0-(2)Karadeniz Havzası bölgelerinde daha güçlü ve sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması, bu bağlamda partner ülkelerde bulunan üniversitelerin birbirleriyle ortak bir müfredat oluşturulması amacıyla düzenlen University Collaboration Network at the Black Sea- UNIVER-SEA.NET adlı TR10C1.01-02/227 numaralı proje 12 Mart 2013 tarihinde başlamıştı. Karadeniz Havzası Sınır Ötesi işbirliği ağı projesinin amacı bölge ülkelerinin araların yüzyıllar boyunca kurulmuş olan derin, uzun süreli tarihsel ve kültürel bağlantılarını akademik toplulukların, geniş kitlelerin dikkatini çekmek ve Karadeniz havzasında ortak bir kültürel çevre oluşturmaktır.

Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Romanya, Moldova, Gürcistan ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Üniversitemize gelen 21 proje öğrencileri Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Güneş ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Öğr. Gör. Oya Önalan, Elektrik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Oana Gui eşliğinde Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ı makamında ziyaret etti.

Sizleri üniversitemizde ağırlamaktan dolayı çok mutluyum diyerek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal : “Dünyaya kapılarını açan evrensel bir üniversite olmak, üniversitemizin önemli hedeflerindendir. Bu anlamda değişim, proje ve işbirliği ortaklıklarına büyük önem vermekteyiz. 2007 yılında kurulan Karabük Üniversitesi Türkiye’nin 7. tercih edilen üniversitesi olmuştur. Kısa zamanda sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hedefleri ön planda tutan Üniversitemiz, bugün Türkiye’nin İlk Raylı Sistemler Mühendisliği, İlk Tıp Mühendisliği, İlk Ulaştırma Mühendisliği, İlk Tasarım Mühendisliği, İlk Demir Çelik Enstitüsü’nü ile ilk Aktüerya ve Risk Yönetimi ve Girişimcilik bölümlerini bünyesinde kurmuştur. Üniversitemiz bünyesinde Sivil Havacılık Yüksekokulu’da mevcuttur. Bizim projelerimize her gün bir yenisi eklenmektedir. Karabük Üniversitesi ilkleri bünyesinde bulunduran, geleceğe yönelik bölümleri bünyesine katan, kenti ile bütünleşmiş bir üniversitedir. ”dedi.

Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında 2-15 Şubat tarihleri arasında Üniversitemizde, 16-28 Şubat tarihleri arasında İstanbul Aydın Üniversitesi’nde eğitimler düzenlenecektir.

Program kapsamında Üniversitemize gelen proje öğrencilerine Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal katılım sertifikalarını takdim etti.

Sertifika takdimin ardından konuklar Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Öğr. Gör. Oya Önalan eşliğinde kampüsü gezdi.
Programın Kapsamı ve Hedefleri:
ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği sürecinde Avrupa Birliği Bakanlığının Ulusal Otorite görevini yürüttüğü sınır ötesi işbirliği programlarından biridir. Bu çok taraflı işbirliği programında Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan olmak üzere 7 katılımcı ülke daha yer almaktadır. Söz konusu Programa Avrupa Birliği bütçesinden sağlanan yardım Türkiye için IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) fonlarıyla temin edilirken, diğer 7 ülke için ENPI (Avrupa Komşuluk Politikası Aracı) tahsisatı aracılığıyla aktarılmaktadır. Programın Yönetim Makamı Romanya Bölgesel Kalkınma ve Turizm Bakanlığı olup bu yapılanmanın Türkiye ayağında Ulusal Otorite olan Avrupa Birliği Bakanlığının yanı sıra Sözleşme Makamı olarak Merkez Finans ve İhale Birimi yer alır.
Karadeniz Havzasında yer alan ülkelerde daha güçlü ve sürdürülebilir kalkınmayla daha güçlü bölgesel işbirliği ve ortaklık sağlamayı amaçlayan bu program kapsamında Program Alanında yer alan bölgelerden finanse edilmek üzere seçilen projelerde, diğer ülkelerden belirlenecek ortaklarla işbirliği içinde yapılması ve sınır ötesi etki doğuracak nitelikte olması koşulları aranmaktadır. Programın Türkiye'de kapsadığı 25 il şunlardır: İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane.

Program kapsamında hibe sağlanacak projelerle ulaşılmak istenen hedefler ;
1. Sınır bölgelerinde ekonomik ve sosyal gelişmenin desteklenmesi,
2. Ortak sorunlarla mücadele için birlikte çalışma,
3. Topluluklar arası ve yerel işbirliğinin geliştirilmesi.
Söz konusu Programın genel hedefine ulaşılmasını teminen finanse edilecek projelerin seçiminde gözetilmek üzere belirlenen öncelik alanları ise şunlardır:
1.Ekonomik ve sosyal kalkınma için sınır ötesi ortaklıkların desteklenmesi,
2.Çevrenin korunması için kaynakların ve yeteneklerin birleştirilmesi,
3.Kültür ve eğitim girişimlerinin desteklenmesi.

Karadeniz Havzası Ortak Operasyonel Programı (2007-2013), Avrupa Komşuluk Politikası (European Neighbourhood Policy-ENP)’ nin bir parçası olup Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı (European Neighbourhood and Partnership Instrument-ENPI) fonlarıyla finanse edilmenin yanı sıra Programa, katılımcı ülkeler tarafından ortak finansman sağlanmaktadır. Avrupa Birliği ile müzakere yürüten bir ülke olarak Türkiye’nin Programa katılımı, Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.