Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, yapılan ekmek zammına ilişkin sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı.

Başkan Tümen yaptığı açıklamada yapılan eleştirilere cevap verdi.

Tümen; "Fırıncı esnafımız olmak üzere, fiyat artışı uygulayan birçok sektördeki esnafımızı, keyfi fiyat artışı uyguluyormuş gibi göstermek veya fırsatçı gibi göstermek yanlıştır.

Saygıdeğer Karabüklü hemşehrilerim ve esnaf arkadaşlarım;
Son süreçte ekmeğe yapılan fiyat artışından sonra , başta belediye başkanımız olmak üzere bazı kesimlerden açıklamalar ve eleştiriler gelmektedir… Bizler halkımızın gösterdiği tepkiyi pek tabii ki anlayışla karşılıyoruz. Ancak başta fırıncı esnafımız olmak üzere fiyat artışı uygulayan birçok sektördeki esnafımızı, keyfi fiyat artışı uyguluyormuş gibi göstermek veya fırsatçı gibi göstermek yanlıştır.

Keyfi artış yapmak veya fırsatçılık yapmak nedir; aldığınız mal ve hammadde aynı fiyatta olmasına rağmen yani maliyetiniz artmamasına rağmen fiyatları fahiş bir şekilde yükseltmektir.. Mesela pandemi sürecinde maskelere yapılan kolonyalara yapılan depremde ev kiralarına yapılan yangınlarda ise yangın koruyucu ürünlere yapılan zamlar fırsatçılıktır.. Bunları bizlerde katiyen kabul ve tasvip etmiyoruz… Ancak fırıncı esnafımızın aldığı un, kullandığı su ve elektrik , yaktığı odun sürekli zamlanırken bu yapılan fiyat artışı fırsatçılıktan değil zaruretten doğan bir ihtiyaçtır.. Kaldı ki ekmeğe yapılan gramaj artışı ve akabinde fiyat artışı en yakınımızdaki illerimizde de uygulanmış ve uygulanmaya da devam etmektedir.

Ayrıca birçok sektördeki esnafımız, kullandıkları hammaddelerde ki, toptancılardan aldıkları ürünlerdeki, harcadıkları su elektrik ve doğalgazda ki fiyat artışları yüzünden yani kısacası maliyetlerinde doğan artışlar yüzünden fiyat artışına gitmek zorunda kalmışlardır. Siz değerli halkımızdan eleştiri yaparken bunları da göz önünde bulundurmalarını rica ediyorum.

Esnafımız halktan ayrı değildir , halkı oluşturan temel ögelerin başında gelmektedir.. Ülkece uzun süredir yaşadığımız pandemi sürecine ek olarak bir yandan yangınlarla diğer yandan sel ve heyelanlarla geçirdiğimiz bu zorlu süreci birbirimize gösterdiğimiz anlayış ve destekle aşacağımıza inancım tamdır. Saygılarımla.." dedi.

Editör: Haber Merkezi