DÜNYANIN EN PAHALI MANTARI TRÜF, KARABÜK’TE YETİŞTİRİLECEK


 

truf-mantari


Dünyanın en pahalı mantarı olan protein, vitamin ve mineral yönünden zengin bir besin maddesi olan bilimsel adı Truffle olan Trüf mantarının Karabük’te de yetiştirilmesi için çalışmalara başlandı.

Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlilerinin katıldığı panelde, katılımcılara Türkiye mantarları ve Trüf mantarı hakkında bilgiler verildi.

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde gerçekleştirilen panele Vali İzzettin Küçük başta olmak üzere, Vali Yardımcıları Tarkan Keskin ve Erkan Çapar, İl Emniyet Müdürü Oktay Keskin, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, köy muhtarları, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

Düzenlenen programda, Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy’un açılış konuşmasının ardından panele geçildi.

Panelde, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uğur Soylu, Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz ve Öğretim Görevlisi Levent Kırca Türkiye mantarları ve Trüf mantarı hakkında bilgiler verdiler.

Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kutret Gezer de panelde bir sunum yaparak “Trüf Mantarı ve Kullanım Alanları” hakkında bilgiler verdi.

Doç. Dr. Gezer, “Trüf ormanda doğal olarak yetişen odun dışı ürün olarak değerli bir varlığımızdır. Ülkemizin biyolojik zenginliklerinden biri olan Trüf mantarı, tadı, kokusu ve eşsiz aromasıyla çok beğenilen bir mantardır. Protein, vitamin ve mineral yönünden zengin olan truffle karbonhidrat oranı düşüktür. Trüf, geçmişte göz hastalıkları, zayıflık, kusma, ağrı, yaraların iyileştirilmesinde ve askerlerin güç toplamasında 20131122AW000787_02kullanılmıştır. Bugün çok bulunmayan truffle mantarı, pahalı bir ürün olup, lüks otellerde baharat gibi çeşit olarak kullanılmaktadır. Trüf çam, meşe, fındık, gürgen ve kayın gibi ağaçların köklerinde mikrolize olarak yaşar. Ülkemizde yaygın bir alanda doğal olarak yetişen Trüf tüketim ihtiyaçlarımızı karşılamaması dolayısıyla yetiştiriciliğinin yapılması gerekmektedir. Yıllar geçtikçe doğal Trüf alanlarının azalmasından dolayı elde edilen ton başına miktar azalmaktadır. Kurulacak Trüf bahçeleri ile orman köylülerine gelir sağlanabileceği gibi iyi bir ticari potansiyel oluşturulacaktır. Ayrıca istihdamın artmasına katkı sağlayacak, çeşitli iş kollarına direk veya dolaylı gelir katkısı olacak ve eko turizmin de devreye girmesiyle bölge turizmine katkı sağlayacaktır. Bugün yabancı ülkelerde Trüf mantarı kilosu Bin 500 ile 3 Bin dolar arasında alıcı bulabiliyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi