Türkiye’de ilk defa 8-9 Mayıs 2014 tarihleri arasında “I. Uluslararası Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Sempozyumu (ISIDE14) kapsamında konferans Üniversitemizde gerçekleştirildi.


 

17-(2)Üniversitemiz Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleşen, “I. Uluslararası Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Sempozyumuna Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Kadı, Üniversitemiz Dekanları, Akademik ve İdari Personel ile öğrenciler katıldı.

Sempozyum Kurul Başkanı Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Çetinkaya Prof. Dr. Kerim Çetinkaya ; “ Bölümün tanıtılması için bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik. Bu bölümün kurulması ve açılmasında dünyadaki benzer benzer bölümleri inceledik. ”dedi ve tasarım mühendisliği ve Endüstriyel Tasarım Mühendisliği arasındaki farkları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “ Hayatta rekabet edebilmek için dünyadaki gelişmeleri yakinen takip etmek gerekmektedir. Teknolojideki gelişmeler insanları da geliştiriyor. Tasarımı üretmek için mühendislik gerekiyor. Mühendisin sahip olduğu üretim, malzeme bilgisi ile birlikte bir mühendislik kurarak teknolojideki gelişmeler sayesinde hem mühendisliği hem de tasarımı birleştirerek tek bir çatı altında bu bölümü oluşturduk. İlkelerin Üniversitesi olarak bu ilki de gerçekleştirmiş durumdayız. Üniversitemiz üretimden gelen bir güce sahiptir. Öğrencilerimiz teknik bilgileri öğrenirken uygulamalı olarak da öğrendiklerini gerçekleştireceklerdir. Mezun olmadan iş deneyimlerini kazanacaklar ve iş fırsatları yakalayacaklardır. Bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde bizlere katkı sağlayan ve programa katılım sağlayan herkese çok teşekkür ederim.”dedi.

Rektörümüzün konuşmasının ardından, Üniversitemiz Fethi Toker ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencilerimiz; Oğuz Civlez ve Necati Hiçyılmaz müzik dinletisi sundu.

Wayne State University (USA)’den Prof. Dr. Xin Wu; “Çok güzel bir ortam var burada. Böylesine önemli bir sempozyumun içerisinde yer almaktan çok mutluyum. Beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim. ”dedi ve Safranbolu hakkında edindiği bilgi ve fotoğrafları sunarak sunumuna başladı. Sunumunda Sürdürebilirlik imalat için tasarım nedir, yeni materyaller, üretim işlemleri, laboratuvar malzemelerinin imalatı gibi konulara değindi.

KARDEMİR A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yanmaz ; “Bugün burada Türkiye’de demir çelik sektöründe nereye geldiği hakkındaki durumundan bahsedeceğim. ”dedi ve 2012 üretim miktarı, demir çelik piyasa gelişimi, entegre demir çelik büyüklük kategorileri, maliyet karşılaştırılması, Filyos, Ulaşım sistemleri yatırımları gibi konular hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Fuaye alanına geçilerek Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Sergisi gezildi.

Tasarım Sempozyumu öğleden sonra gerçekleştirilen çeşitli konferanslarla devam etti. İlk olarak, Karabük Üniversitesi’nin bu kadar kısa sürede büyümesinin büyük bir başarı olduğunu vurgulayan NFC Institute of Engineering & Technology Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Imran Qureshı; “Böylesine önemli bir sempozyumun içerisinde yer almaktan çok mutluyum. Bizi Üniversitenize davet ettiğiniz için sizlere teşekkür ederiz. Kampüs alanınızı gezme fırsatı bulduk ve gerçekten çok güzel ve modern bir kampüsünüz var. Ayrıca bölümleriniz hakkında da bilgiler edindik ve birçok ilke imza attığınızı öğrendik. Bu kadar kısa sürede bu kadar başarıya imza atmak gerçekten çok büyük bir başarı emekleriniz için size çok teşekkür ederim.” dedi ve sunumunu gerçekleştirdi.

(PGM) Genel Müdürü Arzu Yağcı; “Masa başında yaptığınız dizaynın sahada da yapılabilirlik açısından çalışma sahalarına giderek gerçekçi bir şekilde çalışmalar gerçekleştirilmelidir. ”dedi ve sunumlarında Akreditasyon Nedir ve Neden Gereklidir? Ulusal Akreditasyon Sistemi, Sertifika ve yetkilerimiz, Tasarım kontrol hizmetleri, ürün belgelendirme konuları hakkında katılımcılara bilgiler sundu.

Solidworks, Iscar Türkiye, Metropolsoft Edgecam KARDEMİR A.Ş gibi firmalardan gelen katılımcılar, şirketlerini tanıtarak şirketlerinde yapılan çalışmalar, hedefler ve projelerinin uygulamalı olarak katılımcılara sunulduğu konferanslarla program devam etti.

“I. Uluslararası Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Sempozyumu” yarında çeşitli etkinlik ve konferanslarla devam edecektir.