KARABÜK TSO BAŞKANI SEDAT NAMAL, KARABÜK’E GELEN VE SON DERECE SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA YAŞAMAYA ÇALIŞAN IRAKLI VE AFGANLI MÜLTECİLER İÇİN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTI


 

tso-multeciler


Karabük’e gelen Irak ve Afganistanlı mültecilerin içinde bulundukları kötü durum son günlerde sıklıkla konuşulur hale geldi.

En son geçtiğimiz günlerde teneke içinde yaktıkları kömürü yatarken yanlarına getirdiklerinden dolayı zehirlenerek ölen 3 Afganlı çocuğun dramı herkesi üzmüştü.

Yaşanan bu trajediden sonra başta Valilik olmak üzere, sivil toplum kuruluşları da yavaş yavaş harekete geçmeye başladı.

İlk olarak Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, Meclis Başkanı Timurçin Saylar ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Sığınmacıların her türlü ihtiyaçlarının TSO tarafından karşılanacağını belirten Sedat Namal şu açıklamalarda bulundu;

 “Birkaç gün önce şehrimizde bizim de yüreğimizi dağlayan elim bir olay yaşandı. Şehrimizde ve ülkemizde çeşitli bölgelere evleri köyleri olmadığı için, kendi vatanlarında huzurları olmadığı için gelen sığınmacılardan bir ailenin 3 genç erkek ferdini kaybetmiş bulunuyoruz. Tabi ki ülkemiz vatandaşlarımızın da ekonomik sıkıntıları vardır. Ama bizi asıl derinden üzen bir insanın vatanının, bayrağının olmaması ve sığındığı yerde imkânsızlıklar doğrultusunda vefat etmesidir. Ben şahsım, yönetim kurulu üyelerim ve meclis üyelerimin de aynı düşüneceğini bu olaydan ders çıkartıp acaba bunun sebeplerinde bizlerde var mıyız diye düşünmeden edemedim. Meclis Başkanımızla da istişare ederek, biz Sayın Valimize, gerekli ilgililere ve bürokratlara buradan seslenerek, TSO olarak bizim üstümüze ne düşüyorsa ve bu sığınmacı ailelerin hangi tür ihtiyaçları varsa, bunların tamamının odamız tarafından karşılanacağını beyan ediyorum. Bu basın toplantısı aracılığıyla mübarek kurban bayramına girdiğimiz bu süreçte, iş adamlarımızın da, Karabük’te imkânı olan halkımızın da evlerinde kullanmadıkları giysiden, yakacaktan, sobadan, elektrik ocağından, kısacası akıllarına ne gelirse bu ailelerimize verilmesi için bir kampanya başlattığımızı buradan duyurmak istiyorum. Herkesi duyarlı olmaya, bu mübarek ayda vicdan muhasebesi yapmaya, her şeyden önemlisi ev sahipliği yaptığınız, misafir ettiğiniz insanların başlarına gelen olaydan kendinizin de sorumlu olduğunu düşünerek, bu yardımları yapmanızı rica ediyorum. Tekrar Sayın Valimizin önderliğinde, biz TSO olarak bu ailelerin yiyecek, giyecek, yakacak tüm yardımlarının karşılanacağına taahhüt ediyoruz. Vefat eden 3 gence Allah’tan rahmet,  ailelerine sabır diliyorum.”

"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YARDIMCI OLALIM"

Karabük’e gelen üniversite öğrencilerin de misafirimiz olduğunu ve onlara iyi bakmamız gerektiğini söyleyen Sedat Namal “Biz ticaret kesimini ilgilendiren bir kurumuz ama o konularda da bizim daha sonradan bilgimiz oldu. Ben buradan yatırım yapan, yurt işletmeciliği yapan kesime seslenmek istiyorum. Onların kendi evlatlarının da başka şehirlerde böyle bir ortamda, böyle bir atmosferde okuduğunu, sorunlarla karşılaştığını düşünerek ticaret yapmalarını istiyorum. Kiralar noktasında Karabük’ün fiziki şartları ortada. Çok hızla gelişen bir üniversitemiz var. Bu büyümeye ayak uydurması gereken ticaret ve yatırımcılarımız var. Ben bu sorunların da çözüleceğine inanıyorum. Keşke imkânımız olsa da onlara da yardım edebilsek. Asıl sorunlardan birisi de sığınmacıların dışında kendi vatandaşımız olan Karabük’te yaşayan aileler de var. TOBB’ un destekleriyle gelecek hafta öğrencilere yapacağımız ayni yardımlar var. Bunların hepsini beraber yapmamız gerekiyor. Öğrenciler konusunda da hassas olmamız gerektiğini düşünüyorum. Diye konuştu.