20140313AW033703_01Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı, şap hastalığıyla mücadele için aşı kampanyası başlatıldığını bildirdi.

Şap Hastalığının meydana getirdiği ekonomik kayıplar ve uluslar arası ticarete getirilen kısıtlamalar nedeniyle, dünya hayvancılığının en önemli problemlerinden birisi olduğunu söyleyen Çataklı,“Son derece bulaşıcı olan bu hastalığa sığır, koyun, keçi ve domuz gibi hayvanlar duyarlıdır. Şap hastalığı süt ve et veriminde kayıplar, gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda yüksek düzeyde ölümler ve dış ticarete getirilen kısıtlamalar nedeniyle ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Hastalıkla mücadelenin en önemli basamağını koruyucu aşılama faaliyetleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele programı kapsamında 2014 yılı ilkbahar Şap Aşılama Kampanyası, 03 Mart - 29 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. İlimizde büyükbaş hayvanlar ve küçükbaş hayvanların tamamı trivalan şap aşısı ile aşılanacaktır.

Yetiştiricilerimizden aşı bedeli alınmayacak olup sadece uygulama ücreti alınacaktır. Konunun önemi gereğince tüm yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları ve İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerine yardımcı olmaları gerekmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasını engellemek için aşılama kadar önemli olan hasta hayvanların hayvan pazarına ve başka yerlere nakledilmemesidir. Bunun için hayvan sevklerinde mutlaka veteriner sağlık raporu alınmalıdır. Hayvanlarına aşı yaptırmayan hayvan sahipleri hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 36. maddesine göre İdari para cezası uygulanacak bu hayvanlara sevk verilmeyeceği gibi desteklemelerden de yararlandırılmayacaktır” dedi.