secim-analizleri



2014 Mart Ayında yapılacak olan yerel seçimlerin sathına girdik. Siyasi partiler aday arayışı çalışmalarına girdiler. Buna paralel olarak adaylarda yavaş yavaş kendini göstermeye başladı.

Karabük İl genelinde ilçe ilçe seçime doğru son gelişmelere hep birlikte bir göz atalım.

 

KARABÜK MERKEZ

Karabük Merkez’de şu ana kadar bir tek Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı belli. O da malum, mevcut Belediye Başkanı Rafet Vergili.

Başkan Vergili’nin karşısına AK Parti’nin çıkaracağı aday ise kamuoyunda son derece bir sabırsızlıkla bekleniyor.

2009’da 20 Bin oy ile seçilen Başkan Rafet Vergili, 5 yılda yerel yöneticiliğin yıpranmışlığından çok fazla nasiplenmedi. Vergili, bu seçimlerde bir taraftan en rahat, diğer taraftan ise en kritik seçimini yaşayacak gibi. Rafet Vergili’nin bu seçimlerde oyunu çoğaltmasına kesin gözüyle bakılırken, 2009 seçimlerinde CHP tabanından aldığı yaklaşık 5 Bin oy ise onun yumuşak karnını oluşturuyor.

AK Parti kanadı ise bu yerel seçimlere son derece temkinli girmeye kararlı. 21 Ekim’de aday adaylarının başvuru süresi başlayacak olan iktidar partisi, bu yerel seçimleri bir genel seçimler havasında geçirmeyi düşünüyor. AK Parti 2009’da “Yol Kazası” diye adlandırarak, elinden kaptırdığı Karabük Belediyesini almada iddialı. Bu iddianın üzerine bir de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin faktörünü de eklemek gerekiyor.

Şu ana kadar AK Parti’de aday adayı olarak kendini gösteren bir kişi var. Karabük’ün yetiştirmiş olduğu genç işadamı Özgür Ulupınar. Ulupınar’ın yanı sıra AK Parti’de, Karabük Üniversitesi Rektörü Burhanettin Uysal’ın, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın, Zonguldak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Korkut Eren’in ve Dursun Altıparmak’ın isimleri adaylıklarda geçiyor.

Karabük’te yerel seçimlerin sonuçları, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in parti içindeki konumu ve kariyeri açısından bir hayli önem kaydediyor.

Mehmet Ali Şahin yerel seçimlerin olumlu veya olumsuz sonucunun tam anlamıyla faturasını yüklenebilir de, yüklenmeyebilir de.

Şahin’in bizzat kendisinin bulacağı ve arkasında duracağı bir aday ortaya çıkarılırsa, olası bir negatif sonucun tüm faturasını da yüklenir.

Fakat kendisi gibi uzun yıllar Karabük’te AK Parti’den siyaset yapan Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük’ten aday gösterilirse, negatif sonuçta çıkacak faturanın yalnızca KDV’sini öder.

Karabük Merkez’de varlığı ile yokluğu belli olmayan CHP kanadının ise göstereceği aday ve seçimlerde izleyeceği seçim politikası, AK Parti’den çok MHP’yi ilgilendiriyor. CHP Yerel seçimlerde genç, dinamik ve partisine sahip çıkan bir aday çıkarır ve “Partine sahip çık” sloganı ile CHP oylarını çekmeyi başarırsa, bu sonuçtan Rafet Vergili olumsuz olarak etkilenir. Çünkü CHP’nin Vergili’de emanet duran 5 Bine yakın oyu var.

 

SAFRANBOLU

Siyasi partilerin aday adaylıklarında en bereketli günlerini yaşadığı tarihi ilçemiz Safranbolu’da yerel seçimler öncesi her an her şey olabilir.

AK Parti kanadında mevcut Belediye Başkanı Necdet Aksoy ile “tekrar yola devam” denilecek gibi bir hava estirilse de, geçen yıl Safranbolu’da yapılan Demir operasyonunun belediyeye yapılan ayağı gündeme gelmeye başladı ve seçimlerde bu olay muhalefet tarafından iyi bir malzeme olarak kullanılacağa benziyor. Bu ve buna benzeyen bazı sebeplerden dolayı 2009’da mevcut belediye başkanı Nihat Cebeci’yi değiştiren AK Parti, bu seçimlerde de yine bir aday değişikliği yapabilir. Ayrıca Parti Genel Merkezi’nin daha önce yaptırdığı anketlerde Necdet Aksoy’un son derece zayıf çıktığı söylentileri de yeni bir aday işareti olabilir.

AK Parti, Safranbolu’da yeni bir aday arayışı içine girerse, en güçlü adayların başında Ali Keskinkılıç geliyor dememizde de bir sakınca yok.

CHP, Safranbolu’da son günlerde zayıflatılmaya çalışılsa da, aday adayları Cumhur Onkardeşler ile Bülent Türkoğlu bir hayli iddialı. CHP’nin Safranbolu’da adayı kesinleştiği zaman, performansına ve yelkenini şişirdiği rüzgâra göre iddiası da ortaya çıkacaktır.

Safranbolu’da en handikaplı siyasi partiler arasında MHP yer alıyor. MHP’nin şu an üç tane aday adayı mevcut. İlçe başkanı Ahmet Savaş aday adayı olmak için istifa etmekten vazgeçti. Şefik Dizdar’ın yeğeni Mustafa Dizdar adaylığını birkaç gün sonra açıklıyor. Tüm bunların yanı sıra MHP’de son derece sürpriz bir isim önümüzdeki günlerde gündeme gelebilir. Eğer tahmin ettiğimiz isim Safranbolu’da gündeme gelirse, tüm siyasi hesaplar sil baştan olabilir.

 

YENİCE

Yenice’de AK Parti’nin Zeki Çaylı ile önümüzdeki yerel seçime girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Zeki Çaylı’da geçtiğimiz yıllara nazaran çok büyük değişiklikler olduğu herkesçe söylenmekte. Agresif, bencil ve aşırı ihtiraslı Zeki Çaylı gitmiş, yerine ağırbaşlı, insan sevgisini her ortamda gösteren, beyefendi birisi gelmiş yerine. Ayrıca Yenice’de geniş bir kitleyi de arkasına almış durumda.

Yenice’de AK Parti karşısında tek güçlü parti olarak CHP gösteriliyor. CHP Bu yerel seçimlerde Sabri Özgün ile son derece iddialı olarak seçimlere hazırlanıyor. Sabri Özgün ile CHP ve AK Parti arasında yaşanacak olan seçimlerin sonucunu şu anda tahmin etmek bile zor.

 

ESKİPAZAR

Seçimler öncesi en hareketli günlerin yaşandığı yer Karabük’ün Eskipazar ilçesi. Eskipazar’da özellikle MHP içinde çok ciddi gelişmeler yaşanıyor.

MHP’nin Belediye Başkan Adaylığında Karabük’ten sonra kesinleşen ikinci yeri Eskipazar dersek, sizi yanıltmamış oluruz.

Siyasi kulislerden duyduklarımıza göre, MHP’nin içi Eskipazar’da bir hayli karışık. MHP’de 10 yılı aşkındır ilçe başkanlığı yapan Muharrem Kaynar’ın, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Müfettişlik yapan Yüksel Yılmaz’a iki kere adaylık teklifi getirdiği ve karşılığında olumsuz cevap aldığı ifade ediliyor. MHP İl Teşkilatının ise Hüseyin Dönmez’e adaylık teklifi getirdiğini, bunun üzerine ilçe başkanı Muharrem Kaynar’ın tepki gösterdiği ve ilçe başkanlığından istifa ederek aday olduğu konuşuluyor.

MHP’den Eskipazar’da aday olmak isteyen bir isim daha var.

Erol Serin.

Eskipazar eski Belediye Başkanı Erol Serin’de bu dönem adaylık noktasında kendisini bir hayli endekslemiş durumda. MHP’den aday olmak için bazı girişimlerde bulunduğu ifade edilen Erol Serin’in, beklediği yeşil ışığı göremediği de gözlemleniyor.

Eskipazar’da MHP Kanadında yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından, İl Başkanı Metin Demirel’in Yüksel Yılmaz ile tekrar bir görüşme yaptığı ve Yılmaz’ı adaylık noktasında ikna ettiği net olarak belirtiliyor. Yalnız, Yüksel Yılmaz’ın mali konularda bazı taleplerinin olduğu ve bu konularda da anlaşma sağlandığı kesin olarak öğrenildi.

MHP’nin Eskipazar’da yaşadığı bu süreçlerin ardından Yüksel Yılmaz ile kesin olarak anlaşmaya varıldığı da yetkili ağızlardan teyit edilmiş durumda.

AK Parti, Eskipazar’da gireceği seçim yarışında mevcut başkan Dursun Baş ile “yola devam” der mi, demez mi, şu an bilemeyiz ama Dursun Baş saldırgan yapısıyla ve dikta uygulamaları ile ilçe halkının son derece tepkilerini üzerinde toplamış durumda.

CHP, Eskipazar’da sürpriz yapabilir. Adaylığa endekslenmiş ve beklentisi yerine gelmemiş bir ismi aday olarak gösterebilir.

 

EFLANİ

Eflani’nin başarılı belediye başkanı İbrahim Ertuğrul, partisi AK Parti tarafından tekrar aday gösterilir ve çok rahat bir seçim geçirerek, sonuca ulaşır. En azından şu anki konjonktür bunu gösteriyor.

 

OVACIK

CHP ve MHP, Mehmet Ali Şahin’in doğup büyüdüğü ilçesi olan Ovacık ile özel olarak ilgileniyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin’in karizmasını çizmek için Ovacık’ta seçim alma peşinde olan CHP ve MHP’nin ne kadar şansı olur, onu ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz fakat Mehmet Ali Şahin’de kendi ilçesinin belediyesini bir başka partiye kolay kolay kaptırmaz.

“Ovacık’ta Mehmet Ali Şahin’e karşı tepkiler çok fazla” gibi şimdiden gri propagandalar yapılsa da, Ovacık’ta Mehmet Ali Şahin’in istediği olur.

 
Editör: Haber Merkezi