Kardemir A.Ş, Yönetimi, Toplu İş Sözleşme gereği 01.01.2022 tarihinde işçiye vermesi gereken Kademe İlerlemelerini, geçtiğimiz temmuz ayındaki Kurban Bayramı arifesinde belirsiz bir şekilde yürürlüğe koymuştu.

15 Temmuz’da yapılan Özçelik İş Sendikası Genel Başkanlık seçimine bir hafta kala, mevcut Genel Başkan Yunus Değirmenci’ye Kardemir Yönetiminden seçim rüşveti olarak nitelendirilen işçi kademeleri iki ay sonra geri alındı.

Hani işçi hiç hak kaybı yaşamayacaktı?

Kardemir A.Ş Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz 4 Temmuz günü yapılan bir açıklama ile kapsam içi çalışanların kademe çalışmalarının bittiği ve kademelerin verileceği yönünde; “Kardemir A.Ş., bugün düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısı ile, kapsam içi personelimizin kademe çalışması neticelendirildi. Hiçbir çalışanımız hak kaybı yaşamayacağı gibi, 31/12/2021 tarihinden itibaren hak ettikleri ücret farklarının bayram öncesi çalışanlarımıza ödenmesi kararlaştırılmıştır.” Şeklinde açıklama yapılmıştı.

Kademelerin açıklanmasıyla beklediği kademeyi alamayınca yüzlerce çalışan verilen düşük kademeye dilekçe vererek itiraz etmişti.

İtiraz dilekçeleri neticelenmediği gibi, geçtiğimiz hafta çok sayıda işçinin verilen kademeleri de geri alındı.  

Yunus Değirmenci “Çifte Bayram” müjdesi diye açıklamıştı.

Özçelik İş Sendikası Karabük Şubesi iki aya yakın kademe ilerlemeleri ile ilgili eylem yapmış, fakat sendika genel merkez kongresinden sonra eylemi zoraki sonlandırmışlardı.

Geçtiğimiz temmuz ayının 15’inde yapılan sendika genel başkanlık ve yönetim seçimine bir hafta kala, apar topar verilen kademelerle ilgili Öz Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “Kardemir işçisine çifte bayram” diye müjde vererek, Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar ile yaptıkları görüşme sonrası kademe sorununu hallettiklerini açıklamıştı.

Değirmenci’ye verilen seçim rüşveti iki ay sonra geri alındı.

Sendika Genel Başkanlık seçimlerinde Kardemir yönetimi tarafından Yunus Değirmenci’ye seçim rüşveti olarak nitelendirilen kademe ilerlemelerinin iki ay sonra geri alınmasına ise bir anlam verilemedi.

Değirmenci’nin seçim malzemesi olarak kullanmak istediği kademelerle ilgili Kardemir Yönetimine, şimdi ise “Kademeleri kongre öncesinde verin, sonra geri alırsınız.” Şeklinde anlaştığı iddiaları da öne sürülüyor.

Hakları geri alınan işçilerden 9 aylık kademe farkı maaşlarından kesilecek.

Çok sayıda işçiden geri alınan kademelerin ardından çalışanların maaş hesaplarına yatan yaklaşık 9 aylık kademe farklarının da maaşlarından kesileceği belirtildi.

Anayasa’ya göre verilen hakkın geri alınamayacağı ayrı bir tartışma konusu olurken, Kardemir işçisine iki ay önce verilen kademeler geri alındığı gibi bir de maaşlarına yatan 9 aylık farklarında kesilmesi işçiyi daha da üzdü.

Yunus Değirmenci’nin umurunda değil.

Kardemir işçisine “Çifte bayram müjdesi” olarak veren Genel Başkan Yunus Değirmenci’nin, verilen kademelerin geri alınmasıyla ilgili işçilerin telefonlarını açmadığı ve yaşanan soruna çözüm getirme gibi bir çalışma içine de şu ana kadar girmediği belirtiliyor.

Seçim malzemesi olarak Kardemir yönetiminden apar topar aldığı ve belirsizlikler ile dolu olan kademe ilerlemelerinin şimdi geri alınmasıyla ilgili Kardemir işçisi Genel Başkan Yunus Değirmenci ile görüşemiyor.

Karabüklü Özçelik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç ise işçilere konuyu halletmeye çalışacaklarını ifade ederek, her hangi bir sözde bulunamıyor.

Editör: Haber Merkezi