Türkiye’de Demir Çelik Sektöründe yaşanan ciddi daralma sanayiciyi endişelendiriyor.

İç piyasada 700 Dolar civarında zor alıcı bulan inşaat demirini ark ocakları aynı fiyata üretemiyor.

Dünya’daki Resesyon beklentisi yatırımları azaltırken, ülke genelinde başta inşaat sektörünün %40 civarında daralma yaşaması, demir çelik sektörüne zor günler yaşatıyor.

Sanayi elektriğine ve doğalgazına gelen %300’lerdeki yüksek artış karşısında demir çelik üreticileri üretim maliyetine demir satamaz oldu.

D.Ç’ciler zararına satış yapıyor

Tüm yurt genelinde olduğu gibi Karabük ve çevre ekonomisinde lokomotif pozisyonda olan Demir Çelik üreticileri, son bir yılda elektrik ve doğalgaza gelen %300 zamlardan sonra, 400 dolara elde ettikleri hurda ile inşaat demirini ortalama 700 dolara mal ediyor.

Son birkaç gündür 640 dolardan, 700 doları bulan demir fiyatında artış olsa da alıcı bulmakta zorluk yaşanıyor.

Piyasalarda demir talebinin ciddi azalması stokların şişmesine ve üretimin düşmesine yol açmaya başladı.

İnşaat sektörünün son altı ayda %40 oranlarında küçülmesi, başta demir çelik sektörünün daha da daralmasına sebep oldu.

D.Ç’de İhracat yok denecek kadar azaldı

Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği uluslararası yeni ticari dengeler ve son aylarda demir fiyatlarının 900 dolarlardan 640 dolarlara düşüşü, Türkiye’deki demir çelik ihracatına neredeyse dip yaptırdı.

Demirin 900 dolara satıldığı Avrupa iç piyasasında Türkiye’ye uygulanan kota ülkedeki demir çelik üreticilerinin pazarını da daralttı.

Ülkemizdeki yıllık 70 Milyon ton demir çelik üretimine karşılık Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladığı kota nedeniyle yılda 250 bin ton demir ihracatı yapılabiliyor.

Avrupa Birliği diğer sektörlerde olduğu gibi kapılarını adeta Türkiye’ye demir çelikte de kapattığından daralma daha da hızlandı.

Rusya, Çin, Hindistan ve İran gibi ülkelerin hakim olduğu pazarlarda da demirin daha düşük fiyatlardan yer alması, Türkiye sanayicisinin rekabet gücünü de ortadan kaldırıyor.

Amerika, Kanada ve diğer pazarlarda global resesyon beklentisi nedeniyle taleplerin ciddi oranda düştüğü de gözleniyor.     

Ülkedeki 70 milyon tona yakın üretimin yarıdan fazlasını ihraç eden demir çelik üreticileri bu nedenlerle dış piyasada erimeye başladı.  

D.Ç. Üreticileri duruşa geçebilir

Başta ark ocakları olmak üzere, demir çelik sektöründe yaşanan daralma geçen yıla nazaran üretimi neredeyse yarı yarıya düşürdü.

Üretimde günde iki vardiyadan tek vardiyaya düşüren çok sayıda demir çelik üreticileri arasında şalter indirip, ara duruşa geçenler var.

Karabük ve bölgesinde geçtiğimiz yıllarda Kardemir A.Ş. dışında yaklaşık 5 bin işçinin istihdam edildiği demir çelik sektöründeki daralmadan dolayı çalışan sayısının yarıya ve hatta daha da gerilere gelmesi bekleniyor.

Kardemir A.Ş. ne durumda?

Cevherden üretim yapan ve elektrik enerjisinin neredeyse yarısını kendi üreten Kardemir gibi entegre demir çelik üreticileri, şimdilik tüm bu olumsuzluklara rağmen direniyor.

Ark ocakları karşısında üretim maaliyetlerinin daha düşük olduğu cevherden üretim yapan entegre demir çelik üreticileri demir fiyatlarının geriye gelmesinden ve piyasada taleplerin azalmasından etkilenmeye başladı.

Demir Çelik piyasasındaki daralmadan dolayı stokları şişen Kardemir gibi entegre fabrikalar, üretimi azaltmaya gidebilir ama duruşa teknik olarak geçemezler.

D.Ç. Sektörü S.O.S Veriyor

Türkiye Demir Çelik üreticileri yaşadığı bu kara günlerde adeta S.O.S veriyor ve ayakta durabilmek için hükümetten çeşitli desteklemeler ile formül çalışmaları bekliyorlar.

Bu şartlar altında en fazla bir yıl daha ayakta durabileceklerini belirten demir çelik üreticileri, karşılaştıkları zorlukların az da olsa aşılabilmesi için gözlerini Ankara’ya çevirdiler.

Editör: Haber Merkezi