Karabük İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı, Akılcı İlaç Kullanımı Programı'nın uygulamasının başladığı bildirildi.


 

20151119AW581856_01İl Sağlık Müdürü Sarı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının, halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğu belirterek, “Bu bağlamda ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerileri doğrultusunda “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Programı” yürütülmektedir. Bu program kapsamında “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Ulusal Eylem Planı 2014-2017” hazırlanmış ve Bakanlık makam Oluru sonrasında uygulamaya konulmuştur.

Diğer illerde olduğu gibi ilimizde de İl Sağlık Müdür Yardımcısı koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden bir temsilcinin yer aldığı “Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü (AİK-İK)” kurulmuş ve çalışmalara başlamıştır. Bilinmelidir ki akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, istenmeyen etki görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır.

Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı sonucunda karşılaşılan en ciddi sorunlardan biri bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi ve antibiyotiklerin o bakterilere karşı etkisiz hale gelmesidir. Son yıllarda yeni antibakteriyel etkili moleküllerin geliştirilmemesi nedeni ile antibiyotiklerin akılcı kullanılması daha önemli hale gelmektedir.

Antibiyotik direnci nedeniyle yakın gelecekte basit enfeksiyonlar ve küçük yaralanmalar bile ölümcül olabilecektir. Akılcı İlaç Kullanımı (AIK) Ulusal Eylem Planı kapsamında vatandaşlarımızın; hasta oldukları zaman kendi kendilerine ilaç kullanmamalarını, önce hekimlerine başvurmalarını, hekimin önerdiği ilaçları belirlenen süre ve miktarda kullanmalarını ve bu konuda eczacılarına danışmalarını tavsiye ederim.

Ayrıca ilaçları yalnızca hekimin gerekli görmesi durumunda ve reçeteli olarak kullanmalarını, hekimin bilgisi olmadan başka ilaçlara veya tedavi seçeneklerine başvurmamalarını, tedaviye başladıktan sonra gelişen yakınmaların ilaca bağlı olabileceğini hatırlatırız” dedi.

Editör: Haber Merkezi