KARABÜK ÜLKÜ OCAKLARI ORTA ÖĞRETİM TEŞKİLATI ‘BONZAİ’YE HAYIR EYLEMİ YAPTI


 

ulkucu-genclik-bonzai-1

Karabük Ülkü Ocakları Orta Öğretim Teşkilatı, Karabük Belediyesi önünde ani ölümlere yol açan uyuşturucu madde olan “Bonzai” ye dikkat çekmek ve aileleri bilinçlendirmek amacıyla eylem yaptı.

Son aylarda Türkiye genelinde değişik türleri ile piyasaya sürülen ve ani ölümlere yol açan bonzaiye karşı ailelerin dikkatini çekmek için Karabük Ülkü Ocakları Orta Öğretim Teşkilatından oluşan 50 kişilik grup Karabük Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Ani ölümlere yol açan bonzainin çok tehlikeli bir madde olduğuna dikkat çeken Karabük Ülkü Ocakları Ortaöğretim Masa Başkanı Ahmet Burak Kara bonzaiye karşı herkesi birlik ve beraberliğe davet etti.

Ahmet Burak Kara, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;

20141011AW214113_02“Ülkemizde ilk defa sokak ismi bonzai olarak karşımıza çıkan ve değişik türleriyle hızla yayılan sentetik kannabinoidler üzerine kimyasal sıkılarak üretilen sentetik ot olup, ciddi psikolojik zararları olan bir uyuşturucu türüdür.

Söz konusu uyuşturucu esrar benzeri madde şeklinde tanınsa da sinir sistemi hücrelerine esrardan 100 kat daha fazla bağlanarak zararlı etkisini gösterilir. Popüler olması ve merak uyandırıcı ismi nedeniyle ortaokullara kadar girmiştir. Sentetik kannabinoidler maddesine bonzai ismini kullanarak zararsızlık etkisi yaratılmaya çalışılmaktadır.

Karabük Ülkü Ocakları Ortaöğretim Birimi olarak gençlerimizi birlik ve beraberliğe davet ediyoruz. Bu noktada aile bireylerimizden ricamız dışarıdaki bu pisliklere karşı çocuklarımızı milli ve manevi değerlerine sımsıkı sarılmış bu topluma yönlendirmeleridir. Milli ve manevi değerlerimiz, yüzyıldan beri nesilden nesile intikal eden geleneklerimiz, uyuşturucu kültürünün panzehridir.

Çocuklarımızı uyuşturucudan korumak için bu değerlere sahip çıkmalı ve çocuklarımıza aktarmalıyız. Bugün burada Türk Milletinin içinden çıkan Türk gençliğinin tercümanı olmaya talip, kur bakışlı hilal kaşlı tertemiz kalpli milliyetçi-ülkücü hareketin neferleri durmaktadır. İnanıyoruz ki, aile büyüklerimiz bize kulak verip genç kardeşlerimizi Ülkü Ocaklarına yönlendirecektir. Sorarsanız siz bu yurdun neyisiniz, biz uyuşturucu ile çiğnen bir gençliğin hak diye bağıran sesiyiz”

Yapılan basın açıklamasının ardından vatandaşlara bonzaiye karşı mücadele edilmesi konusunda el ilanları dağıtıldı.


BONZAİ’NİN TÜRKİYE’DEKİ YAKIN GEÇMİŞİ


20141011AW214113_03Bonzai Türkiye piyasasına 2010 yılından itibaren görülmeye başlamıştır. Bu tarihten sonra maddenin kullanım ve bulunabilirlilik oranında çok ciddi bir artış görüşmüştür.

Türkiye’de bonzai üretimi tespit edilememiştir. Bonzai ulusal piyasada yurt dışından getirilmektedir. Türkiye’de bonzai maddesi Çin, ABD, KKTC, Almanya, Hollanda, Portekiz ve Macaristan gibi ülkelerde yasadışı yollarla ithal edilmektedir. Türkiye’de bonzai ve Jamaika adı verilen kimyasal madde gerçekten sentetik bir kannabinoidtir.

Türkiye’de 2012 yılında 3 bin 401 bonzai olayı gerçekleşmiş ve bu olaylarda 4 bin 784 şüpheli ile 434 kilogram uyuşturucu madde yakalanmıştır.

2012 yılında olay sayısında bir önceki yıla göre yaklaşık 19, şüpheli sayısında 57 kat, yakalama miktarında ise 10 kat artış gerçekleşmiştir. Hem olay sayısı hem şüpheli sayısı hem de yakalama miktarında ki bu artış bu maddenin ülkemizde yaygınlaşmış olduğunu göstermekte olup bu maddenin arzının ve talebinin önlenmesine yönelik çalışmalara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini göstermektedir.

Çok tehlikeli olan bu uyuşturucu tek seferde bile ölüm riski oluşturabiliyor ve öldürüyor. Tek kullanımda dahi bağımlılık yapma tehlikesi vardır.

Editör: Haber Merkezi