BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ’NİN MAHALLE ARALARINA DÖKTÜĞÜ RT9 OLARAK ADLANDIRILAN ASFALT MALZEMESİ İLE İLGİLİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE BAKANLIK GENİŞ İNCELEME BAŞLATTI


 

 vergili-kusatma


Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili geçtiğimiz yaz ayında Karabük’te tüm mahallelerin yollarını asfaltlamış ve hemen ardından da Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Karabük sokaklarına dökülen asfalt malzemesinin RT 9 olduğunu ve bu asfalt malzemesinin kansorejen olduğunu söyleyerek, kamuoyunun tartışmasına açmıştı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilk önce Karabük sokaklarına dökülen asfalt malzemesinin alındığı yer olan KARDEMİR A.Ş ile yaptığı yazışmalar sonucu, KARDEMİR’de halk arasında bilinen katran malzemesinin satışını durdurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talimatları doğrultusunda konu hakkında bir dizi çalışmalar yapan Çevre ve Şehircilik Karabük İl Müdürü yaptığı açıklamada “Biz Belediye ve Kardemir’e yazı yazdık. Belediye malzemeyi karayolları standartlarında kullandığını söyledi. Biz de Karayollarına sorduk. Karayolları bu standartlarda ürün yok dedi. Bakanlığımız Kardemir’den de üretilen ürürünün TSE garantisi olup olmadığını, yan ürün olarak kapasite raporunda yer alıp almadığını sordu. Diğer yandan biz Belediyeye tekrar yazı yazdık. Karayollarında standartlarında nasıl kullanıyorsunuz açıklayın diye. Belediyeden gelecek yazı çerçevesinde Bakanlığımız gerekli çalışmayı yapacak” diye konuştu.

Konuya yakın kaynaklar, Çevre Bakanlığının, Karabük Belediyesi’nin vereceği cevaben yazının ardından alacağı kararların içinde Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’yi seçim öncesinde köşeye sıkıştıracak bir şekilde olacağını iddia ediyorlar.

Bakanlığın söz konusu raporunda, Karabük Belediyesi’nin asfalt malzemesi olarak kullandığı katran malzemesinin önümüzdeki 10-15 yıl içinde kanser vakalarını çoğaltacağını, bu nedenlerden dolayı bu malzeme ile kaplanan tüm yolların sökülmesi yönünde karar alabileceği belirtiliyor.

TBMM’de Çevre Komisyonu Başkanvekili olan AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci’nin tüm bu çalışmaları yakından takip ettiği de ifade edilmekte.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin ise yerel seçimler arifesinde kendisini adeta köşeye sıkıştıracak bu çalışmalar karşısında nasıl bir açıklama yapacağı merakla bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi