Üniversite heyecanı yaşayan gençler için önlerine her geçen gün yeni fırsatlar çıkıyor. Çağımızın önemli olgularından girişimcilik artık lisans ve yüksek lisans seviyesinde tercihlere girdi.


 

KARABUKUNİBirçok ilke imza atan ve ortaya koymuş olduğu başarıları ile ulusal ve uluslararası arenalarda son yıllarda adından sıkça söz ettiren Karabük Üniversitesi, devlet üniversiteleri arasında İşletme Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk ve tek Girişimcilik Lisans Programını açtık. Girişimcilik Lisans Programımız 2014 LYS’de, TM-1 puanıyla I. ve II. Öğretime 100 öğrenci alınacaktır. Girişimcilik bölümü ABD’nin University of Houston, Georgetown, ve Berkeley başta olmak üzere 30’a yakın üniversitesinde bulunmakta olup en fazla tercih edilen programlardan biri olarak değerlendiriliyor.

“Teori İçinde Pratik” sloganıyla yola çıkıldığını ifade eden Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Bilindiği gibi ülkeler arasındaki savaşlar artık cephelerde değil, bilim ve iş dünyasında cereyan etmekte. Bilginin ve bilimin hızla değiştiği ve geliştiği dünyamızda hangi ülke daha yenilikçi, atak, üretken ve coşkulu girişimciler yetiştiriyor ve bu girişimcilerinin önünü açıyorsa, ekonomisinde de buna paralel olarak bir sıçrama yapabilir hale gelmektedir. Hızla değişen ve gelişen dünyamızda girişimcilere diğer kaynaklar yanında çok ciddi ihtiyaç duyulduğu bilinen bir gerçek. Rekabetçiliği arttırmanın en akılcı yollarından biri de girişimciliği ön planda tutmaktır.

Toplumları kalkındıran, ülkeleri refaha götüren mihenk taşlarından birisi kuşkusuz nitelikli girişimcilerdir. Günümüzdeki birçok küresel şirketin cirosu, BM’ye üye ülkelerin yarısının GSMH’dan daha fazlasını sağlıyor. Ülkemizdeki 1000 şirketin cirosu ABD’nin perakende devi Wal Mart’ın ancak yarısı ediyor. Girişimci Sam Walton’un dehasının ve iş bitiriciliğinin ürünü olan Wal Mart, başarılarıyla sadece kendi şirketini değil, ABD ekonomisini de besliyor. İstihdam ve yatırımlarıyla ülkelerinin can damarı olan GE, GM, Ford, Apple, Toyota, Mercedes vb tüm dev şirketler, farklı davranan, fark oluşturan girişimcilerin eseridir. Ülkemizin de dünyada söz sahibi şirketlere sahip olabilmesinin yolu üst düzey girişimciler yetiştirmekten geçiyor.

2023 vizyonuyla dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Ülkemizin de kuşkusuz diğer faktörlerin yanında çok nitelikli, vizyoner girişimcilere ihtiyacı var. Her şeyi devletten bekleyen, devlete iş yaparak zenginleşen, devlet kuşu başıma konsun diye hayal kuran bürokratik girişimcilik artık tıkanmıştır. Yeni dönem; başta ekonomi olmak üzere, eğitim, bilim, sağlık, çevre, sanat ve iş hayatında uluslarüstü girişimciler bekliyor.

Geleceğin en önemli değerleri olan gençlerimizin, yaşadıkları çağa yön vermeleri ve dünya vizyonunu gerçekleştirmeleri girişimcilik kabiliyetleriyle doğru orantılı olacak. İşte bu noktada, girişimcilik eğitimi veren kurumların sayısının da hızla artması gerektiği açık ve net bir şekilde ortadadır. Her zaman olduğu gibi ülkesinin ihtiyaçlarını önceden belirleyip bu ihtiyaçları gidermeye çalışan bir üniversite olan Biz Karabük Üniversitesi, bu ihtiyacında giderilmesi için bir ilk olduk. İşletme Fakültesi bünyesinde açmış olduğumuz Girişimcilik Bölümü ile genç girişimcilerin, girişimcilik coşkusunu ateşlemeyi ve geleceğin girişimcilerini yetiştirmeyi hedefliyoruz. Açmış olduğumuz Girişimcilik Bölümümüzün eğitimi de farklı bir şekilde olacaktır. Eğitimler sadece akademisyenlerimiz tarafından değil, elde etmiş oldukları başarılar ile adından söz ettiren girişimciler de bilgi ve tecrübelerini öğrencilerimize aktaracaklardır. Kısaca her dersin, akademisyeni ve girişimcilerinden oluşan iki yürütücüsü olacaktır.” dedi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ‘Girişimcilik Bölümü’ ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamayı şu sözlerle sonlandırdı; “ Geleceğin mesleğini arayan üniversite adaylarını, farklılık ve farkındalık yaratacak, kendilerini iş kurmaya yönlendirecek ve girişimcilikte başarıyı yakalayacak donanımları kendilerine en iyi sunacak ve devlet üniversiteleri arasında ilk ve tek olan Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Girişimcilik Bölümü’ne bekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi