Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Seyit Şahin, Safranbolu’da bir vatandaşın küçükbaş hayvanlarının düşük yaptığı ile ilgili çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı.


 

Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Seyit Şahin, “Keçileri Düşük Yapınca Keçileri Kaçırdı” başlıklı ve küçükbaş hayvanlara uygulanan Brucella aşılamasından sonra keçilerinin düşük yaptığını ileri sürerek, aşılama kaynaklı yavru atmaların gerçekleştiği yönündeki haberin kamuoyunda eksik ya da yanlış bilgilendirmeye neden olacağından açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Seyit Şahin, pozitif bulunan hayvanların itlaf edilerek bedellerinin sahibine ödeneceğini kaydetti. Şahin, “Brucella hastalığı hayvanlarda yavru atmalara neden olan ve hayvanlar vasıtası ile insanlara da geçebilen bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde sürü prevalansı sığırlarda yüzde 7,8 koyun ve keçilerde yüzde 22 olarak tespit edilmiştir. Bu oranın yüzde 1 altına çekilmesi amacıyla Brucellanın konjectival aşı ile eradikasyonu projesi başlatılmıştır. Sığırlarda 10 yıl koyun ve keçilerde 6 yıl sürecek proje ile tüm dişi sığılar ile tüm dişi ve damızlık erkek küçükbaş hayvanların konjektival (Göze damla) olarak aşılanması hedeflenmektedir. Aşılama dışında projenin bir diğer ayağı da tüm düşüklerin araştırılarak hastalıklı hayvanların kesim veya itlaf yolu ile sürüden uzaklaştırılmasıdır. Hastalık ihbarı mecburi ve tazminatlıdır. Hastalık tespit edildiğinde itlaf veya kesim yolu ile sürüden uzaklaştırılan hayvanların takdir edilecek bedelleri Bakanlıkça ödenmektedir” dedi.

tarim-mdKüçükbaş brucella aşılamalarının 24 Eylül 2012 - 15 Şubat 2013 tarihleri arasında kampanya tarzında icra edildiğini belirten Şahin, şunları söyledi:

“Kampanya dahilinde 8.722 küçükbaş hayvan konjektival yolla aşılanmıştır. Aşı prospektüsünde aşının gebe hayvanlarda kullanılmasının sakıncalı olabileceği, gebeliğin son döneminde ise kullanılabileceği yine koç katımından önce 2 ay içinde kullanılmaması bilgisine yer verilmiştir. Ancak Kampanya tarzında yürütülen kitle aşılamalarında bu durum göz ardı edilmek zorundadır. Zira Bakanlığımız tarafından her il için bir aşılama takvimi belirlenmiştir. İlimiz için aşılama takviminin 25 Eylül de başlayıp 15 Şubatta bitirilmesi ve tüm hayvanların aşılanması istenmektedir. Her işletmenin hata aynı işletme içinde bulunan hayvanların gebelik zamanları farklılık arz etmektedir. Ayrıca doğum yapan hayvanlar 1 ay içinde yeniden hamile kaldığından prospektüste belirtilen koç katımından 2 ay önce aşılama mümkün değildir. Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan Brucellanın konjectival aşı ile eradikasyonu projesi genelgesinin (2012/3) (B) bendinde yer alan aşıların temini ve Uygulamaları konu başlığı 3. maddesinde ‘Konjuktival aşı sonrası etken sadece baş lenf yumrularına lokalize olur ve generalize bir aşı infeksiyonu oluşturmaz, bu nedenle de aşılanan hayvanlarda abort ve saçılım riski yok denecek kadar azdır. Tüm yaştaki dişi sığırlarda ve koyun ile keçilerde uygulanabilir’ İfadesi yer almaktadır. Brucella hastalığı tazminatlı hastalıklar kapsamında olup; aynı genelgenin Ç- Hasta hayvanlar ve Tazminat başlığı altında aşılamadan sonra yavru atan hayvanlarında tazminat kapsamında değerlendirileceği belirtilmiştir.”
Safranbolu ilçesinde aşılama kampanyası sona erdikten sonra 17.01.2013 tarihinden itibaren işletmelerden yavru atma şikayetlerinin gelmeye başladığını kaydeden Şahin, “Bu güne kadar 13 işletmede 60 civarında hayvanın yavru attığı bildirilmiş ve numuneleri Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiştir. Yapılan analizlerde 3 işletmede 9 hayvanda Brucella hastalığı onaylanmıştır. İşletmelerde gerekli idari ve fenni tedbirler alınmıştır. Diğer küçükbaş işletmeleri de konu hakkında bilgilendirilip yavru atmaların zamanında bildirilmesi istenmiştir. Gerçekleşen yavru atmalar aşılanan hayvan sayısına göre minimal düzeydedir. Yavru atmaların aşıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü tarafından çalışma yapılmakta olup sonuçlar henüz açıklanmamıştır” diye konuştu.

Düşük yapan hayvanlardan alınan numunelerin Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü tarafından analiz edildiğini, 4 hayvanda Brucella tespit edildiğini belirten Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Safranbolu ilçemize bağlı Çerçen köyünden Ömer Halil Özdemir’e ait işletmede bulunan 46 keçiye 12.01.2013 tarihinde aşılama yapılmıştır. Aynı işletmede 17.01.2013 tarihinden itibaren bu güne kadar 14 hayvan düşük yapmıştır. Düşük yapan hayvanlardan alınan numuneler Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü tarafından analiz edilmiş 4 hayvanda Brucella tespit edilmiştir. İşletmede gerekli tedbirler alınmıştır. Pozitif bulunan hayvanlar itlaf edilerek bedelleri sahibine ödenecektir. Ayrıca konunun daha ayrıntılı araştırılması için Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünden uzman talebinde bulunulmuştur. Bu nedenle yetiştiricilerimizin maddi zararlarının karşılanması için gerekenler yapılacaktır İşletmelerde gerekli tedbirler alınmış, yavru atma olayları hassasiyetle takip edilmektedir. Küçükbaş hayvanlarına Brucella aşısı yaptıran yetiştiricilerimizi hayvanlarında atık meydana gelmesi halinde ilgili İl/İlçe Müdürlüğümüze mutlaka müracaat etmelerini duyuruyor, konunun tarafımızca büyük bir dikkatle takip edildiğinin bilinmesini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”