Her yıl gerçekleştirilerek artık gelenekselleşen, Matematik Sempozyumlarının 13.sü Üniversitemiz ev sahipliğinde üniversitemizde yapıldı.


 

5.-(2)77 Üniversiteden 165 Öğretim Üyesi 125 Yüksek Lisans ve Araştırma Görevlisi’ nin katılacağı ve 3 gün boyunca devam edecek olan 13. Matematik Sempozyum, Sergi ve Şenlikleri Konferansı’nın ilk günü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilerek sempozyuma; Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Matematikçiler Derneği(MATDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın, KARDEMİR A.Ş. Endüstri Mühendisliği Müdürü Hamza Naci Çubuk, Alanlarında Uzman Matematikçilerimiz, Üniversitemiz Dekanları, Akademik Personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Ulu Önderimiz Gazi Mutafa Kemal ATATÜRK ve ebediyete intikal etmiş Aziz Şehitlerimiz ile Manisa’nın Soma İlçesinde gerçekleşen kaza sonucu hayatlarını kaybeden şehitlerimiz adına bir dakikalık saygı duruşu akabinde İstiklal Marşımızın okunmasının ardından; 13. Matematik Sempozyum, Sergi ve Şenlikleri Konferansı’na katılamayan Bakanlarımızın gönderdikleri telgraflar okundu.

13. Matematik Sempozyum, Sergi ve Şenlikleri Konferansı; Aramıza katılamayan Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın telgrafının okunması ile başladı. Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan göndermiş olduğu telgrafında; “13. Matematik Sempozyum, Sergi ve Şenlikleri Konferansı’na nazik davetiniz için teşekkür ederim. Değerli çalışmalarıyla Sempozyuma derinlik kazandıran Kıymetli Akademisyenlere ve Araştırmacılara başarılar diliyor, düzenlenen sempozyumun verimli geçmesi temennisiyle sevgi ve selamlarımı sunuyorum.” sözlerini ifade etti.

Telgrafların okunmasının ardından, Matematikçiler Derneği(MATDER)’in sinevizyon gösterisi izlenerek Sinevizyon gösterisinin akabinde ise açılış konuşmalarına geçildi.

13. Matematik Sempozyum, Sergi ve Şenlikleri Konferansı’nın ilk açılık konuşmasını gerçekleştiren Matematikçile Derneği(MATDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın; “Soma’da gerçekleşen kaza sonucu Ülkemizde üç gündür yas ilan edildi, kazada yitirdiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet kederli ailelerine ve Milletimize baş sağlığı diliyorum. Matematikçiler Derneği Türkiye’de matematiği sevdirmek, matematiği Türk ekonomisi ve teknolojisinin gelişmesinde etkin kılmak ve Ülkemizde matematik eğitim seviyesini yükseltmek için elinden gelen faaliyetleri yürütmektedir. Biliyorsunuz 2000 yılı Dünya Matematik Yılı idi. O zaman ki Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in onurlandırmasıyla ilk sempozyumuz başladı ve sempozyumlarımız her yıl devam etmekte, çünkü bu toplantılarda klasik bir sempozyum havası görmüyoruz. Burada Matematikçiler, Akademisyenler, Matematik Bölüm Öğretim Üyeleri, bunun yanı sıra matematik öğretmenlerimiz ve bilhassa diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan matematikçilerimiz katılmakta. En son gelişmeleri bizlerle paylaşmakta ve Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında kalkınmasında katkı sağlayarak yardımcı olmaktadırlar. Biliyoruz ki kalkınan Ülkelerin projesinde mutlaka temel bilimler yer almaktadır. Dolayısıyla temel bilimler içinde Matematik en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl bir tema belirlenerek gerçekleştirilen sempozyumların 13. sünü Demir Çeliğin Merkezi Karabük’te, Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde Bilimin Çeliği Matematik teması ile gerçekleştiriliyoruz. Bizlere ev sahipliği yapan başta Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal olmak üzere, bizleri destekleyen öğretmenlerimiz ile öğrencilerimize ve bu zemini hazırlamakta emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

2.-(8)Üniversitemizi hayranlıkla takip ettiğini vurgulayan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Uluer; “Özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a teşekkür ediyorum, bakıyoruz ki inşaatta bir betonarmenin çeliği var, makinede bir motorun çeliği var, ama genelde bilimin de hakikaten bir çeliği var, o da matematik bunu da Bizim Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal keşfetti ben bugün bunu öğrendim ve çok mutlu oldum. Üniversitemizde her gün bir etkinlik var ve ben bazen hangisine katılacağımı şaşırıyorum. Hocalarımız sempozyum öncesi soruyorlar 30 bini aşkın öğrenci sayısına 6 senede nasıl ulaştınız diye. Karabük, Üniversite Kenti oldu. Karabük’e öğrencilerimiz dahi sığmamaya başladı. Matematik denildiği zaman bizler dururuz. Temel bilim dallarını sayarken de biz fizikçiler kendi branşımızdan önce Matematik, Fizik, Kimya diye temel bilim dallarını sayarız. Matematiğe karşı sonsuz sevgi, muhabbet ve saygımız var. Türkiye’nin en güzide matematikçileri bugün burada bulunuyor. Bunun için, Matematikçiler Derneği(MATDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın ve Üniversitemiz Matematik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Nallı’ ya böyle bir organizasyonda emek verdikleri için aynı zamanda da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sempozyumumuzun en güzel şekilde geçmesini temenni ederek katılan herkese saygılar sunuyorum.” dedi.

Türkiye’nin hızla ilerleyen eğitim lokomotifinin dinamik makinesi ve farkını fark ettiren Üniversitemizin Rektörü Pof. Dr. Burhanettin Uysal; “Elim kaza sonucu Soma’da hayatını kaybeden şehitlerimize Allahtan rahmet, kederli ailesine ve Milletimize başsağlığı diliyorum. Bilimin çeliği matematiği anlatmadan önce, çok kısa hafızamızı yenilememiz gerekiyor. Osmanlı İmparatorluğu parçalandı ve Genç Cumhuriyet kuruldu. Yıl 1937 ve II. Dünya savaşının hazırlıkları başlamışken Genç Cumhuriyetimiz tedbir almak istiyor, silahlanmak ve kendisini savunmak istiyor bu amaçla, da Türkiye’nin İlk Entegre Demir Çelik Fabrikalarını Karabük’te kuruyor. Bu fabrika Genç Cumhuriyet’in imarında ve sanayileşmesinde çok önemli roller üstleniyor. Bugünkü sanayicilerimizin büyük bir kısmı ve bugünkü mevcut fabrikaların neredeyse tamamını Karabük Şehri yapmıştır. Bizler Karabük’le onur ve gurur duyuyoruz. Yıl 2007 ve Karabük Şehrinde Karabük Üniversitesi kuruldu. Karabük’ ün dinamikleri belirli; Ülkemizin imarında, sanayileşmesinde ve rekabetinde şimdiye kadar demir çelik işletmelerinin yapmış olduğu işi, fonksiyonu Karabük Üniversitesi olarak şu an Biz üstlendik. Bunu kısa bir örnekle izah edeceğim. Türkiye’nin Orta Doğu’sundan, Kuzey Afrika ve Ukrayna’ya kadar olan bölgesinde tek hızlı tren rayı üreticisi KARDEMİR A.Ş ‘dir. KARDEMİR’in üretmiş olduğu rayları Devlet Demir Yolları’na Satabilmesi için akredite olmuş laboratuvarlarda test edilmesi gerekmektedir. Bugüne kadar bu test işlemleri Köln Üniversitesi ve Prag’da yapılıyordu. Ülkemizin İlk ve tek Demir Çelik Enstitüsü’nü Üniversitemiz bünyesine kazandırdık ve bugün bu testleri Üniversitemiz yapıyor. Karabük Üniversitesi’ nde matematik anlatılacaksa bilimin çeliği olarak anlatılmalı ve değerli hocamla bu yüzden bu başlığı seçtik. Sevgili gençlerin matematiğe olan ilgisini artırıp, eğitim politikasında olan aksaklıkları birlikte tespit ederek bunu bugün birlikte değerlendireceğiz. 13. Matematik Sempozyumunu Üniversitemiz ev sahiplinde gerçekleştirmekten onur ve gurur duyuyorum. Bu sempozyumda emeği geçen değerli Akın hocama, sevgili akademisyenlerimize ve çalışanlarımıza saygılar sunuyorum.” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından plaket takdim törenine geçildi.

 
4.İlk plaketi: Casio Penta Limited Şirketi Uğur Erkurum adına Sayın Yasin Mehdi Bal’a, MATDER Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya takdim ederken, Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Mustafa Boz adına Matematik Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Ayşe Nallı’ ya ise Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Kutay plaketlerini takdim etti. Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İhsan Uluer’e Bilecik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu plaketini ederken Sayın Hacısalihoğlu gerçekleştirdiği kısa konuşmasında; “Sayın Uluer geçmişte 3 önemli isimden bahsettiği için beni duygulandırdı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Hiçbir sempozyumda geçmişimizi unutmamamız gerekir. Çünkü çok değerli isimler geliyor, işte şimdi bu Üniversite’nin Rektörlüğünü yapan Prof. Dr. Burhanettin Uysal gibi. Böyle dinamik insanlara ihtiyacımız var. Dekanımız kısa konuşmasında çok değerli şeylerden bahsettiniz, bu plaket değil size ne versek veya ne söylesek azdır.” dedi.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Karaçay’a KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel adına KARDEMİR A.Ş Endüstri Mühendisliği Müdürü Hamza Naci Çubuk plaketini takdim ederken, MATDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın ise Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a günün anısına plaketlerini takdim etti.

Matematikçiler Derneği’nin plaket töreninin ardından; Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Karaçay’ın tanıtıldığı sinevizyon gösterimi izlenerek akabinde; MATDER Ömür Boyu Matematiğe Hizmet Onurluluk Ödül Törenine geçildi.

Başarılı çalışma hayatı ve örnek çalışmalarından ötürü MATDER Ömür Boyu Matematiğe Hizmet Onurluluk Ödülünü Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Karaçay’a; MATDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın, Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Bilecik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Türkşen hep birlikte verdiler.

MATDER Ömür Boyu Matematiğe Hizmet Onurluluk Ödül Töreninin ardından 13. Matematik Sempozyum, Sergi ve Şenlikleri Konferansı’nın ilk çağrılı konuşmasına geçildi. Oturum Başkanlığını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Türkşen’ in gerçekleştirdiği konuşma; Endüstriyel Matematik ve Demir Çelikteki Uygulamalar konu başlığı altında Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Çoşkun ve KARDEMİR A.Ş Endüstri Mühendisliği Müdürü Hamza Naci Çubuk tarafından gerçekleştirildi.

13. Matematik Sempozyum, Sergi ve Şenlikleri Konferansı’nın öğleden sonra ki oturumunda; Ankara Fen Lisesi 11. Sınıf öğrencileri Ceren Şanda, Zeynep Ballı, Murtaza Eren Akbıyık kısa bir sunum yaptılar. Sunumlarında; İslam Dünyasında Bilim, Modern Çağda Bilim ve Matemetik, Türkiye’de Uygulanan Matematik ve Antik Çağda Matematik konularından bahseden öğrencilere MATDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın tarafından katılım sertifikası verildi.

Oturum Başkanlığını Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Ünver’in yürüttüğü günün ikinci çağrılı konuşmaları ise Gelişmenin Lokomotifi Matematik konusu ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Halilov tarafından gerçekleştirdi.

Gün boyu Üniversitemizin çeşitli konferans salonlarında 18 farklı oturumda gerçekleştirilen, 13. Matematik Sempozyum, Sergi ve Şenlikleri Konferansı’nın ilk günü sona erdi.