İŞADAMI DURMUŞ YALÇIN “İLAHİ ADALET TECELLİ EDİYOR”


 

“ ENDÜSTRİ VE SERBEST BÖLGE PROJESİNİ DESTEKLİYORUZ”


 

20150113AW296958_01Karabük’ün Eskipazar ilçesine yapılması planlanan Endüstri ve Serbest Bölge için sanayici umutlu.

Karabük’ün tanınmış işadamlarından Durmuş Yalçın, TSO Başkanı Sedat Namal’ın yürüttüğü projeyi doğru bulduklarını ve sanayici olarak desteklediklerini söyledi.

Karabük’ün bu projeye layık olduğunu söyleyen Yalçın, “Çok uzun yıllar demir üretiminin Türkiye’de yüzde yüzüne sahip bir il'dik ama hurdadan üretim başlayınca bu pay yüzde 3,5'lere kadar düştü. Karabük fabrikalar yapan fabrikaydı. Karabük’te kendisini geliştirenler ihracata yönelik olarak deniz kenarlarına gitti. Özel sektör parayı nasıl kazanırsa oraya yatırım yapabilir. Karabük Cumhuriyetin ilk yıllarında geleceği iyi gördü ama 1985’li yıllarda Türkiye'de başlayan hurdadan üretime ağırlık verildi. Bunun sebebi ise hurdadan üretim daha kolay ve maliyeti düşüktü, cevherden üretime göre. Cevherden üretimi yapmak ise entegre tesisleri kurmak gerektiriyordu. Demir çelik sektöründe gelişmiş ülkeler Çin, Japonya, ABD, Hindistan ve Almanya gibi ülkelerde cevherden üretim teşvik edilerek desteklendi. Türkiye'de ise bu yapılmadı. İnşaat demirini cevherden üreten Karabük Demir Çelik Fabrikaları ise çok zor durumlara düştü. Cevher geçen geçen sene 130 -120 dolarlardan şimdi 70 dolarlara kadar düştü. Hurda ise ise şuan 320 dolar civarında. Onun için şimdi demir çelik sektöründe ilahi adalet kendini gösterdi. Cevherden üretim yapan fabrikalar ise şimdi 10 adım önde. Bu yönde Karabük çok şanslı bir il. Şartlar öyle gelişti ki, Karabük hak ettiği yere 2023’te fazlasıyla geleceğine inanıyorum. İlahi adalet tecelli etti ve cevherden üretim yapan en şanlı illerin başında yer alıyoruz. KARDEMİR’in özel sektör olmasının da faydaları var. Çünkü özelleştiği dönemde yıllık üretimi yaklaşık 550 bin ton seviyesinde olan KARDEMİR, özelleştikten sonra önce 1,2 milyon ton'a, en son yapılan yatırımlara 3 milyon ton seviyesine çıktı. 2023 yılı hedeflerine Karabük örnek bir şehir olarak girecek. KARDEMİR'in ray üretiminden sonrası katma değeri yüksek olan tren tekeri, makas, vagon ve kaliteli çelik üretimine yatırımlarını yönlendirmesi Karabük'ün demir çelik sektöründe öncülüğünü sürdürerek tekrar liderliğe adım adım ilerliyor. Devlet projesinde olan Filyos liman projesi bizleri dünyaya açacak. Bunun yanında Endüstri ve Serbest bölge kurulması halinde ise hem kentimize hem bölgemize hemde ülkemize çok büyük katkısı sağlayacak. Filyos limanı sadece bizim deniz yolu ulaşımımız olmayacak, ayrıca İç Anadolu bölgesinin dünyaya açılan penceresi de olacak. Endüstri bölge konusunda TSO Başkanımız Sedat Namal’ı destekliyorum. Doğru bir iş yapıyorlar. Karabük olarak ülkeye 78 yıldır katkısı olan bir kentiz ve şimdi biz devlet desteğini hak ediyoruz. Türkiye’nin gelişmesinde alın terini akıtan işçilerimiz bu ülkeye bir şeyler verdiyse devlette bize destek vermesi gerekir. TSO Başkanımız Sedat Namal’ı destekliyorum yaptıkları projeden dolayı. Bu proje bölgeninde ufkunu açacak. Devlet büyüklerinden planlanan bu projeye katkı vermelerini ve hakkımız olan desteği istiyoruz. Ülkemizi yöneten devlet yetkililerinden bunu istiyoruz. Çünkü Karabük buna layık ve bunu da hak ettiğini düşünüyorum” dedi.

İşadamı Dumuş Yalçın, firma olarak yaptırdıkları Karabük tanıtım filminin de büyük beğeni topladığını belirterek, “ Bir haftada 20 bin izlenim ve 5 bin paylaşım oldu. Amacımıza ulaştık. Karabük 1937’de köy iken KARDEMİR’in kurulmasıyla hızla belde, ilçe ve ardından İl oldu. Uzun bir ömrünü ilçe olarak geçirdiğinden hala Zonguldak’a bağlı olarak biliniyoruz. O dönemde siyasal yapı bakımından Karabük yerli bir insanını seçemiyordu ve Zonguldak’tan milletvekili gönderiyorduk. İl olduktan sonra hızlı bir iyileşme ve mecliste Karabüklüler tarafından temsil edilmeye başlandık. Karabükspor faktörü de bizim için çok önemli. Son yıllarda Belediyenin, üniversitenin ve milletvekillerimizin iyi bir çalışması Karabük’ü layık olduğu yerlere getiriyor. Karabük hızla gelişiyor. Bizde yaptırdığımız tanıtım filminde bu halkımıza göstermek istedik.” dedi.

Editör: Haber Merkezi