KARABÜK MİLLETVEKİLİ OSMAN KAHVECİ MARZINC GERİ KAZANIM FABRİKASININ ÜRETİMİNİN DURDURULACAĞINI DÖRT GÜN ÖNCEDEN BİLİYORDU


 

KAHVECİ, KARDEMİR A.Ş BAŞTA OLMAK ÜZERE, DİĞER SANAYİ TESİSLERİ İÇİNDE İNCELEME Mİ BAŞLATTI..?


 

kahveci-ne-sakliyor


Uzun tartışmalar sonucu Karabük’e kurulan Marzinc Marmara Geri Kazanım A.Ş. Fabrikası dün (09.07 Salı) Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatı ile kapatıldı.

Çalışan işçilerin bünyelerinde kurşun gibi ağır metallerin bulunduğu iddiasıyla 40’ın üzerinde çalışan, Ankara Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesine yatmıştı.

Kamuoyunda tartışılan işçilerin sağlık sorunları ile ilgili Marzinc Geri Kazanım Şirketi “Çalışanların bünyesindeki kurşun oranı normal seviyelerde” derken, bazı çevreler ise bu oranın sağlık tehdidi oluşturacak seviyelerde olduğunu iddia ediyordu.

04.07.Perşembe günü Vali İzzettin Küçük, hastanede yatan Marzinc çalışanlarının tahliller sonucu açıklanan raporlara göre, vücutlarındaki kurşun seviyelerinin sağlık tehdidi oluşturmayacak şekilde çıktığını bazı basın organlarına açıklamıştı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü ise Eflani ilçesindeki 5. Geleneksel Doğa ve Kültür Şenliklerine katılan Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Net Haber Editörü ile yaptığı bir sohbet sırasında Marzinc’in üretiminin durdurulduğunu açıklamıştı.

Osman Kahveci’ye, başta Kardemir A.Ş olmak üzere, Sanayi tesisleri ile ilgili inceleme başlattığı, Çevre Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığına ve ilgili hastanelere yazılar yazdığı konusunda bir duyum aldığımızı sormuştuk.

Bu sorumuza cevap veren Kahveci, Marzinc’in çevre kirliliği ile insan sağlığını tehdit edici bir durumunun olup olmadığının ilgili kurumlarca araştırıldığını ve hatta Fabrikada üretiminin durdurulduğunu açıklamış, daha fazlada açıklamada bulunmamıştı.

Osman Kahveci’nin bu açıklamasından 4 gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marzinc Geri Kazanım Fabrikasının üretiminin ikinci bir emre kadar durdurulduğunu açıkladı.

VALİ ‘ÖYLE’, VEKİL ‘BÖYLE’ DİYOR…

Karabük Valisi İzzettin Küçük Marzinc Geri Kazanım Fabrikasında çalışan işçilerin raporlarının, sağlıklarını tehdit edici boyutlarda olmadığını açıklarken, Karabük Milletvekili Osman Kahveci ise tam dört gün önce kapandığını sözleri arasına sıkıştırarak söylemişti.

Vali Marzinc Şirketi ile ilgili bu açıklamaları yaparken, Kahveci ise tam tersine bir açıklamada bulunuyor. Acaba Marzinc Geri Kazanım Şirketi üzerinde bir hesaplar ya da oyunlar mı var?

Milletvekili Kahveci’nin Marzinc’in kapatılacağını dört gün önceden bilmesine rağmen, neden bu bilgiyi kamuoyu ile paylaşmadığı ise ayrı bir soru işareti.

Bir taraftan ‘200 kişiye yakın kişiyi istihdam eden Marzinc acaba ucu çok derinlerde olan bazı hesaplar nedeniyle kapatılmak mı isteniyor?’ sorusunu irdelemek gerekirse, bu fabrikayı kapatmak mı gerekir, yoksa yurt dışında örnekleri olan tesisler gibi insan sağlığını ve çevre kirliliğini tehdit etmeyecek boyutlara mı getirmek gerekir?

Editör: Haber Merkezi