12 Temmuz 2013 tarihinde, 4736 sayılı kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanunda yapılan değişiklikle; %40 üzeri engelliler ile 65 yaş üzeri vatandaşların, şehir içi seyahatlerde halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması yürürlüğe girmişti.

Karabük’te hizmet veren halk otobüsleri işletmeleri de belediyeden hatları kiraladığı için bu yasa kapsamında hizmet vermeye başlamıştı.

Pandeminin başlamasıyla birlikte şehir içi seyahatlere bazı kısıtlamalar getirilince özellikle halk otobüsü işletmecileri büyük zararlar ettiğini sürekli dile getirdiler. Bu kapsamda özellikle engelli vatandaşlar ile halk otobüsü işletmecileri arasında son aylarda hakarete varan tartışmalar yaşandığı sıkça kamuoyuna yansımaya başladı.

Engelli vatandaşların devletin kendilerine verdiği ücretsiz şehir içi seyahat etme hakkını kullanma istemelerine rağmen, zaten sürekli zarar ettiklerini öne süren halk otobüsü işletmecileri arasında tartışmaların sıklaştığı da ifade edilyor.

ENGELLİ VATANDAŞLAR AŞAĞLANIYOR VE HAKARETE UĞRUYORLAR

Halk otobüsüne bindiklerinde engelli kartını gösteren vatandaşların, otobüs işletmecileri tarafından sıkça aşağılanmaya, hakarete uğramaya başladıklarını öne sürüyorlar.

Bu haksız muamelelere maruz kalan engelli vatandaşların, Karabük Belediye Başkanlığına yazılı ve sözlü müracaat ettiklerini ama bir sonuç alamadıklarını, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Valiliğe müracaat ettiklerinde ise bu haklarını ısrarla kullanmalarının tavsiye edildiğini söylüyorlar.

HALK OTOBÜSLERİ DE BIKMIŞ

Çok sayıda kesimden insanları ücretsiz taşıdıklarını belirten halk otobüsü işletmecileri, günlük yolcu kapasitelerinin neredeyse %10’nu bu şekilde ücretsiz taşıdıklarını ve zaten elde etmeye çalıştıkları karında bu şekilde gittiğini belirterek, halk otobüslerinin bu konuyla ilgili desteklenmesi gerektiğinin de altını çiziyorlar.

BELEDİYE DUYARSIZ

Ücretsiz taşıma ile ilgili destekleme isteyen halk otobüslerinin bu taleplerine kulak tıkayan Karabük Belediyesinin ise hakarete uğradıklarını iddia eden engelli vatandaşların şikayetleri ile ilgili de gereğini yapmadığı da belirtiliyor.

VALİLİK VE BELEDİYE ÇÖZÜM ÜRETMİYOR

Halk otobüslerinde sık sık aşağılandıklarını ve hakarete uğradıklarını belirten engelliler ile 65 yaş üstü vatandaşlar, tüm şikayetlerinin askıda kalmasının yanı sıra, ilgili Müdürlük, Valilik ve Karabük Belediyesinin bir araya gelerek tarafların mağduriyetinin giderilmesi için çözüm üretmelerini istiyorlar.

 

Editör: Haber Merkezi