Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti Karabük İl Başkanları ayrı ayrı basın açıklaması yayınlayarak, Kardemir kavşak projesi ile son günlerde yaşanan trafik sıkışıklığı sorununu sorguladı.

CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır ve İYİ Parti Karabük İl Başkanı Av. Ali Çetin Aygün, bugün ayrı ayrı birer basın açıklaması yayınladılar ve son haftalarda yapılan kavşak yapım projesinin tamamen seçim yatırımı olduğunu, projenin değiştirilerek, küçültüldüğünü iddi ettiler.

CHP Basın açıklaması
CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır, yayınladığı basın açıklamasında kamu adına bazı sorular sordu ve şu ifadelere yer verdi;

Karabük–Safranbolu yolunda devam eden 2 ayrı proje ön hazırlık yapılmadan, sadece seçim alt yapısı olarak başlanılmış projeler olduğunu net bir şekilde gösterdi.

Son bir haftadır Karabük-Safranbolu halkının şikayetleri yanı sıra bu hafta KBÜ’de başlayan ön kayıt nedeni ile ilimize misafir gelen binlerce Vatandaşımızın da tepkilerine neden oldu.

Kesintisiz yol projesi ile Kardemir kavşak projesinin çakışması sonrası trafik keşmekeşi yaşanan İlimizde, işin içinden çıkılmaz bir durum yaratırken, bu tip projeler öncesi alternatif yolların hazırlanması gereği de bir kez daha ortaya çıktı.

Kent projelerinde ‘biz/ben’ istedik diye ve seçim yatırımı yapacağız diye proje alt yapısı hazırlanmadan başlanırsa olacağı da maalesef bu olur.

Karabük-Safranbolu yolunun iki nemli kavşağının kapanması öncesi alternatif yol olarak Kapullu-Küpler yolu ve yine Öğlebeli-Üniversite-Kastamonu yolu hazırlanıp İnsanlarımıza bu çile çektirilmezdi.

Şimdi kamuoyu huzurunda soruyoruz.
1-    Kardemir Kavşak projesi 2019 yılında yapılan projenin tamamen değiştirilmesinin ve üst-alt köprülü geçişlerin kaldırılmasının nedeni nedir?

2-    O zaman ki projemi doğruydu? Şimdiki proje mi?

3-    “Kesintisiz yol” olacak denirken Kardemir kavşağının yine sinyalizasyon (ışıklar) ile geçilmesi bu projenin amacına aykırı değil midir? 

4-    KBÜ kavşağı projesi ise Karayollarına ait bir yolda, Belediyenin iddia edildiği gibi 70 Milyon Tl borçlanarak projeyi üstlenmesi ne kadar doğrudur? 

5-    Karabük- Safranbolu yolu üzerinde 4 ana kavşakta sinyalizasyon (ışıklandırma) devam edecekken sadece bir kavşağın kesintisiz yol projesine ne kadar katkı sağlayacağını da kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Karabük ilinin sorunlarını ‘ben yaptım oldu bitti’ olarak çözülemeyeceğini hep söyledik, şimdi bir kez daha görmekteyiz ki sadece akılları karıştırıp seçim öncesi yatırım yapılıyor anlayışını hakim kılma adına yapılan eksik/hatalı projeler maalesef vatandaşımızı üzmekte, Devlet kaynaklarının boşa harcanmasına neden olmaktadır.

Bu kentin çok acil Çevre Yolu projesi neden raflarda bekliyor? Bu kent için verilen Havaalanı ve Eğitim araştırma hastanesi için 250 yataklı ek bina yapımı yanı sıra ihtiyaç olan Devlet hastanesi projesi ne oldu?

İYİ Parti Basın Açıklaması
İYİ Parti İl Başkanı Aygün ise Kardemir kavşak projesinde değişikliğe gidildiğini öne sürerek, basın açıklamasında şu soruları sordu;

Kardemir kavşak projesinde neler oluyor?

Gelen haberler, başlangıçtaki projeden vazgeçildiği yönünde.

Sizin hiç doğru işiniz olmaz mı?

Şimdi dönüş yaptığınız proje olmazsa, ilk projeye mi döneceksiniz? Bu arada oluşacak kamu zararı ne olacak? 

Gerçeği açıklasanız da anlasak?

KARDEMİR kavşak projesinde değişikliğe gidilmiş, birinci ve ikinci projeler arasında çok büyük maliyet farkları bulunmaktadır.

Bu konu ile ilgililere 1. ve 2. Projelerdeki keşif farkının ne kadar olduğu, neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğu, şu anda yapılan projelerde sinyalizasyon olup olmadığı, battı çıktıların iptal edilip edilmediği, proje tamamlandığında nasıl bir fayda sağlayacağı, trafiği hangi ölçüde rahatlatacağı, sabahları ve akşamları ışıklarda bekleme olacak mı ve en önemlisi proje değişiklik yapılırken kamu yararı gözetildi mi? konuları sorulabilir.

Bu projenin seçim yatırımından daha ileri gitmeyecek bir proje olduğu, konuya hakim işinde uzman kişilerin görüşüdür.

Şehir içi trafik sorununun tek çözüm yolunun çevre yolundan geçtiği aşikardır. 

Editör: Haber Merkezi