Özel Medikar Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Coşkun yaşlılarda idrar kaçırma, son derece yaygın olarak görülen problemlerden biri olduğunu belirterek nedenleri ve tedavisi konusunda bilgi verdi.


 

 

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Coşkun “Birçok zaman kişinin istemsiz bir şekilde idrarını kaçırması ile sorunlar meydana gelir. Kişi her ne kadar yaşlı da olsa idrar kaçırma sorunu bu kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Bir boşaltım sistemi problemi olan idrar kaçırma günümüzde en çok çocuklarda ve yaşlılarda meydana gelen bir durumdur.

Fakat bu sorun çocuklarda aslında herhangi bir hastalık yerine alışkanlıklarından dolayı meydana gelse de yaşlılarda bu durum farkında olduğu halde istemsiz olarak meydana gelmektedir. Yaşlılarda idrar kaçırma probleminin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları sağlık üzerindeki problemler diğer nedenler ise dış etkenlerdir.

Yani idrar kaçırma problemi görülen kişilerde bu durum farklı etkenlere dayandırılmaktadır. Yaşlılarda idrar kaçırma problemi daha çok sağlık nedenleri ile meydana gelen bir durumdur. Boşaltım sistemindeki organların görevlerini tam olarak yapamamasından dolayı meydana gelen bu durum böbrekler, idrar yolları, mesane, üreter sistemi olmak üzere birçok organdan kaynaklanabilmektedir.

Böbreklerden kan içerisinden süzülen atıklar mesaneye gönderilir. Sürekli olarak gönderilen bu atıklar yani idrar mesanede biridir. Mesanede biriken idrar ise kişinin uygun bir zamanda lavaboya gitmesi ile boşaltılır. Fakat yaşlılarda bu durum sinirsel olarak anlaşılamadığı için mesanenin doluluğu beyin tarafından algılanamaz ve bu durumda kişiler idrar kaçırabilir.

Yaşlılarda idrar kaçırma aslında kişinin psikolojik olarak da önemli bir şekilde etkilenmesine neden olmaktadır. Bu durum özellikle kişide öz güven kaybına ve utanma duygusunun artmasına neden olmaktadır. Özellikle kişinin yaşı nedeni ile utanma duygusu çok artabilir. Tabi ki bu durum kişiyi psikolojik yönden oldukça etkiler. Kronik olarak görülen idrar kaçırma durumları aileyi hem maddi olarak hemde manevi olarak rahatsızlıklara sokabilmektedir. Bu durum bazen aile içinde huzursuzluk sorunlarına bile neden olmaktadır.

Günümüzde gelişmiş olan tıp sayesinde idrar kaçırma problemlerine birçok tedavi bulunmuştur. Cerrahi olarak yapılan müdahaleler sayesinde birçok hastanın sorunu çok kolay bir şekilde çözülür ve hastalar birkaç gün içerisinde sağlığına kavuşurlar.

Bu durum tabi ki teknoloji ve bilim alanında gelişmiş tıbba bağlanabilir. Yaşlılarda idrar kaçırma problemi yapılan araştırmalara göre Kadınlarda erkeklerin on katı kadar daha fazla görülmektedir. Bu durumun nedeni ise aslında kadınların doğurganlıklarıdır. Kadınlar doğurdukları zaman vajinal kaslar son derece gevşer.

Bu durum tabi ki idrar torbası ve etrafındaki kasları da etkilediği için yaşlılıkta bu gibi problemler görülebilir. Fakat belirtmek isterim ki çok doğum yapıp yaşlılıkta idrar kaçırma problemi ile karşılaşmamış insanlar bulunmaktadır.

Yaşlılarda idrar kaçırma nedenleri:

Bazı tıbbi ilaçlar: Günümüzde yaşlı insanlar farklı sağlık problemleri nedeni ile farklı türden ilaçlar kullanmaktadır. Bu ilaçlar genellikle sürekli olarak kullanıldığı için kişilerde küçükte olsa bazı etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle idrar kaçırma sorununun kişinin kullandığı ilaçların yan etkisi olduğu söylenebilir.

Aşırı kilo: Yaşlanma ile birlikte aşırı kilolu olan vücut çok zor yükler altında kalır. Bu durumda kişilerde idrar kaçırma sorunu kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle sizlerde aşırı kilolarınızdan kurtularak bu ve daha birçok hastalıktan korunabilirsiniz.

Prostat: Aslında idrar kaçırma probleminin en önemlisi ve en çok görülen nedeni bu durumdur. Prostat hastalıkları erkeklerde görülen idrar kaçırma sorununun en önemli nedenidir. Bu durum oldukça önemli tedaviler gerektirse de aslında günümüzde gelişmiş teknolojiye rağmen tedavilerden cevap alınamamaktadır.

Böbrek hastalıkları: Kimi zaman kişinin idrar yapamaması kimi zamansa kişinin idrar kaçırması sorunu genellikle bu giib durumlardan dolayı meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için sık sık muayene olun.” Dedi.