ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİK BAŞKANI NURETTİN TÜMEN, KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ'YE AĞIR ELEŞTİRİLER GETİRDİ.

 

n.tumen-gozu-dikti
Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, 2012 yılında esnafların çok sıkıntı çektiğini kaydetti.

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, Karabük Belediyesi’nin çalışmalar başlamadan esnaf ile istişare yapmadığını, bu yüzden esnafların sıkıntı çektiğini söyledi.

Önceden zabıta ile esnaflar arasında istişare yapıldığını belirten Tümen şöyle konuştu;
“Bilindiği üzere, Esnaf ve Sanatkarlarımızın sorunları ülkemiz esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarıyla aynı. Bağ-Kur pirim borçları, sigorta ile ilgili, Bağ-Kur ve sigortadan emekli olup esnaflık yapanlardan kesintiler gibi buna benzer ortak sorunları var.

Ama yerel bazda Karabüklü esnaf ve sanatkarların sıkıntıları daha değişik. Özellikle 2012 yılında Karabük Esnaf ve Sanatkarları çok sıkıntılı dönemler yaşadı.

Menderes Caddesinde bulunan esnaflarımızın orasının yıkılmasıyla KARES’e taşınmaları büyük külfet oldu. Bu sıkıntılı süreçte esnafımızın kirasından tutunuz, bir sürü sıkıntılar yaşadı.

Ankara Caddesi’ndeki esnaflarımız battı-çıktının yapımı sırasında yine sıkıntılar yaşadı ve İnönü Caddesi’ndeki esnaflarımız halen daha sıkıntı çekmekte.

Hürriyet Caddesi’nin trafiğe kapatılması nedeniyle oradaki esnafımızın da belirli sıkıntı yaşadığından dolayı, 2012 yılında Karabük’teki esnafımızı sıkıntı yaşadılar. Bunların sıkıntı içinde olması bizleri de tedirgin ediyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın üzerine çok gidildiği kanısındayım.

Bizim Ahilik teşkilatından gelen gelenek ve göreneğe bağlı esnafımız yerel yönetime ve üst yönetime gelişi güzel söylemde bulunmazlar. Esnaftan ses çıkmıyor diye esnafımıza para getireceği dönemde yapılan çalışmalar esnafımızı sıkıntıya soktuğu bilinmekti. Esnaf sıkıntıya girecek diye burada çalışmalar yapılmasın mı? Asla, yapılsın. İstişare içinde yapılırsa, konuşulursa, ne zaman buralara müşterinin geleceği veya insanların fazla olmayacağı zamanlarda bu çalışmalar yapılırsa daha iyi olur düşüncesiyle bakıyoruz.

Yeni yıl geliyor, nerelere pazarlar kurulacağı şeklinde önceden istişare yapardık. Bu konularda bilgisiziz. Gelişi güzel yerlerde pazaryerlerinin açılması, kayıt altında olan esnafımıza ceza vermek, onların suyuna, elektriğine zam yapmak kolay. Kayıt dışında olup da merdiven altında üretim yapanlara sokak ortasında poğaça böreği satanlara göz yumarsınız, kayıt altında olan esnaf ve sanatkarımıza bir sürü zam yaparsınız.”

Nurettin Tümen ayrıca ticarethanelerde yapılan su zammını da değerlendirdi. Tümen bu konuyla ilgili de görüşlerini şöyle aktardı;
"Bugün her ne kadar esnafımız sorulduğunda 'Allaha şükür' dese de esnafın durumu kötü. Her geçen esnafın yükü artarken, son olarak da suya gelen zam esnafı iyiden zor duruma düşürdü. Esnafımız gerek gelerek, gerekse beni arayarak tepki göstermemizi istiyor. Biz şimdiye kadar sustuysak Ahilik kültüründen gelen bir yapımız olduğu için. Biz kimse zarar görmeden konuyu çözmek istiyoruz.

İsterdik ki suya zam yapılmadan önce bizle istişare yapılsaydı. Tabibi ki Belediye yol yapacak, alt yapısını yapacak, tüm bu giderleri sağlaması için bir geliri olması lazım. Buna diyecek bir şeyimiz yok ama, bizimle bir istişare yapılsaydı. Sadece bizle değil, tüm sivil toplum kuruluşlarını ilgilendiren konularda ortak akılda buluşulmalı, istişareler yapılmalı.

Bugün bir fırında ekmeğin yapımında yüzde 40 oranında su kullanılıyor. Çay ocakları ayrı, lokantalar aynı. Gelen zam, mutlaka bir iki ay sonra tüketiciye yansıtılacaktır. Biz gelişmeleri devre dışı bırakmak, sizi tanımıyoruz anlamında yorumluyoruz. Şunu insanlar asla unutmamalı. Demir çelik Fabrikalarının özelleşmesi esnasında kepenk kapatarak, kontak kapatarak hiçbir kentten görülmeyen demokratik bir davranış sergilemiştir. Biz suya yapılan yüzde yüzlük zammın tekraren gözden geçilmesi gerekmektedir. Herkes vurun abalıya der gibi esnafa yüklenmesin”

KARABÜK NET HABER’İN YORUMU
Uzun yıllardır Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığını yürüten Sayın Nurettin Tümen’in gündeme getirdiği bu eleştirilere hak vermemek mümkün değil.

Esnaflar ile ilgili dile getirdiği birçok konularda haklılık payı olan Tümen’e şimdi şu soruları sormak gerekiyor;

*    
Sayın Tümen uzun yıllardır tüm esnafların temsilciliğini yapıyorsunuz ve eleştirdiğiniz bu konulara zamanında hiç müdahale ettiniz mi?

*  
 Menderes caddesi esnafları Belediye Başkanı Rafet Vergili ile birçok kez bir araya geldiler, acaba siz bu görüşmelerin neresinde oldunuz?

   Ankara Caddesi esnafı defalarca eylem yaptı ve bir kere destek verdiniz mi?

   Hürriyet Caddesi’ne yeni düzenleme yapılacağını Belediye Başkanı Rafet Vergili aylar önce açıklamıştı ve yanınıza birkaç oda başkanı alıp esnafların dilek ve temennilerini aktardınız mı?

   Karabük Belediye Meclisinden ticarethanelerin kullandığı suya %100 zam kararı çıktıktan sonra, Karabük Belediye Başkanı’na diğer oda başkanlarından bir heyet kurarak hiç gittiniz mi?

Evet, Sayın Nurettin Tümen…

Adama bunları sorarlar. Sen aylardır, yıllardır sus hiçbir sürecin içinde olma ve şimdi çıkıp ağız dolusu eleştirilerde bulun.

Size en önemlisi şunu sormak istiyoruz; Bu saydığınız tüm sorunlar yaşanırken, neden Birliğinize bağlı Oda Başkanları ile bir heyet kurup, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ile istişareler yapmadınız. Bu sayede esnafları yaşadığı bir çok problemlerde, belki yaşanmazdı.

Sizin bu eleştirilerinizden sonra Başkan Vergili’de “Sen gelip benimle bir kere esnafların sorunlarını konuştun mu, şimdi bu eleştirileri ne hakla yapıyorsun?” derse, ne diyeceksin?

Sonuç olarak bu eleştirileri de yapmanız Karabük açısından büyük bir gelişmedir. En azından artık eleştirmeye başladınız.