20140219AW011870_01Karabük merkeze bağlı Zopran köyünde bulunan yaklaşık 173 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi çeşme ve çamaşırhane restore edilecek.

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı söylenen ve üzerinde bulunan tadilat kitabesinden hicri 1257 (1841-1842) tarihleri arasında yapıldığı anlaşılan tarihi çeşme ve arkasında bulunan çamaşırhane restore edilecek.

Dış cephesi kesme taş diğer cephesi moloz taşlarla çevrili çeşme yüzeyinde Osmanlı üslubundan çok Anadolu Selçuklu üslubunu yansıtan çok zengin süslemeler bulunan çeşme bu haliyle Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nce koruma altına alınmıştı. Çeşmenin ve arkasında bulunan çamaşırhanenin çevresel etkiler sebebiyle özgün özelliklerinin bazılarını kaybetmesi nedeniyle restorasyonunun yapılmasına karar verildiği bildirildi. 1. Grup tescilli çeşmenin onarımının yapılmasıyla ilgi olarak rölöve-restitüsyon ve restorasyon projelerinin Karabük Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünce yapılmasının ardından çeşmenin cephesinde bulunan süslemelerin aslına uygun hale getirilmesi, çeşmeye bitişik çamaşırhane ise Zopranlılar ve çevre köylülerin kullanacağı bir sergi evi (Müze) olarak kullanılması planlanmakta.

Editör: Haber Merkezi