vergili-mimarlaroda



KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ “2 MİLYON 400 BİN METRE KARELİK ALANDA KAT SAYISI İNDİRİMİ YAPARKEN, MİMARLAR ODASI BİR BASIN TOPLANTISI YAPIP TEŞEKKÜR ETTİ Mİ?” 


 

“BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN KARABÜK’TE GECE KONDU OLAN BÖLGELERİN REHABİLİTE EDİLMESİDİR” 


 

“MİMARLAR ODASI ‘BİNALAR HAVA KORİDORUNU KESİYOR’ BAHANESİ İLE MAHKEMEDEN PROJE İPTAL ETTİRİYOR. METEOROLOJİ MÜHENDİSİ Mİ BUNLAR”  


 

“ASIL KİMLERİN RANT PEŞİNDE OLDUĞUNU İYİ İNCELEMEK LAZIM”


 



 

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Mimarlar Odasının açtığı dava sonucu iptal edilen Karabük İmar Revizyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Vergili, “Mimarlar Odasının yapmış olduğu itirazlarda doğru olanı vardır ama gerekçeleri saptırılmış konular vardır. Mimarlar Odasının her konuda haksız diye bir iddiamız olmadı. Karabük inşa edilirken mimarlar odası bu çalışmaların içerisinde hiçbir zaman planları çok ciddi bir şekilde incelememiş yalnız rant bölgelerinde itirazlarda bulunmuş bir mimarlar odasının çalışmasını görüyoruz” dedi.

“GEREKÇELERİ SAPTIRILMIŞ KONULAR VAR”
Beş yıl önceki Karabük’te yolları olmayan, parklara hiç önem verilmemiş şehircilik açısından bir hayli sıkıntısı olan bir şehir olduğunu belirten Başkan Vergili, “Bugün, yeşil alanları ayrılmış, geleceğe göre planlamalar yapılan, mümkün olduğu kadar fakir vatandaşların durumları değerlendirip onların dişinden tırnağından artırmış olduğu paralarla onların gayri menkullerini değerlendirmeye çalışan, bu çalışmaları yaparken de hiçbir zaman şahsi menfaatleri düşünmeyen bir belediyecilik anlayışı ile çalışmaya devam ediyoruz. Mimarlar Odasının yapmış olduğu itirazlarda doğru olanı vardır ama gerekçeleri saptırılmış konular vardır. Mimarlar Odasının her konuda haksız diye bir iddiamız olmadı. Karabük inşa edilirken mimarlar odası bu çalışmaların içerisinde hiçbir zaman planları çok ciddi bir şekilde incelememiş yalnız rant bölgelerinde itirazlarda bulunmuş bir mimarlar odasının çalışmasını görüyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE OLMAYAN BİR REVİZYON ÇALIŞMASI YAPTIK
Karabük Belediyesi olarak 100. Yıl ve 5000 Evler Mahallesinde Türkiye’de olmayan bir imar revizyon plan çalışması yaptıklarını ve Türkiye’de ilk defa kat sayısını düşürdüklerini de anlatan Başkan Vergili açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Belirtmiş olduğum mahallelerde kat sayısı artırılırken o zaman mimarlar odasının hiçbir itirazı yok. Çünkü 200 Evler bölgesi gibi betonlaşmış bir şehir planlaması vardı. Göreve geldikten sonra 2 milyon 400 bin metre kare üzerinde imar ile birlikte kat düşümü yaptık. Şunu belirteyim bu 2 milyon 400 bin metre karelik alanda 50 bin konut yapılabilecekken biz 30 bin konut yapılabilecek şekilde planlama yaptık. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir belediye bu şekilde düzenleme yapmaz. Biz şehrimizin geleceği ile ilgili çocuklarımız geleceği ile ilgili planlama yaparak hiçbir siyasi rant gözetmeksizin bu düzenlemeyi yaptık. Bu yaptığımız uygulama beklide Türkiye’deki tek uygulama. Bütün belediyelerde kat sayısı düşümü yoktur aksine kat artırımı vardır.

Mimarlar Odasına bir bakıyorsunuz rant olan yerlerde her hangi bir plan değişikliği yapıldığı zaman hemen itirazları ortaya çıkıyor. Garibime giden bir durum var, mimarlar odası hava koridorunun kesildiği şeklinde itirazları var, dünyanın neresinde hangi bina ile hava koridorunu kesebilirsiniz. Baraj yaparsanız suyu durdurursunuz, duvar yaparsanız kaymayı durdurursunuz ama nasıl bir duvar yaparsanız yapın havayı durduramazsınız. İşte Mimarlar Odasının itirazında böyle bir gerekçelerle oluyor. Hava koridorunun kesilmesinden dolayı bir itiraz söz konusu Dereevler’de.

Mimarlar Odası yaptıkları basın toplantısında bir şeyi söylemişler ama mahkeme de belirtmemişler oradaki kat sayısı aldıkları zaman 0.70’ti burası yükseltilince rant sağlanıyor deniliyor Dereveler’de. Özel bir şahsa veya bir kişiye rant sağlanmış değil orada yaşayanların çoğu gariban. Onların bir daire sahibi olabilmesi için uğraşıyoruz. Zaten kentsel dönüşüm bu şeklide başlar. Eğer biz burada kat sayısını artırıp burada bulunanlara iki veya üç daire sahibi olmasını sağlamış olsaydık bu çok büyük bir yanlıştı. En fazla insanca yaşayabilecekleri 100 metre kare bir eve sahip olacaklar, yapmış olduğumuz kat sayı artırımıyla.

Mimarlar Odası her hangi bir mahkemeye dava açtığı zaman, mimarlar odasının lehine karar çıkıyor. Ben burada hakimleri anlamıyorum, hava koridoru kesildiği denildiği zaman bunun bilimsel bir raporunu istemiyorlar. Ana konu bu hava koridoru kesiliyor. Ama asıl konu da şudur, 100 metre karelik bir daire eve sahip olmasınlar.

Biz Karabük Belediyesi olarak 2 milyon 400 bin metre karelik alanda kat sayısı indirimi yaparken, Mimarlar Odası bir basın toplantısı yapıp teşekkür etti mi? Bu mahalleri kurtardık diye’ . Teşekkür etmezler, çünkü daha önceden kendileri burada kat sayısı artırılırken hiç itiraz etmemişler. O zaman kimlerin rantı vardı, kimler rant elde edecekti,  onları da çok iyi incelemek gerekli.

Şunu belirteyim biz görevde olduğumuz müddetçe bu garip vatandaşlarımızın lehinde her türlü kararı almaya devam edeceğiz. Birileri için ters düşebilir, birilerinin menfaatine olabilir bizi ilgilendirmiyor. Bizim için önemli olan Karabük’te gece kondu olan bölgelerin rehabilite edilmesidir. TOKİ kendisi kat sayı düzenlediği zaman plan değişikliği yaptığı zaman hiç kimse itiraz edemiyor. Bizde edemiyoruz”

“MİMARLAR ODASININ BİR TEK MANTIĞI VAR, BİR YERDE RANT VARSA, O RANTI DURDURMAK”
Başkan Vergili, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Burada bir görüş var, şurada boş alan var gezi parkuru olsun, burada boş alan var gezi parkuru olsun, böyle bir mantık yoktur. Şehir denildiği zaman insanların bir arada olduğu arada çok büyük boşlukların olduğu bir şehir merkezi düşünülmesi mümkün değil.

Yok,  şehrin şurası yeşil alan kalsın, burası yeşil alan kalsın denilirse, şehirde hizmetler eksik gider. Bir taraftan su baskını olur, bir taraftan sel baskını olur, yol problemi olur, kanalizasyon problemi olur ve toparlayamazsın. Mimarlar odasının bir tek mantığı var, bir yerde rant varsa, o rantı durdurmak. O rantı durdururken ana gaye nedir ben onu fazla yorumlamak istemiyorum.

mimarlar-odasi-ankaraHerkes, her şeyi onlara sormak mecburiyetinde değil. Her planlamayı da onlar yapacak diye bir kural veya kaide yoktur. Başka mimarlar da var başka mühendislerde var. İlla mimarlar odasının yönetimi olacak diye bir konu yok. Derevler’de ki imar revizyonu iptal ettirmelerinin gerekçesi yanlış bir konu. Şunu özellikle belirtiyorum her itirazları yanlış konu demiyorum.

Daha hala Kent Meydanı ile ilgili tartışma bitmemiş Karabük’te. En fazla kavgasını yapanlardan birisi de Mimarlar Odası. Taş yığını diyorlar ben o zamanda söyledim şimdide söylüyorum, dünyanın her yerinde meydan dediğin taş yığınıdır. Elma, armut ağaçları, çocuk kaydırakları yoktur. En son örneğini gördük bir derneğimizin düzenlemiş olduğu gece 20 bin kişi aynı anda burada eğlendi, neşelendi, meydanın anlamı budur.

Biz bu meydanı yaparken Türkiye’nin en önde gelmiş otoritelerine projelerimizi teslim ettik. Orta Doğu Üniversitesinden, İstanbul Teknik Üniversitesinden görüş aldık buna göre meydanı yaptık. Biz kendi kafamıza göre bu meydanı yapmadık. Ama bazıları siyasi rant sağlamaya çalışacak ama şunu belirteyim uzun yıllar sonra burayı kim yapmış ise deyip dua edecektir. Aynı şekilde battı çıktıyı eleştirenler kapatalım bir anket yaptıralım Karabük’te trafik nasıl kitlenecek hep beraber bakalım.”

 

Editör: Haber Merkezi