İhlas Haber Ajansı Karabük bürosundan bugün bir haber geçildi.

“Meral Akşener’den bayram öncesi işçi emeklisine icra şoku” başlığı ile abonelerine servis ettiği haber bizi gerçekten bir kere daha şaşırttı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e hakaret davası açılan bir vatandaş aldığı cezadan sonra, yargılama giderleri adı altında avukat vekalet ücreti olan 4 Bin 80 TL ile ilgili icraya verilmiş.

Avukatların vekalet ücreti olarak kazandığı davalarda karşı tarafa rücu ettirilen asgari avukatlık ücretini, avukatlar genellikle müvekkili üzerinden icra takibi yaparak tahsilat yoluna giderler.

Ama İHA Karabük bürosunun geçtiği haberde sanki Akşener kendi cebine atmak için bu parayı icra yolu ile tahsil etmeye gitmiş gibi bir ifadeye yer verilmiş.

Enteresan yanı ise İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’i eleştiren bir sosyal medya paylaşımı yapılmamış.

Direkt sinkaflı, küfür içeriği olan hakaret yapılmış.

Ama haberde sanki işçi emeklisi olan o vatandaş, demokratik çerçeveler içinde eleştirmiş de ceza almış gibi yine bir ifade ortaya konulmuş.

Biz ne Sayın Akşener’in ne de kimsenin avukatlığını yapmıyoruz.

Ama haberin içeriği baştan sona yanıltıcı, gerçekleri yansıtmayan bir şekilde yazılmış.

İHA Karabük temsilcisi Yasin Erdem’i arayıp, bu haberde bir yanlışlık olduğunu söylediğimiz de ise aldığımız cevap karşısında bir kere daha şoke olduk.

“Ne yapalım, böyle yazmayınca haber niteliği taşımıyor”

Cevabını aldık.

“Ama gerçek değil, haber içeriği yanlış” dedik.

Dedik de…

Dinleyen kim?

İHA gibi bir haber ajansı, yanıltıcı ve gerçek dışı ifadeler ile bir haberi servis ediyor ve aboneleri olan yüzlerce basın yayın organını, dolayısıyla kamuoyunu yanıltıyor.

Yine, Karabüklü ünlü iş insanı Kamil Güleç geçtiğimiz günlerde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından İstanbul Borsasında ‘piyasa dolandırıcılığı’ suçlaması ile 6 ay borsada işlem yasağı alıyor.

Kamu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanıyor.

İHA Karabük bürosu bunu haber yapmıyor.

KAP’da bu açıklamaya ulaşan Karabük’teki bazı haber siteleri bu haberi yapınca, Kamil Güleç’in “Mal bulmuş mağribi gibi haber yapıyorlar” şeklindeki basın açıklamasını servis ediyor.

Yine, geçtiğimiz aylarda Safranbolu Aile Mezarlığında yaşanan ve Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü tarafından da hazırlanan raporla kesinleşen kaçak define kazısı ile ilgili İHA Karabük temsilcisi Safranbolu Belediye Başkanlığı makamına çağırılıyor, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeden sonra bir haber servisi yapılıyor.

Mezarlıktaki görevli mezarcı ile önceden kurgulanmış bir röportaj yapılıyor. Kaçak define kazısı için “Tuvalet kuyusu kazılmış” haberi geçiliyor.

Yine İHA Karabük bürosunun daha önceden servis ettiği bazı yanlış içerikli haberlerden örnek verelim.

Geçen sene Karabük Defterdarlığının, yani Vergi Dairesi Müdürlüğünün mesai saati içinde birden fazla çalışanının Kovidli çıkmasından dolayı kapandığı haberi yapılıyor. Defterdarlık ve Valilik yalanlıyor.

Yine geçtiğimiz yıllarda AK Parti Yenice İlçe Başkanı Yılmaz Kırık’ın görevinden istifa ettiği haberi servis edildi. Fakat İlçe başkanının istifa etmediği, birkaç hafta sonra yapılacak olan kongrede aday olmayacağını açıkladığı ortaya çıktı.

Yine genç bir çocuğun Yenimahalle’de kiremitleri düzeltmek üzere yaşlı bir kadının çatısına çıktığı ama daha sonra inemediği için itfaiye tarafından indirildiği haberi geçiyor. Daha sonra asayiş bültenlerinde bu gencin uyuşturucu aldıktan sonra çatıya çıktığı ve daha sonra inemediği belirtiliyor.

Bu tür yanıltıcı bilgiler içeren araştırılmadan, teyit edilmeden kulaktan dolma sayısız haberleri servis ettiğine şahit olduk.

Biz Karabük Net Haber olarak hem İHA’ya hem de Anadolu Ajansı’na (AA) aboneyiz ve İHA Karabük bürosunun servis ettiği her habere şüphe ile yaklaşır olduk.

Araştırmadan, teyit etmeden servis ettiği haberleri yayınlamıyoruz.

İHA Karabük Büro şefi Yasin Erdem’in gazetecilik adına sergilediği birçok haber, basın ahlak ve etik kurallarına ters düşüyor.

Sayın Yasin Erdem için basın ahlak ve etik kuralları anlaşılan bir şey ifade etmiyor.

Ne diyelim.

Allah akıl fikir versin.

Rabbim ıslah etsin ve sonu hayırlı olsun.