Safranbolu’daki düğün tartışmaları her geçen gün artarken, konak sahiplerinin ise Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’ye tepkileri çoğalıyor.

Dün bir araya gelen konak sahipleri, belediye tarafından kendilerine getirilen düğün yapma kısıtlaması ile ilgili değerlendirmede bulundular. Belediye tarafından verilen ruhsatların ilgili yönetmeliğe aykırı olduğunu, yargı sürecini başlatacaklarını ve bu ruhsatların iptal edilmesinin söz konusu olduğunu öne sürdü.

Konak sahipleri adına bir konuşma yapan Safranbolu Beybağı Konak işletmesi Emre Yaşar; “Gündemimiz bir şekilde düğünler oldu bu konunun buraya gelmesindeki sebep kesinlikle konaklar değil. Hata yapılmıştır, insanlar rahatsız olmuştur, park yeri problemi yaşanmıştır, biz bunları anladık bu konulardan dersimizi aldık. Yüksek ses ile ilgili mağduriyetleri de duyduk. Biz Başkan Hanıma bunu çözebiliriz, bu konuda bizde adım atarız diyerek, birçok teklifle gittik. Ne zaman bir basın toplantısı olsa vücut dilini izlerim, herkesi azarlar, tepeden bakan bir belediye başkanı. Biz artık kendisi ile diyalogu koparttık. Buraya esnaf odası başkanını da çağırdık geçen haftaki toplantıda esnaf odası başkanı da söyledi. Esnaf odası başkanı bizim aramızı bulmaya çalışıyor, ama bizim arabulacak bir noktamız yok, biz o noktayı geçtik maalesef.” Diye konuştu.

Konak sahibi Emre Yaşar, düğün salonu işletme ruhsatlarına da değindi ve Elif Köse’nin yeni verdiği ruhsatların, yasa ve yönetmeliklere uygun olmadığını ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Elif Köse, canlı yayınlara çıkıp biz konaklarda düğün yaptırmayacağız diye bağırdı, ısrarla söyledi. Konaklarda bu iş olmayacak dedi. Özelikle dedi ki düğün salonu işletme ruhsatı, onu bile doğru söyleyemiyor düğün ruhsatı diyor, bu belgesi ve evrakı olmayan işletmelerde düğün olamayacak diyor.

Ben diyorum ki bizim düğün salonu işletme ruhsatımız yok, hiç birimizin yok, biz bunun farkındayız. Kimsenin düğün salonu ruhsatı yok, o yüzden bana uyguladığın bu yasayı Safranbolu’da tüm mekanlara, tüm kurumlara uygulayalım. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil ki neden konakta düğün yapmak isteyen vatandaşa saygı duymuyorsun. Eğer düğünlerle ilgili yasalar uygulanmaya kalırsa, bakın iddia ederek söylüyorum Türkiye’nin yüzde 95’de düğün işi biter. Buna otellerde dahil, restoranlarda dahil. Şimdi başkan çıktı ‘5 tane mekana düğün salonu ruhsatı verdim’ dedi. Sonradan düğün salonu ruhsatı veremezsin. Bununla ilgili yönetmelikte diyor ki 5’inci maddesi C fıkrası benzinlik, sauna, hamam, fırın, cephanelik ve düğün salonunu aynı maddeye koymuş devlet. Özel yapı gerektiren bir yapıdır düğün salonu yani iskanla beraber iş yeri ruhsatı alınıyor.

Öğretmen evinin salonu yok ki bunu nasıl verdin bu bariz suç işlemektir. Bir belediye başkanı bu şekilde nasıl davranıyor anlamıyorum Safranbolu’da yapması gereken asli görevleri var bunları 3 seneden beri 4 dörtlük yaptı sanki. Sabah kalkıyor düğün, akşam yatıyor düğün. Kimsenin ruhsatı yok, kimse düğün yapamayacak. Bir karar alınıyor, bu kararda biri kar eder biri zarar ama bu kararda arkadaş vatandaş düğün yapamıyor. Ben konakta yapmak istiyorum diyor yapamıyor, diğer tarafa gidiyor fahiş fiyatlar var, bir karar alıyorsun vatandaş mağdur, işletmeci mağdur. 5 tane ruhsat verilmiş bu insanlar mağdur olacak çünkü sonradan ruhsat veremezsin.

Muhtemelen o 5 mekanların kapalı salonları var. Kapalı salonunda olsa bütün kriterleri fazla fazlada karşılasa, bina baştan yapılırken düğün salonu olarak yapılmadıysa düğün salonu işletme ruhsatı alamazsınız. Bu konu ile ilgili tabiî ki yargı süreci başlatacağız biz ekmeğimizin derdindeyiz. Elif Köse bu işte taraflıdır kendisi yanlıdır. Ben Elif Köse’ye tavsiye olarak şunu söyleyebilirim asli görevlerini yapsın."

Editör: Haber Merkezi