5 Mayıs Dünya Ebeler Günü münasebetiyle, Türkiye Ebeler Derneği ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Karabük Müdürlüğü işbirliği ile Karabük Üniversitesinde ‘Yaşama Dokunan Eller’ paneli gerçekleştirildi.


 

20140502AW078892_04Panelin açılışında konuşan KBÜ Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı ve Türkiye Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan ebelerin yaşam mucizesinin tanıkları olduğunu söyledi.

 

Karahan, “Türk toplumunda Ebelerimizin her zaman çok saygın bir yeri olmuştur. Çünkü doğuran kadına yardım etmek bizim toplumumuzda her zaman kutsal bir görev olmuştur. Geçtiğimiz hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladık ve 21-28 Nisan’da bizin Ulusal Ebelik Haftamız. Bu zamana kadar 21-28 Nisan neden Ulusal Ebelik Haftası diye araştırdığımda bunun çocuk bayramı ile ilişkili olduğunu ve 23 Nisan’da bizzat Atatürk’ün üç numaralı kanun ile ülkede ebe sayısının ve sağlık memuru sayısının artırılmasına yönelik bir kanun çıkarıldığını öğrendim. Dünyaya baktığımızda da ebelerin bir aile ile dünyayı değiştirebileceği vurgusuna atıf yapılıyor ve bu temayı destekleyen birçok kuruluş var. Etkinliğimizin gerçekleşmesinde bizden sonsuz desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal başta olmak üzere bizlere destek veren tüm kurum ve kuruluşlara ve bu etkinlikte emeği geçen tüm öğrencilerime teşekkür ederim” dedi.

 

Nazan Karahan daha sonra Türkiye’deki Ebelik Mesleğindeki sorunlara ve bu sorunların çözüm yolları hakkında bilgiler verdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Alev Yücel ise “ 2014 yılı Sağlık Bakanlığı’nın önceliklerinde ilk üç öncelik; anne ölümlerini düşürmek, bebek ölümlerini düşürmek ve sezaryen ile ilgili çalışmaları yapmak bizler için çok önemli.” diyerek ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmet Sunumunda Ebenin Rolü’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Editör: Haber Merkezi