Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunan Sevgi Evlerinde kalan çocuklara grip aşısı yapıldı


 

20131114AW000818_02Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, kış ayları öncesi özellikle toplu yerlerde bulunan ve özellikle yaşlıların grip hastalığını daha hafif atlatmaları için grip aşısı olmalarını istedi.

Safranbolu Sevgi evlerinde kalan çocuk ve personeline grip aşısı yaptıklarını ve bu uygulamaların diğer yurtlarda da devam edeceğini anlatan Tiryaki, “Toplumda paçavra hastalığı olarak adlandırılan bir hastalık grip. Toplu yerlerde yaşayan çocuklarımızın aşılanmasını uygun bulduk ve bunların okul devamsızlığı ve daha fazla rahatsızlıklara yakalanmamaları için önleyici olarak grip aşısı yaptık. Toplu yerlerde yaşayanlar ve özellikle yaşlıların mutlaka grip aşısı olmasını öneniyoruz” dedi.

Tiryaki, “Grip hastalığına neden olan ‘influenza’ virüsü, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı burun akıntısı ile seyir gösteren bir enfeksiyona yol açar. Kış aylarında neredeyse tüm insanların yakalandığı ancak pek de önemsenmeyen grip, birçok farklı hastalığı tetikleyebileceğinden ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Geniş kitleleri çok hızlı bir biçimde etkileyebildiğinden, ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanmıştır” diye konuştu.

GRİPTEN NASIL KORUNULUR?

Dr. Sezgin Tiryaki, gripten korunma yolları hakkında şu bilgileri verdi;

“Kış mevsiminde havaların soğuması ile insanlar kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirdiklerinden, influenza virüsüne yakalanmaları kolaylaşır. Bu nedenle gripten korunmak için uzun süre havasız ortamlarda bulunmamak gerekir. İşiniz gereği uzun süre kapalı bir alanda çalışmanız gerekiyorsa, düzenli aralıklarla hava almak için dışarı çıkmanız gerekir. Dışarı çıkacak imkanınız ya da vaktiniz yoksa dahi, birkaç dakikalığına bir pencere açarak bulunduğunuz ortamdaki havanın tazelenmesini sağlayabilirsiniz. El temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizliktir. Ellerin sık sık ılık su ve sabunla yıkanması, çatlak ve sıyrıkların oluşmasının engellenmesi, tırnakların kısa ve temiz olması bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur.”

20131114AW000818_03GRİP AŞISI VURULMALI

Grip hastalığından korunmak için alabileceğiniz en yararlı önlemler hakkında da bilgi veren Dr. Tiryaki, açıklamasına şöyle tamamladı;

“Dengeli ve bol meyve içeren bir beslenme programı uygulayarak, bağışıklık sisteminizi kuvvetli halde tutmanızdır. Böylece vücudunuza giren influenza virüsü ile çok daha rahat bir şekilde savaşabilecek olan bağışıklık sisteminiz, sizi bu hastalıktan koruyabilecektir. Herkes eylül ve kasım ayları arasında grip aşısı vurulmalıdır, özellikle risk grubundaki insanlar grip aşısını kesinlikle vurulması gerekmektedir.”

Editör: Haber Merkezi