MDK, üniversitelerin mühendislik dekanlarının birlikteliğinin sağladığı güçle, mühendislik eğitimi, araştırma ve uygulamaları üzerinde bilgi ve deneyim paylaşımında bulunarak mühendislik mesleğinin saygınlığını ve çekiciliğini arttıracak politikalar geliştirmek ve önerilerin gerçekleştirilmesi için girişimlerde bulunmak üzere faaliyetler gerçekleştirmektedir. 


 

0-(20)66 Üniversitede bulunan 183 Mühendislik Fakültesi (116 Kamu Üniversitesi, 60 Vakıf Üniversitesi, 5 KKTC Üniversitesi ve Özel statülü 2 Üniversite) Dekanı MDK’nın doğal üyesidir.

Üniversitemiz ev sahipliğinde Demir Çelik Enstitüsü Eğitim ve Kongre Salonu’nda gerçekleşen 30. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Güneş, Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyeleri Üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri Dekanları, Öğretim Üyeleri, ve sektörle ilgili temsilciler katıldı.

Program Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklâl Marşımızın okunması ile başladı.

Açılış konuşmalarında;Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Genel Sekreteri Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu; “Bu toplantı 30. olması nedeniyle özel bir toplantıdır. Bizler açısından son derece gurur verici. Yükseköğretim Kurumu anlamında bizleri ilgilendiren hususlar görüşülecektir. Türkiye’nin kuzeyinden güneyine doğusundan batısına temsilcilikler bulunmaktadır.” diyerek Mühendislik Dekanları Konseyi’nin amacı, yapısı, MDK’nın kurumsallaşması için yapılan çalışmalar ve konsey toplantıları hakkında bilgi verdi.

IMG_3894Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat; “Bu toplantının üniversitemizde olmasını çok istedim. İlkleri barındıran Üniversite olarak hem Üniversitemiz tanıtmak hem de sizleri misafirler etmek istedik.

Mühendislik Fakültemizde 13 tane aktif bölümümüz bulunmakta.17 Profesör, 26 Doçent, 56 Yardımcı Doçent ve araştırma görevlileri ile toplamda 170’ e yakın öğretim üyesi bulunmakta. Mühendislik Fakültemizde bulunan 13 tane aktif bölümde ilkler arasında Raylı Sistemler Mühendisliği, Tıp Mühendisliği ve Ulaştırma Mühendisliği gibi bölümler yer almaktadır.

İlklerin bulunması nedeniyle, öğrenciler ve sektör açısından bazı zorluklarla yaşanmakta. Türkiye’de sadece üniversitemizde bulunan enstitüde birçok metal ürün ve malzeme mühendisliği bölümünde demir çelikle ilgili artık ders verilmezken biz Demir Çelik Enstitüsü kurduk.

İlklerin üniversitesi olarak Türkiye’de ilk olan Demir Çelik Enstitüsü’nde 30. MDK toplantımızı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Demir Çelik Enstitümüzün kurulma amacı demir çelik sektöründe test, deney ve araştırma merkez haline getirmektir. Bu enstitünün yapılmasında KARDEMİR A.Ş’nin büyük katkıları olmuştur ve üniversitemize her zaman destek vermektedirler.

Üniversite sanayi işbirliğini örneği gerçekleşmektedir. Konsey toplantısına katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından en güzel hediyenin tapulu bir ağaç olacağı düşüncesinden hareket ile Üniversitemizde geleneksel olan Ağaç Dikimi etkinliği gerçekleştirildi. Önceki dönem Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreterleri ve Yönetim Kurulu Üyeleri kendilerine hazırlanan ağaçların dikimini gerçekleştirdiler. Konuklarımıza Ağaç Sertifikalarını Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat takdim etti.

Ağaç dikiminin ardından devam eden toplantı da; Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal:

“ Yükseköğretim kurumuna katkı sağlamaya çalışmaktayım. Gelişmeler bakımından gelecek akademik yılın Mühendislik alanında olacağını düşünüyorum.” diyerek Türk Yükseköğretim Sisteminde Son Gelişmeler; Mühendislik Eğitimine Yansımaları konulu sunumunda; Küresel Eğilimler, Yükseköğretim Kurumlarının Görevleri, Yükseköğretim Alanındaki Eğilimler, Sanayi Kuruluşları için Rekabet Gelişimi ve İşbirlikleri, Dünyanın En Fazla Yayın Yapan 25 İşbirliği, Dünya Yükseköğretim Sistemleri, Dünyanın Bilimde En İyi Ülkeleri, Ülkemizin Araştırma Ekosistemindeki Dönüşüm Eylemleri hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Üniversitemiz Demir Çelik Enstitüsü ve Labaratuvarları gezilerek, katılımcılara yerinde bilgiler verildi.

 

Editör: Haber Merkezi