20140224AW016296_01-(1)Karabük’ün Yenice ilçesinde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ve Yenice Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ceviz dikim töreni yapıldı.

Yenice Yeniköy mevkiinde karayolu kenarında bulunan Ceviz dikim sahasında yapılan törene,Karabük Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci  Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, Zonguldak, Karabük ve Yenice orman teşkilatı çalışanları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Tören konuşan Yenice Orman İşletme Müdürü Şevket Eraslan, ülke genelinde başlatılan Ceviz Eylem Planı çerçevesinde orman köylülerinin gelir kaynaklarını artırmak maksadıyla ceviz fidanları ile toprağı buluşturdukları söyleyerek, “ Bu sahamız toplam 200 dekarlık bir arazidir. Mevcut 200 dekarlık arazimize 2 bin 400 adet Chandler cinsi aşılı cevizlerimizi diktik. Yenice Orman İşletme Müdürlüğümüzde 2013 yılında 19 adet toplam orman köyümüze 640 dekar alanda 8 bin 200 adet ceviz fidanını toprakla buluşturduk. 34 köyümüzün 19 ‘unu 2013 yılında programa aldık çalışmalara başlamıştık. Geriye kalan 15 köyümüzü de 2014 yılı içerisinde inşallah bitireceğiz. Yenice Orman işletme Müdürlüğü faaliyetlerinde okul ağaçlandırılmalarında ise ilçemizde toplam 15 tane okulumuzun son 4 okulu da 2014 yılında programına aldık inşallah onu da bu sene gerçekleştireceğiz” dedi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi ise, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünün talimatıyla köye yakın yerlerde köylüye 30-50 adet fidan düşecek şekilde gelir getirecek türlerle ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü bazında 146 köyde gelir getirici türler ile ilgili çalışmayı bitirdiklerini de belirten Çelebi, “2014 yılında da aynı rakam da yani her bölge şefimizin 2 tane şeflikte çalışma yapacağı şekilde çalışmalarımız devam edecektir. Yenice’deki sahanın bitişiğinde bir yangın göleti oluşturup bu sahanın sulamasını da o yangın göletinden yapmayı düşünüyoruz.Hem yangına müdahale konusunda suyundan istifade edeceğiz hem de cevizin bilindiği gibi sulamaya ihtiyacı var. Sulama konusunda da buradan çalışma yapacağız. Karabük Valimiz hakikaten önem verdi bu konuya. Bizlere Özel İdare ödeneğinden bu sahamıza damla sulama sistemi için destek verdi. Geçen yıl gelir getirici türlerin yanında 369 adet okul bahçesine 4 bin 300 adet fidan, 89 adet cami bahçesine bin 200 adet fidan, 29 kilometre yol kenarlarına ise 13 bin 500 adet fidan dikildi. 2014 yılı içerisinde bütün okul bahçelerimize dikim tamamlanacaktır. Yine Badem Eylem planı kapsamında 27 hektar alanda 17 bin adet fidan dikilecektir. Ormancılığımız son on yılda katlanarak çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

AK Pati Karabük Milletvekili Osman Kahveci ise, Yenice deyince hem Karabük’ün hem de Türkiye’nin bütün dikkatleri ormanlar üzerine çevrilir diyerek, “ Orman zengini ve dünyaca tanınmış önemli noktaların olduğu ilk akla gelen Yenice ormanlarıdır. Yenice’de gündemin birinci maddesi hep orman olur. Tarım ikinci plana gelir ve diğer sektörler. Meyveye dönük olarak Karabük’te bir ilki gerçekleştirmiş oluyoruz. Valimize bir kez daha teşekkür ediyoruz. Gerçekten her alanda olduğu gibi ormancılık alanda da hele köyler söz konusu olduğunda elini taşın altına koydu dedi ki bu işte bizde varız. Bu işi biz orman teşkilatına bırakmayalım bizde destek verelim dedi. Devlet-millet işbirliği ile bu tesisimizi Yeniköyümüze kazandırıyoruz. Çıra pazarında şuanda işlemi bitmekte olan mesire yerimize özel idare de elinin altına koysun bizde varız dedi ve oraya 300 bin liralık bir ödenek ayırmak suretiyle özel idare kaynaklarının Yenice’ye de çevrildiğini çok bariz bir şekilde gördük. Yenice’ye 8 bin 200 adet ceviz fidanı dikiliyor. Yenice ormancılık alanında Türkiye’nin lokomotifi bir ilçemiz. Ormanlarımızın zenginliği zaten Yenice’mizin en önemli katkısı. 2002 yılında ormancılık sektöründe Yenice’ye girdisi 3 milyon civarındaydı. Geçen yıl 25 milyon lira olmuş. Burada sanayiyi filan üst üste koyduğumuz zaman bu en az 50 milyonun üzerinde. Ormancılık sektörünün Yenice’ye katkısı bu. Yenice bunu hak ediyor. Çünkü doğal kaynak burada var. Yenice’de gerçekten takdire şayan çalışmalar yapılıyor” dedi.

Orman Bakanlığı’nın uyguladığı bütün programları Yenice’de elimizden geldiğince uygulamak istediklerini belirten Karabük Valisi İzzettin Küçük, “ Osman Kahveci’nin Yenice’ye özel bir sevgisi var. Her projede muhakkak Yenice’yi unutmayalım der bize. Trüf mantarı diye bir mantar çeşidi var. Karabük’te bunun bir sempozyumunu yaptık. Denizli’den profesörler geldi ve şunu dediler. Karabük ve Yenice bölgesi trüf mantarı yetiştirmek için çok iyi bir yerdir. Bizde bir proje yaptık. 200 bin liralık trüf mantarı yetiştirme projesi. Bu projeye de inşallah Yenice’de uygulayacağız. Trüf mantarını muhakkak sizler biliyorsunuzdur. Değeri çok yüksek. Kilosu 500 euro civarında bir mantar çeşidir. Gelen profesörler buranın çok uygun olduğunu söylediler.200 bin liralık bir bütçe ayırdık buraya. Bu bölgede de tek yetiştirici olacak Yenice ilçesi. Benim de Yenice’ye özel bir sevgim var.Ben mesleğe Yenice’de gözlerimi açtım 1992 yılında. Güzel ve özel projeler olunca burayı hemen ön plana çıkarıyoruz. Yenice Filyos ile beraber çok önemli bir güzergah olacak. Yenice’nin kaderi,gidişatı, geleceği köklü şekilde değişecek. Çok olumlu yönde değişecek. Bundan emin olun Yenice’de olan gençlere şunu söylemek istiyorum. Buranın istikbali çok güzel olacak. Başka şehirlere, başka yerlere gitmeyin. Filyos Limanının temeli atıldıktan sonra burada ki hareketi gün ve gün ay ay ne kadar artacağını göreceksiniz” dedi.
Konuşmaların ardından ceviz fidanlarının dikimi yapıldı.

Editör: Haber Merkezi