İskenderun MMK Metalürji Fabrikasında, Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci’yi desteklemediği ve Genel Başkan Adayı Recep Akyel’i desteklediği iddiaları ile işten atılan Eyüp Topaldemir için dün MMK önünde bir eylem düzenlendi.

Özçelik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ferhan Öner’in, Eski Genel Sekreter Hicret Bozoklu ile Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Adayı Recep Akyel’in konuştuğu mitinge yüzlerce işçi katıldı.

Eylem mitinginde sırf Recep Akyel’i destekledi diye, Yunus Değirmenci’nin baskısıyla işveren tarafından çıkartılan Eyüp Topaldemir’in de platformda bulunduğu mitingde ilk konuşmayı Eski Genel sekreter Hicret Bozoklu yaptı. Ardından Genel Başkan Yardımcısı Ferhan Öner bir konuşma yaptı.

Coşkulu, sloganlar eşliğinde konuşmasını yapan Özçelik İş Sendikası genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Adayı Recep Akyel ise konuşmasında, sendikal anlayışta büyük bir değişim yapmak üzere yola çıktıklarını ifade etti.

İşçinin, sendikaya ödediği aidatların işçiye geri dönüşünün olması gerektiğini vurgulayan Akyel konuşmasında şunları söyledi;

“Özçelik İş Sendikası tarihi şanla, şerefle doludur. Alın teri ve mücadelenin sendikasıdır, göz bebeğidir. Burada yaşanan Genel Başkanlık ve Genel Merkez seçimi insanca, adilce yapılmalıdır. Kendisine biat etmedi diyerek, Eyüp Topaldemir arkadaşımızın iş akdi, işi, ekmeği, geleceği çalınmamalıdır. Eyüp Topaldemir arkadaşımızın, eşinin, çocuklarının geleceğini çaldınız, ahını aldınız. Binlerce Çelik İş Sendikası üyesinin ahını aldınız, bunu yerde bırakmayacağız. Eyüp arkadaşım rahat ol, alın terin yerde kalmayacak. Buradan MMK işverenine sesleniyorum. Haksız ve hukuksuzca iş akdini fesih ettiğiniz Eyüp Topaldemir kardeşimize işini ve aşını geri verin, yoksa biz bu meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Eğer bu hukuk mücadelesi devam ederse, farklı şekilde farklı uygulamalar devam ederse, biz Erzinde olacağız, biz Dörtyolda olacağız, biz Payasta olacağız, MMK'nın önünde çadırımız devamlı burada olacak.

Bu seçim işçilerin sendikalarının Genel Merkezini, Genel Başkanını seçme yarışıdır, mücadelesidir. Bu seçim işveren sendikalarının yarışı değildir. İşverenlerin bu konuda tarafsız kalması lazımdır.

Değerli arkadaşlarım, yol arkadaşlarım, 20 yıllık profesyonel sendika hayatım var onurla ve gururla yürüttüm. Sizlerin verdiği aidatlardan çocuklarıma ekmek götürdüm, çocuklarımı büyüttüm, çocuklarımı okuttum. Geldiğimiz süreçte Hicret Bey'in açıklamalarını takip ediyorsunuzdur. Sosyal medyada açıklamalar yapıyor.

Sendikamızın Genel Başkanı dün akşam açıklamasını yaptı ve dedi ki ‘adayım’ hayırlı olsun kendisine. Yalnız ona şunu sormak istiyorum; 3 yıldır ikaz ediyoruz, bu sendikayı tek başına yönetme, bu sendikayı seçilmişlerle beraber yönet, 2 imza ile bu sendika yönetilmez diyoruz. Ama tüm ısrarlarımıza rağmen ısrarla devam ediyor. Ben Hicret Beyin açıklamalarından sadece bir noktaya değineceğim. Şimdi ben kendisine soruyorum; Muhasebe elemanı üzerinden sadece son 2 yılda aktarılan paralar, nereye aktarıldı, hangi gazetecilere, hangi ikinci, üçüncü şahıslara aktarıldı? Bunun cevabını bekliyorum. Önce bunun cevabını işçi arkadaşlara vereceksin, ondan sonra adayım diyeceksin.

Değerli arkadaşlarım, bahsettiler şube başkanlarını, bölge başkanlarını tehdit, baskı, şantajla bir yerlere toplayıp zorunlu açıklamalar yaptırıyorsunuz. Biz biliyoruz ki o arkadaşların yürekleri ve destekleri bizlerle beraber. Artı bu olumsuzluklara, bu yanlışlara, bu hukuksuzluklara daha fazla sabredemezdik. Bunun için değerli kardeşim, yol arkadaşım Ferhan Öner ve değerli ağabeyimiz Hicret Bozoklu ile bu yola çıkmaya karar verdik. Bizler gücümüzü yiğit çelik işçilerinden alıyoruz.

Ben çelik işçilerinden aldığım bu güçle 15'inci dönem Özçelik İş Sendikası Genel Başkanlığına Adayım. Sendikal demokrasi için adayım, emeğin yücelmesi için adayım, alın terinin hakkını alması için adayım. Emekçilerin, işçi arkadaşlarımın, eşlerinin, çocuklarının daha güzel daha huzurlu bir hayat yaşamaları için adayım. Mücadeleden, yılmadığım, korkmadığım, geri durmadığım için adayım. Eğilmeyen, bükülmeyen genel başkanınız için adayım, krallık düzenini yıkmak için adayım.

Arkadaşlar Allah nasip eder seçildiğimiz zaman yapacaklarımız var. Bir defa ekip çalışmasının ortak aklı, ortak fikrini ortaya koyacağız. İş yerinde çalışan arkadaşlarımızın hayat düşüncesi, politik tercihleri, fikirleri ne olursa olsun hepsini kucaklayacağız. Sendikayı seçilmiş arkadaşlarımızla beraber şube başkanlarımız, yöneticilerimiz ve işçi arkadaşlarımızla beraber yöneteceğiz. Danışman gibi insanların şube başkanları üzerinde baskı kurmasına asla izin vermeyeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi