1 KASIM SEÇİMLERİNE 2 GÜN KALA, KARABÜK'TE SEÇİM SONUÇLARI NE OLACAK..?


 

ne olacak

 

analiz-haber

7 Haziran 2015 Genel seçimlerinin ardından Türkiye Cumhuriyetinde bir ilk yaşandı, koalisyon hükümeti kurma görüşmelerinden bir sonuç çıkmayınca, Cumhurbaşkanı Anayasal yetkisini kullanarak ülkeyi seçim tekrarına götürdü.

7 Haziran’da Mevcut Milletvekili Osman Kahveci ve Sedat Namal ikilisi ile seçime giren AK Parti, 2002 yılından bu yana tulum çıkardığı Karabük’te bir milletvekilliğini MHP’ye kaptırmıştı.

MHP, Karabük belediye Başkanı Rafet Vergili’nin sergilediği performansın etkisi ile Durmuş Yalçın’ı TBMM’ye göndermişti.

CHP ise 25 Bin oy alarak, önümüzdeki seçimlere umut ışığı göndermişti.

7 Haziran seçimlerinden 5 ay sonra gerçekleştirilecek olan seçimlere Karabük İlinde AK Parti, MHP ve CHP tüm adaylarını değiştirerek yeni listeleri ile girdiler.

AK PARTİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 7 Haziran seçimlerinde partisinin ‘3 dönem’ kuralına takıldığından aday olmamıştı ve 1 Kasım seçimlerinde Karabük’ten tekrar aday oldu.

İkinci sıraya ise 7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmediğinden dolayı, toplumda ‘hakkı yendi’ algısı oluştuğundan mağdur duruma düşürülen Karabük üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal aday gösterildi.

AK Parti, Karabük’te MHP’ye kaptırdığı bir milletvekilliğini geri alarak, yeniden 2-0 yapmak için çaba sarf ediyor.

7 Haziran seçimlerinde 67 Bin 668 ile oyların %48.38’ini alan AK Parti, bu seçimlerde 2-0 yapabilmek için oylarını 75 Bin üzerine çıkarmalı, yani yüzdelik dilimde oyların %53-54’ünü garantilemesi gerekir.

Toplumda büyük karşılığı olduğu iddiası ile ikinci sıra aday gösterilen halkın ‘Rektör Hoca’ diye tanımladığı Burhanettin Uysal’ın klasik bir seçim kampanyası geçirdiği gözlemleniyor.

Öte yandan toplumun belirli bir kesiminde ‘tepki var’ diye Sayın Mehmet Ali Şahin üzerinde algı oluşturulmaya çalışılsa da, sergilediği olağanüstü seçim çalışması ile şu anda adeta seçimi sürüklüyor.

Sonuç olarak AK Parti oylarında 6 ila 8 Bin gibi bir artış yaparsa, zaten 7 Haziran’a oranla üzerine eklediği bu oyların büyük bir kısmını MHP’den geri almış olur.

Önemli ayrıntılardan birisi de AK Parti’nin bu seçimlerde Saadet Partisi tabanından 2 Bine yakın bir oy alması bekleniyor.

MHP

Durmuş Yalçın ve Ayhan Akbaş ikilisi ile 7 Haziran seçimlerine giren MHP, 38 Bin 659 oy ile yüzdelik dilimde oyların %27.64’ünü almıştı. 1 Kasım seçimlerinde ise Dr. Adem Kar ve Bilim Uzmanı Osman Aydın ile seçmen karşısına çıkan MHP, bir milletvekilini geri vermemek için en kötü ihtimal 7 Haziran’da aldığı oyları koruması yeterli olacaktır.

MHP, 7 Haziran’da aldığı oylardan ufak bir miktarını AK Parti’ye kaptıracak gibi görünse de, sol seçmen kanadından ciddi bir destek bekliyor.

Halkın her kesiminin sempatisini kazanan MHP’li Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, bu seçimlerde de etkisini gösteriyor. Vergili’nin yanı sıra, Dr. Adem Kar da halkın sempatisini kazanmaya başladı.

MHP adayı Adem Kar’ın Milletvekili seçilebilmesi için, MHP’nin AK Parti’ye kaptıracağı oylar ile sol seçmenden alacağı oyların oranı hayati önem taşıyor.

“Rafet Vergili desteği ile Adem Kar’ın MHP oylarının ne kadarını koruyabilecek ve üzerine ne kadar bir oy katacak” bu sorunun cevabı, 1 Kasım’da sandıktan çıkacak.

CHP

7 Haziran seçimlerinde Cevdet ve Mustafa Akay ikilisi ile beklenmedik bir çıkış yaparak Karabük’te iyi bir oy alan CHP, bu sefer Karabüklülerin yakından tanıdığı ve Karabük’te çeyrek asırdır siyaset yapan Av. Erdoğan Dinçel ile başarıya ulaşmayı hedefliyor.

7 Haziran da, Karabük il genelinde %17, 40’lık bir dilime karşılık gelen, 24 Bin 338 oy alan CHP’de Erdoğan Dinçel’in hedefi 15-20 Bin daha oy.