Karabük Üniversitesi Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezinin düzenlediği, Rehber Öğretmen Abdülkadir Berber öğretmenliğinde, T.C Hükümeti tarafından Avrupa Birliğinin maddi katkısı ve UNICEF’in teknik desteği ile 02.12.2014/22.01.2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Etkili Anne Baba Eğitimi Kursu” programının 8. ve son oturumu ‘Geleceği Planlamak’ konulu eğitimi yapılarak, eğitimi başarı ile tamamlayan Anne ve Babalara sertifikaları verildi.


 

IMG_1044Fen Fakültesi Toplantı Salonu’nda yapılan son oturuma Üstün Yetenekli öğrencilerimizin velileri katıldı.

Üstün Yetenekli Çocukları daha iyi anlayabilmek onlarla daha fazla empati kurup dinleyebilmek düşüncesiyle sadece Üstün Yeteneklilerle ilgilenen ailelerin eğitimine yönelik olan eğitim programı 8 oturumda tamamlandı. Oturumlarda; Birlikte Büyümek, Aile Tutumları, Riski Yönetmek, Uzlaşabilmek, İletişim Kurabilmek, Olumlu Davranış Kazandırma, Ergeni Tanımak, Geleceği Planlamak, konuları işlendi.

Bir birey hayata belli özelliklerle ve doğuştan var olan bazı yetenekler ile dünyaya gelmektedir. Toplumu oluşturan aile kurumunun ilk olarak bu özeliklerin farkındalığına varıp onu ortaya çıkması, gelişmesine destek olması gerekmektedir. Üstün Yetenekli bazı bireylerin (Albert Einstein, Thomas Edison vs.) hareketleri davranışları bir konuya bakış açısı çevresi tarafından çoğu zaman yadırganmış ve zekâsı köreltilmiş olabilir. İşte bu noktada üstün yetenekli bireylerin velilerinin eğitimi Karabük Üniversitesi Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne değil bir Ulus’un geleceğine mal olacaktır.

8. Oturum olan ‘Geleceği Planlamak’ eğitimini veren Rehber Öğretmen Abdülkadir Berber: ‘Çocuklarımızın hayallerini hep biz seçtik. Onlara bu şekilde yaklaştık ve bu yanlış bir yaklaşım oldu. Çocuklarımız hayal kurmalı ama bu hayaller kurulurken herkes ulaşabileceği hayali kurdurmalı. Bu hayaller gerçekçi olmalı ve desteklenmelidir. Geleceği önce kendimiz ele alıp çocuğumuzun geleceğine yönelik onların istekleri doğrultusunda planlar yapmalıyız. 8 oturumda da en çok vurguladığımız konular çocuklarımızla iletişimi ne kadar kurabildik ve onları ne kadar dinledik oldu. Çocukları çözmede onlar ne iş yapmaktan hoşlanır, neleri sever neleri sevmez bunları iyi analiz etmeliyiz. Çocuklarımızın edinecekleri meslek grupları onarlın kimliği olacağı için İnsanın hayatında yapacağı yanlış tercih 4 yıl, yanlış meslek 40 yıl kaybettirir bu çok önemlidir. Velilerin durumu ne olursa olsun “Ben çocuğumun hayallerini gerçekleştirebilmesi için ne yaptım?” sorusunu kendisine sormalı. Çocukların hayallerini gerçekleştirebilmesi için çevre desteği çok önemlidir. Velilerin çocuklarına bir kâğıt ve kalem vererek hadi bana hayallerini yaz, neden bunu tercih ettin diye iletişim kurulmalı.’ dedi. Velilere dünyada bu konu ile ilgili başarıya ulaşmış kişilerin çeşitli hikayelerini anlatarak Rehber Öğretmen Abdülkadir Berber konuşmasını bitirdi.

Görüşlerini aldığımız Üstün Yetenekli Bireylerin farkındalığına varıp o bireyleri Karabük’e ve Ülkemize kazandıran Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal: ‘2010 yılından bu yana genel, zihinsel ve yetenek alanlarında tanılama çalışmalarını sürdüren ve Türkiye’de sürdürülebilir eğitim veren tek merkez, Üniversitemiz Üstün Yetenekliler Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KUYEM) bugün bu bireylerin velilerine Ülkemiz açısından çok önemli bir eğitim programı vermiştir. Aile toplumu oluşturan en önemli kurumdur. Biz ebeveynlerin bilinçli davranması gelecekte Ülekmizin kaderini etkileyen bir unsur olacaktır. Geleceğimizin söz sahibi gençlerimizi, daha sonra velilerini eğiterek Türkiye’nin bilim ve teknolojide adından söz ettirecek, başarılı araştırmaları ile ülkenin geleceğine yön verecek, müsabakalarda Ay Yıldızlı Bayrağımızı göndere çektirecek, ülkemizin kaderini değiştirebilecek bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Üstün yetenekli çocukları bulmak, bunları eğitmek, toplum hizmetine sunmak bizim asli görevlerimiz arasındadır. Ben çocukların ailelerinin aldığı eğitim ile onları daha iyi anlayacağını ve onların çocuklarla olan ilişkisinin daha da pozitif yönde etkileyeceği inancı ile hayırlı olmasını diliyor, sevgilerimi sunuyorum.’ dedi.

IMG_1022Eğitimini başarıyla tamamlayan velilere sertifikalarını İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever ve Karabük Üniversitesi Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Ali Pehlivan Takdim takdim etti.

Editör: Haber Merkezi