Yaklaşık 5 ay önce başlayan genel seçim yarışı nihayete erdi.

Seçim, kelimenin tam anlamı ile AK Parti ile MHP’li Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili arasında geçti.

Partilere göre seçim analizi yapmak gerekirse;

AK PARTİ

AK Parti İl Teşkilatının samimi ve yoğun bir şekilde çalıştığına, başta İl Başkanı Timurçin Saylar olmak üzere, Teşkilat Başkanı Serdar Dereli, il yönetiminde Hakan Şentürk, Cengiz Ünal ve diğer birçok yönetim kurulu üyelerinin verdiği seçim mücadelesine bizzat şahit olduk.

Fakat onların verdiği bu özverili çalışmanın yanı sıra AK Parti’nin ülke genelindeki oy düşüşü Karabük’e tam tamına %10’luk bir kayıp olarak yansıdı.

AK Parti’nin Karabük’te %10’luk oy kaybının nedeninin tamamına yakını ülke genelindeki konjonktürdür desek, yerinde bir analiz olur.

Tabi bunun yanı sıra bazı negatif faktörleri de cesurca dile getirirsek;

AK Parti’nin birinci sıra adayı Sayın Osman Kahveci, her ne kadar kendisinden beklenilen performansın üstünde bir çalışma sergilese de, sürükleyici bir pozisyon üstlenemedi.

Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Sayın Mehmet Ali Şahin’in seçim süreci içinde ara ara Karabük’e gelip çalışması, hatta son 4-5 gün eski seçim bölgesinde yoğun bir çalışma sergilemesinin pek bir katkısı olmadığını da gördük.

KAYBEDEN SEDAT NAMAL MI OLDU..?

Ak Parti 2. Sıra adayı Sedat Namal, bu seçimin kaybedeni olarak görülse de, bizce kaybedeni Sayın Namal olmadı. Kaybeden Filyos Liman Projesi, kaybeden Eskipazar İsmetpaşa Endüstri Organize Sanayi Bölgesi oldu.

Karabük’ün önümüzdeki 5-10 yıl içinde tüm vizyonunu değiştirecek olan bu projeler için artık ‘Veladdalin amin’ diyelim. Hadi bakalım bu projeler hayatiyete geçirilecek mi göreceğiz.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

Karabük’te seçimin galibi MHP olmuştur. Bir önceki 2011 Genel Seçimlerde Karabük genelinde %15.6 oy alan MHP, aradan 4 yıl sonra oyunu neredeyse ikiye katlayarak %27’ye çıkarmıştır.

Kim ne derse desin, MHP’nin bu oy artışının en büyük faktörü Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’dir.

Geçen seneki yerel seçimlerde Belediye Başkanlığı koltuğunu, oyunu %35’den, %50’ye çıkartarak koruyan Rafet Vergili, bu genel seçimlerde milletvekili adayı olsaydı seçileceğini adı gibi bilmesine rağmen, Karabüklülere verdiği söz yüzünden aday olmadı. Vergili, aday olmadı ama adayı kendisi belirledi ve belirlediği adayın seçilmesini sağladı.

Bu Genel Seçimlerde MHP’nin aldığı 39 Bin oyun arkasındaki en büyük mimar olan Vergili, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye verdiği sözü de yerine getirdi.

MHP KARABÜK MİLLETVEKİLİ DURMUŞ YALÇIN

Siyaset sanatına tepeden inme dalan ve kelimenin tam anlamıyla acemi politikacı olan Durmuş Yalçın,  içinde bulunduğu bu durumu kendisi de inkar etmiyor.

Sandıklar açıldıktan sonra seçildiğine ancak 2-3 saat sonra kesin kanaat getiren Durmuş Yalçın, nasıl bir milletvekilliği yapacak, hep birlikte göreceğiz.

Eğer Rafet Vergili gibi halkın gönlünde taht kurmasını becerebilirse, siyaset hayatı uzun soluklu olur. Yok, beceremez ve TBMM’nin ceylan derisi koltuklarının havasına kapılırsa, görüp göreceği de bu olur.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

Hani bir atasözü vardır, “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar” diye…

Evet, CHP birinci sıra adayı Cevdet Akay’ın da yalancılık mumu sandığa kadar yandı.

Cevdet Akay ilkönce, ön seçimlerde CHP’lileri kandırdı, ardından da halkı kandırmaya çalıştı ama olmadı.

Ak Parti ve MHP’nin yüksek bütçeli seçim çalışmalarına karşılık, ekonomik gücü yüksek olan Cevdet Akay’ı aday yapan CHP tabanı, Cevdet Akay’ın ekonomik dibe vurmuşluğunu seçimin tam ortasında öğrendi.

Hele hele Cevdet Akay’ın 12 yıllık sekreterinin 5-10 Bin TL limitlik kredi kartına bile düştüğünü, CHP tabanı sonradan öğrendi.

Diğer iki partinin yüksek bütçeli seçim sürecinde yine kısıtlı bir bütçe ile giren CHP, Karabüklülerin gözünde sönük kaldı.

CHP Karabük’te adaylarının ön seçim ile belirlenmesinde zaten bir-sıfır geride başlamış oldu.

Neden mi..?

İki Akay…

Cevdet Akay ve Mustafa Akay…

İki amcaoğlu, iki Yenice kökenli aday…

CHP Karabük’te bu olumsuzluğu ile seçim yarışına tek ayağını kırarak başladı.

2011 Genel seçimlerinde Karabük’te aldığı oyu bile koruyamayan, 2011’de aldığı %19’luk oyu, %17’ye düşüren CHP’nin İl Başkanı Erdoğan Dinçel, seçimlere bir hafta kala yaptığı basın toplantısında iddialı olduklarını ve ikinci parti olamazlarsa istifa edeceklerini söylemişti. Şimdi söylemlerini yerine getirecek mi onu da bekleyip hep birlikte göreceğiz.

 
Editör: Haber Merkezi