Üniversitemiz Raylı Sistemler Kulübü tarafından; “Milli Trenler ve Yerli Üretim” konulu 2. Raylı Sistemler Paneli düzenlendi.



12-(1)Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele; Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Türkiye Demir Yolları Makineleri Sanayi A.Ş Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, Demir Çelik ve Raylı Sistemler Sektörü Öncü Kuruluşlarının Yetkilileri, Üniversitemiz Dekanları, Müdürlerimiz, Akademik ve İdari Personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.



Gün içerisinde öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere 2 oturum şeklinde gerçekleştirilen 2. Raylı Sistemler Paneli’ nin, açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Raylı Sistemler Kulüp Başkanı Kemal Faruk Doğan; “2011 Yılında Karabük Üniversitesi Raylı sistemler alanında öncü olarak Raylı sistemler Mühendisliği Bölümü kurdu. Bu bölüm sektörün kalifiye eleman eksiğini kapatması açısından büyük bir adımdır. Bizler de bu bağlamdan yola çıkarak Karabük Üniversitesi ve tüm Türkiye’nin genç mühendislerinin ve genç beyinlerinin raylı sistemler bilincine kavuşmasını sağlamak üzere; fikir ortamının doğması, projelerin geliştirilmesi, yerli sanayi ve üretimde bilincin artması için bu tür panel ve konferansları düzenliyoruz. Mili Trenler Ülkemizin en büyük hayalidir. Dışa bağımlılığımızı azaltarak Türk Mühendisliğinin en büyük adımı olarak gerçekleştirilen bir projedir, biz de bugün bu projeyi burada tartışacağız. Katılımlarınız için teşekkür ederim.” dedi.



Soma’da gerçekleşen kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet dileyen Demiryolları Mühendisleri Derneği (DEMÜHDER) Genel Başkanı Tayfun Kaya; “Bu organizasyonun Demiryollarının geleceğe yürüyüşünde bir nokta kadar dahi katkısı olsa, bilmeliyiz ki çizgiler noktalardan oluşur ve her bir küçük nokta aslında çok büyük bir anlamı içermektedir. Biz Demiryolu Mühendisleri olarak ortaya çıkacak değerleri düşündükçe aslında bu tür organizasyonların noktadan çok daha fazlasını içerdiği bilincinde olduğumuzu da belirtmek isteriz. Dernek olarak 2010 yılında bir grup arkadaş olarak çıktığımınız yolda aslında en temel amacımız her birimizde bulunan bilgiyi; bir bütüne, bir katma değere dönüştürmekti. Bizler biliyorduk ki bilgi bir güç ve kudrettir. Gelişen demiryolu mühendisleri ile bilimsel ve akıcı demir yolu vizyonumuz ışığında Türk Demiryolu Sektöründe çalışan mühendisler arasında eş güdüm sağlanarak mühendislerin mesleki gelişimine yardımcı olmak, Uluslararası demiryolu gelişimlerini takip ederek bunu ulusal demiryoluna uyarlamak, ulusal demiryolu sektörünün bilimsellik merkezinde gelişimini sağlamak ve Türkiye’de Demiryolu Mühendisliği kavramını oluşturmak stratejik hedefimizdir. Her parçası ile kendi demiryolumuzu gerçekleştirmek için birçok adım atılmıştır. Milli Tren Projesi de kariyerim boyunca katkı sağlamayı en çok isteyeceğim hedef bir projedir. Milli Tren projesine demiryolu mühendisleri olarak bizler ne katabiliriz sorusuna bu tür paneller aracılığıyla yanıt bulacağımıza inanarak; böyle bir organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.



 



14.-(2)Demiryollarının bir medeniyet çizgisi olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Konuşmalarıma başlamadan önce Manisa İlimizin Soma İlçesi’nde nükseden elim kaza sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum. Bizler 19. yüzyılda kıt imkanlarla Hicaz Demiryollarının temelini atan bir ecdadın torunlarıyız. Geçmişte Demir Çelik sektörünün temeli atıldı fakat demir çelik sektörü Akademik çalışmalarla taçlandırılmadı. Eğer 19. yy’da Raylı Sistemler Mühendisliği’nin temeli atılsaydı; bugün Demir Çelik Sektörü’ nün öncü isimlerinden biri olarak rekabet piyasasını Ülkemiz belirlerdi. Şu anda ürettiğimiz demir raylarının testlerini yurt dışında gerçekleştirilmekte ve testler tamamlandıktan sonra, rayların Devlet Demir Yolları’na satış işlemi yapılmaktadır. Bugün geldiğimiz son nokta itibariyle Üniversitemiz bünyesinde açılan Türkiye’nin İlk ve Tek Demir Çelik Enstitüsü ile ürettiğimiz rayların testlerini bizler Karabük Üniversitesi’nde gerçekleştireceğiz. Yine Üniversitemiz’ de Türkiye’de İlk Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü’nü kurarak Ülkemizin ilk Raylı Sistemler Mühendislerini yetiştiriyoruz. Yetiştirmekle kalmayıp öğrencilerimizi geleceğin liderleri olmaya hazırlıyoruz. Aslında Karabük Üniversitesi Yönetimi olarak Bizler geleceğin liderlerini de yetiştirmiş oluyoruz. İyi bir mühendis, iyi bir doktor yetiştirebilirsiniz fakat iyi bir lider yetiştiremezseniz, kişiye oyun kurmayı öğretmezseniz bir başkasının kurduğu oyunda rol alır ve kendi oyununuzu kendiniz kuramazsınız. Fakat kendiniz iyi bir oyun kurucu olursanız kendi kendinizin patronu olarak bugün ve gelecekte lider olursunuz. Karabük Üniversitesi olarak her zaman geleceğin liderlerini yetişmeyi kendimize vizyon olarak edindik ve bugün öğrenci inisiyatifinin ön planda olduğu öncü Üniversiteyiz. Bugün burada 2. Raylı Sistemler Paneli’ ni bir kez daha gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşayarak organizasyonda emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimiz ile bizlere vakit ayıran demir çelik sektörünün önemli kuruluşlarına teşekkür ederim” dedi.



Açılış konuşmalarının ardından 2. Raylı Sistemler Paneli’ nin ilk oturumu gerçekleştirildi.



Türkiye’nin 2023 hedefini, raylı sistemler sayesinde gerçekleştireceklerini ifade ederek panelin moderatörlüğünü yürüten KARDEMİR A.Ş. Ray Haddanesi Müdürü İbrahim Tozlu; “Açılış konuşmalarında raylı sistemlerin geçmişi, bugünü ve geleceği ifade edildi. Gelecek 10 veya 20 yılda ikinci büyük yatırımı raylı sistemler olacaktır. Ülkemize ise Raylı Sistemlerin alt ve üst yapısı bulunmaktadır. Gerek yük taşımacılığı gerekse metrolar ve diğer taşıma sistemleri hepsi bir bütündür. Milli vagonlarla birlikte hızlı trenler, tramvay vagonları, ve yük taşımacılığında Milli olma yolunda hızla ilerlemekteyiz. Milli ve yerli üretim nedir ve birçok konuyu bugün burada tartışacağız. Ben katılımlarınız için çok teşekkür ederim.” diyerek sunumlarında; KARDEMİR A.Ş. Vizyon ve Misyonu, KARDEMİR A.Ş Birimleri ve Ürün Üretim Süreci, Ray Profil Haddanesi, Mamul Tekerlek Ürünleri ve Üretilen Rayların Özellikleri konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.



Öğleden önceki oturumun ilk konuşmacısı Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş (TÜDEMSAŞ) AR-GE Daire Başkanı Mahmut Demir; “Ülkemizde Demiryolu yük taşımacılığı %3 tür. Ülkemizin 2023 vizyonu ise Demiryolu Yük Taşımacılığında bu yüzdeyi %15 lere yükseltmektir. En az 60, 70 bin vagona ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu üretimi Ana Koordinatör olarak TCDD, Yürütücü Şirket olarak ise TÜDEMSAŞ olarak biz gerçekleştiriyoruz.” diyerek sunumlarında; Milli Yük Vagonu Projesi, TÜDEMSAŞ AR-GE Yetenek ve Hedefleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.



Türkiye Vagon Sanayi A.Ş (TÜVASAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Turgut Köksal; ‘Milli Elektrikli ve Dizel Tren Projesi’ konusu ile sunumlarında; Dizel Tren Sistemi, Irak Demiryolları Projesi, Marmaray Projesi, Milli Emu-Demu Projesi, Yıllara Göre Satış Geliri, Lisans Sertifikasyon ve Belgeler konularından bahsetti.



Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) Özden Balkan ise sunumlarında; Milli Yüksek Hızlı Tren ve Yüksek Hızlı Tren Seti Tasarım Kriterleri-3/3 hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.



Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN) Elektronik Tasarım Müdürlüğü Tasarım Lideri Günay Şimşek ‘Milli Trenler Projesi, Paydaşlarının Katkıları’ konusu ile sunumlarında; İştirak ve Tesisler, Trenlerde Kritik Teknolojiler, Trenlerde Kontrol ve Yönetim Sistemi ile Çekiş Kontrol Sistemi’nden bahsetti.



Öğleden önceki oturumun son sunumunu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Enerji Enstitü Müdürlüğü Yetkilisi Erkan Elcik gerçekleştirirken Sayın Elcik sunumlarında; TÜBİTAK Sürdürülebilir Gelişme AR-GE si Milli Tren Projesi, Milli Lokomotif E1000, Milli Tramvay ve Metro Araçları, TÜBİTAK Milli Çekiş Sistemi, Milli Trenler Projesinin Yerli Üretim ve Üreticilerine Katkısı ile ASELSAN ve TÜBİTAK Paydaşlarının Milli Trenler Projesi’ne Katkısı konularından bahsetti.

Öğleden sonraki oturumun ilk sunumunu gerçekleştiren Bozankaya A.Ş. elektrik Sistemleri Koordinatörü Emrah Dal sunumlarında; Raylı Sistem Ticari Araç Tasarım ve Üretimi ile Bozankaya A.Ş.’nin Raylı Sistemlerde Üretimi konularından bahsetti.



İkinci sunum İstanbul Ulaşım A.Ş. Hüsnü Levent Pandül tarafından gerçekleştirirken, Sayın Pandül sunumlarında; Tramvay Projesi Yönetim Süreci, Proje’nin Ulusal Katma Değeri ve Proje Yönetim Sürecinden bahsederek katılımcıların sorularını cevaplandırdı.



Öğleden sonraki üçüncü sunum Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri (ARUS) Mehmet Tezel tarafından ‘Yerli Üretim ve Devlet Katkısı’ konusu ile gerçekleştirildi. Sayın Tezel sunumlarında; Bir Vaka Çalışması Olan Güney Afrika Raylı Sistemleri Alanında Yerli Katkı Payı üzerinden örnekler vererek, diğer sektörler için Gerçekleştirilecek Yabancı Üretimde Aranan Asgari Yerel Katkı Payları hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.



Günün son sunumu ise Ray Haber Sahibi Levent Özen tarafından gerçekleştirilirken Sayın Özen sunumlarında; Raylı Ulaşım Sistemlerinde Konfor, Demiryolu Bileşenleri, Demiryolu Taşıtları, Elektrik ve Elektronik İşler, Raylı Sistemlerde Konforu Etkileyen Ana Unsurlar, Rayların Bölümleri, Kent İçi Demiryolu Kontrol Analizleri konularından bahsederken son olarak da Tünellerdeki sistemler konulu bir video ile sunumlarına son verdi.



13Sunumların ardından katılımcıların sorularının cevaplandırılarak kapanış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Raylı Sistemler Kulübü Başkanı Kemal Faruk Doğan; “Gerçekleştirdiğimiz 2. Raylı Sistemler Paneli ile sektörün öncü kuruluşlarının yetkililerinden çok değerli bilgiler aldık. Bizlere bu fırsatı sağlayan Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a ve yoğun iş tempolarında bizlere vakit ayıran firma yetkililerine çok teşekkür ederim.” diyerek 2. Raylı Sistemler Paneli’ ne katılan kurum ve kuruluşlar adına, ağaç dikimine geçildi.



Üniversitemiz Botanik Bahçesi’nde günün anısına gerçekleştirilen ağaç dikiminde; Üniversitemiz Raylı Sistemler Kulüp Başkanı Kemal Faruk Doğan, Demir Çelik ve Raylı Sistemler Sektörünün Öncü Kuruluşlarının Yetkilileri adına diklen ağacın, ağaç sertifikasını KARDEMİR A.Ş. Ray Haddanesi Müdürü İbrahim Tozlu’ ya takdim etti.



 

Editör: Haber Merkezi