Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi, Pandemi Sürecinde Karabük’te ağız ve diş sağlığı hizmetleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Başhekim Çebi, yazılı olarak yayınladığı kamuoyu açıklamasında şu bilgilere yer verdi;

“Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 pandemisi son günlerde hızlı bir şekilde tırmanış göstermektedir ve tüm dünyada, ülkemizde ve Karabük'ümüzde vakalar artış eğilimdedir.

Bilindiği üzere Covid-19 virüsü primer olarak solunum yolları ile bulaşan bir virüstür. Ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan meslek dalları; başta diş hekimleri olmak üzere, ağız ve diş sağlığı hemşireleri, diş protez teknisyenleri, klinik yardımcıları, veri elemanları ve tüm temizlik personelleri yüksek bulaş riski  altındadır. Bu risk dünyada yapılan akademik çalışmalarla da bilimsel olarak kanıtlanmış ve covid19 pandemisi süresince en riskli meslek grubu olarak diş hekimleri gösterilmiştir.

Sağlık Bakanlığımız pandemi sürecinde sahada gösterdiği üstün başarıyı Bakanlığımıza bağlı hastanelerin faaliyetlerini sürdürmesinde de göstermiştir. Sağlık Bakanlığımız tarafından Covid-19 pandemisinde Ağız ve Diş Sağlığı Faaliyetleri Rehberi oluşturulmuş ve yeni çalışma standartları belirtilmiştir.

Bu standartlar içerisinde, bir klinik odasında yalnızca bir diş hekiminin çalışması, bir diş hekiminin sadece saatte bir hasta alabileceği, bu bir saat tedavi süreci içerisinde maksimum 40-45 dakikası tedavi hizmetlerine ayrılacağı 15-20 dakikası ise havalandırma ve sterilizasyon işlemlerine ayrılacağı, hastaların bu pandemi sürecinde bakanlığımızın randevu sistemi olan MHRS üzerinden takip ve tedavilerinin yapılacağı ve benzeri birçok standart, kriter ve uygulama getirilmiştir.

Ayrıca Sağlık Bakanlığımızın belirlediği rehber içerisinde tanımlanan tedavi hizmetlerinin idamesi devam etmekte olup, estetik, kozmetik ve elektif tedavi hizmetleri ertelenebilir tedavi prosedürlerü içerisinde yer aldığı için öncelikli tedavi hizmeti olarak görülmemektedir. Pandemi öncesi dönemde Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti sunan hastanelerde ve merkezlerde MHRS sistemi üzerinden bir diş hekimi günde 20-30 hasta bakarken , şu an maksimum 7-8 hasta bakabilmektedir. Ayrıca pandemi sürecinde tüm Türkiye'de olduğu gibi Karabük'ümüzde de Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanemizde çalışan diş hekimlerimizin yarısı Covid-19 pandemisi aktif mücadele grubu olan filyasyon ekiplerinde yer almakta ve Karabük'ümüzün Covid pozitif vakalarının ve temaslı vakalarının tarama ve tespitlerinde gece gündüz cansiperane şekilde çalışmaktadırlar. Bu tip çalışma şekilleri ile Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastane'mizde aktif olarak çalışan diş hekimi sayımızda yarı yarıya bir azalma ve ayrıca hasta tedavi kapasitelerinde %30-40 azalma meydana gelmektedir.

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanemiz şu an hizmet kapasitesi ve hizmet kalitesi olarak Türkiye'deki çoğu ilde bulunan ağız diş sağlığı hizmeti veren kurumlardan daha aktif çalışmaktadır. Çoğu illerimizde ağız diş sağlığı hizmeti veren kurumlarda çalışan diş hekimlerinin tamamına yakını filyasyon da görev almakta ve hastaneler sadece nöbet sistemi ile çalışmaktadır. Bizim ilimizde ise kurumumuzda bulunan diş hekimlerimiz hem filyasyon da aktif görev almakta, hem hastane hizmetlerini maksimum seviyede yürütmekte, hem de 24 saat nöbet sistemi ile kesintisiz hizmeti halkımıza sunmaktadır. Ayrıca her gün iki ayrı diş hekiminin çalıştığı acil poliklinik hizmetlerimiz aktif olarak devam etmektedir.

MHRS sisteminden randevu alamayan vatandaşlarımız acil poliklinik hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. Ayrıca 09.11.2020 tarihinden itibaren kendi alanlarında uzman ve  seçkin öğretim üyelerimizde hasta tedavi hizmetlerine katılmaktadırlar.

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde tedavi hizmetlerinde ki stabil, disiplinli ve son derece titizlikle hazırlanan Sağlık Bakanlığımızın tedavi hizmetleri rehberine uyulmaktadır.

Bu süreçte içinde bulunduğumuz zor koşullar çerçevesinde hizmetlerde ufak tefek aksamalar ne yazık ki olabilmektedir. Saygıdeğer Karabük halkımızdan bu aksaklıklar için bizleri mazur görmesini ve biz sağlık çalışanlarına destek olmalarını önemle rica ediyorum. Biz sağlık çalışanları sizler için vatanımız milletimiz için görevimizin başındayız. Tüm Karabük halkımız tüm ülkemiz ve tüm dünya için sağlıklı, huzurlu günler temenni ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi