6-(5)Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği tarafından TÜBİTAK 1505 Programı kapsamında yürütülmekte olan “Hayvansal Atıkların Kofermentasyonu İle Biyogaz Üretimi Ve Biyogazın Gaz Motoru- Orç Entegre Enerji Üretim Sisteminde Kullanımı” isimli projenin 2. Dönem Raporu başarılı bulunarak kabul edildi.

Proje kapsamında Kocaeli Kandıra ilçesinde biyogaz tesisi kurulum çalışmaları başlamış olup, tesis Haziran 2015’e kadar tamamlanarak devreye alınması planlanmaktadır.

Kurulan tesiste günde 30 ton büyükbaş, 15 ton peynir altı suyu ve 5 ton tavuk gübresi işlenerek, 250 kWe gücünde elektrik enerjisi 300 kWe gücünde de sıcak su elde edilecektir. Ayrıca tesiste günde 7 ton katı 40 tonda sıvı gübre üretilecektir.

7 yıllık geçmişine rağmen Karabük Üniversitesi olarak böyle bir projeye imza atmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof.Dr. Burhanettin Uysal: “Bu proje ile pilot ölçekte modern bir atıktan enerjiye dönüşüm tesisi kuruyoruz. Projede ülkemizde ilk kez olmak üzere, büyükbaş hayvan gübresi, peynir altı suyu ve tavuk gübresi atıklarının kullanıldığı kofermantasyon tekniğine dayalı pilot ölçekli bir tesiste işlenecek ve bu inovatif yaklaşımın avantajları ilgili sektöre kazandırılacaktır. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Fakat bunların yan ürünlerinden asla bugüne kadar optimum şekilde faydalanmayı başaramamıştır. Ama 7 yıllık bir Karabük Üniversitesi’nin hayvansal atıklardan biyoenerji ve biyo ürün üretecek bir projeyi TÜBİTAK’a kabul ettirerek bugün de tesis kurulumunun gerçekleştiriliyor olması çok önemlidir. Bu proje Türkiye ve Avrupa’da konsept olarak ilk proje. Türkiye’de ve dünyada fosile karşı enerji kaynaklarının gelecekte tükeneceği göz önüne alınırsa, kirletici etkisi olmayan, temiz, güvenilir, sürdürülebilir, yerli ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkan yenilenebilir enerji türlerinin; üretimi, kullanımı ve yaygınlaştırılması önemlidir. Enerjinin çok değerli olduğu günümüzde dünya, enerji dönüşümüne büyük önem vermektedir. Bu noktada Karabük Üniversitesi de üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmaktadır. İnşallah böylesi topluma faydalı projelerin devamı gelecektir. Ülkemizin kalkınmasının bu tür projelerden geçtiğine can-ı gönülden inanıyor ve çalışma arkadaşlarımı gösterdiği bu üstün başarıdan dolayı tebrik ediyorum. Biyogaz tesisimiz hayırlı olsun.”dedi.

Editör: Haber Merkezi