmeyi, kiralarını ödeyemez hale geldi.

Küresel salgın nedeniyle Dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluk ve salgının yayılmaması için hükümetin aldığı kararlar önce esnafı vurmaya başladı. Özellikle AVM'lerdeki yüksek kiralar karşısında ezilmeye başlayan esnaf, alınan tedbirler ve salgının oluşturduğu durgunluktan dolayı satışlarının %80'ler oranında düştüğüne işaret ediyorlar. Esnaf aylık ticari kazancından bırakın gelir elde etmeyi, kirasını ödeyemez duruma geldi.

100. Yıl Esnafı Umutsuz

Ticaretin neredeyse tamamı Karabük Üniversitesi öğrencilerine bağlı olan 100. Yıl esnafı, üniversitede öğretimin uzaktan yapılmasından dolayı perişan durumda. Yaklaşık 50 Bin öğrenciye hitap eden 100. Yıl ve Safranbolu Esnafı, Eylül ayından bu yana adeta duruşa geçti. Çok sayıda mal sahiplerinin kiraları yarı yarıya düşürmesi bile bu kesimdeki esnafları rahatlatmaya yetmedi.

Aylık gelirlerinin neredeyse tamamına yakınının düştüğünü belirten çok sayıda esnaf kepenk kapatıyor. Salgınla mücadele kapsamında aylardır kapalı olan çok sayıda ticarethane ise hiç bir gelir elde etmeden evinin geçimini sürdürmeye çalışıyor.

AVM Yönetimlerinden Kira İndirimi Bekleniyor

Karabük merkezde faaliyet gösteren iki büyük AVM'de ticaretini zor şartlar altında devam ettirmeye ve şimdilik sadece varlığını sürdürmeye çalışan esnaflar, AVM'lerde metre kare başına ödenen yüksek kira fiyatlarında ciddi indirim bekliyorlar. AVM esnafları aylardır giderlerini hazırdan karşıladıklarını ve artık birikimlerinin de kalmadığını belirterek, bırakın kirayı, ortak gider aidatlarını bile ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade ediyorlar.

Öte yandan AVM'lerde bulunan bazı büyük markalar ise kapattı ve diğer büyük bazı markalar ise kapatma kararı almayı düşünüyor. Bu tür büyük markaların kapanmasından dolayı da çok sayıda işsizin oluştuğu da ayrı bir gerçek.     

Editör: Haber Merkezi