Üniversitemiz Yönetişim Demokrasi ve Düşünce Kulübü tarafından düzenlenen ve Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar’ın katılımıyla, ‘Kamu Yönetimi’nin Mülki İdare Sistemi İçindeki Yeri ve Önemi’ konulu program gerçekleştirildi.


 

DSC_0013-(1)Üniversitemiz Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Akademik, İdari Personel ve öğrencilerimiz katıldı.

Katılımcıları selamlayan ve aranızda bulunmaktan dolayı çok mutlu oldum diyerek konuşmasına başlayan Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar: “Karabük Üniversitesi 2007 yılında kurulan bir üniversite olmasına rağmen gördüğüm ve değerlendirdiğim kadarıyla 7 yıl içerisinde büyük mesafe kat etmiş, kendisini ispatlamış ve akademik dünyada önemli bir aktör olma yolunda olan bir üniversite. Kamu yönetimi bölümünde ihtisas yapan öğrencilerle bir araya gelmekten çok mutluyum. Demokrasilerde devlet üç ayak üzerinde oturur. Yasa, yürütme, yargı. Ülkemizde de Cumhuriyet’ten sonra bu üç ayak üzerinde devam ettirmektedir. Demokrasi devlet toplumunun belli bir hukuk sistemine dayanarak bir yapı üzerinde uzlaşmasıdır. Yürütme Cumhurbaşkanı başkanlığında bakanlar kurulu sorumluluğundadır. Türk idare sistemi kendi içerisinde mülkü idare sistemi yaratmıştır. Türkiye de son derece merkeziyetçi devlet yapısı var. Merkez taşrada kendisine bağlı olmayan seçim organlarıyla oluşan yerel yönetimde denetim sistemi var. Mülki idari amirleri vali ve kaymakamlarda oluşan devletin kontrolünde olan bir sistemle yürütmektedir. Mülki idari amirlerin görevleri; bulunduğu yerin asayişini güvenliğini sağlamak. Taşrada farklı hizmetleri yerine getiren idarelerin koordinasyonunu sağlamak. Yerel düzeyde merkezi kurumlar arasında koordinasyonu sağlamaktır. Mülki idarenin geleneksel bulunduğu bölge ve yörede devleti temsil etmektedir. Yerel yönetimler demokrasinin gerçekleştiği ilk basamaklardır. Demokratik ve demokratik olmayan ülkeler arasındaki farkı herkes görmektedir. Bana göre yerel yönetim seçilmiş karar organları ile atanmış icra organlarıyla çalışmalıdır. Üniversitenizde bulunmaktan ve öğrencilerle bir arada olmaktan dolayı çok memnun oldum. Yönetişim Demokrasi ve Düşünce Kulübü ve üyelerine çok teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.

Programın sonunda katılımcıların merak ettikleri sorunlarını cevaplandırarak interaktif söyleşi gerçekleştirildi.