Safranbolu Belediyesinin ev sahipliğinde Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi ile Tarihi Kentler Birliği Tarafından "UNESCO Dünya Miras Sürecinde Safranbolu ve Kırsal Miras Bütünleşmesi" programı başladı.


 

20151021AW555584_02Safranbolu’da, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi ile Tarihi Kentler Birliği tarafından 3 gün sürecek olan "UNESCO Dünya Miras Sürecinde Safranbolu ve Kırsal Miras Bütünleşmesi" programı başladı.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ilçenin adeta bir açık hava müzesi olduğunu söyledi.

Kültür mirasını korumanın, bir şehir için geçmişle bağlantılarını sürdürmek ve kimlikli, nitelikli kent ortaya çıkartmak için vazgeçilmez unsurlardan olduğunu ifade eden Aksoy, "Modern dünyada maalesef şehirler birbirine çok benziyor.

Tokyo ile New York'u, Berlin ile Londra'yı birbirinden ayırmak modern kısımları itibariyle pek mümkün değil. Ama tarihin teli olan dokuya dokunduğumuzda birbirlerinden ne kadar farklı olduğunu, orada yaşayan insanların ergonomisine uygun yapılaşmalar inşa edildiğini fark edebiliyoruz" dedi.

Aksoy, Tarihi Kentler Birliği'nin, ÇEKÜL Akademi ile kimlikli ve nitelikli kentleri ortaya çıkarmak üzere belediyelerin bu işle ilgilenen teknik elemanlarını yetiştirmeye dönük kurslar düzenlediğini aktararak, "Safranbolu, korumacılık açısından gerçekten tecrübesini fiiliyatta da çevreye yaymış, bu faaliyetlere başlamış kentlere örnek olmayı başarmıştır.

Bizim doğrularımız farklı yerlerde doğru olarak uygulanmış, bizim yanlışımız da maalesef farklı yerlerde yanlış uygulanmıştır. Örneğin beton parke uygulaması tarihi doku içerisinde yoktur.

Buna rağmen, Safranbolu'nun birkaç noktasındaki uygulama nedeniyle bugün Türkiye'de maalesef tarihi dokunun içerisinde bu taban malzemesinin pek çok yerde kullanıldığını görmekteyiz” diye konuştu.

Başkan Aksoy’un konuşmasının ardından, Araştırmacı-Gazeteci Yazar Aytekin Kuş, "Kültürel Miras, Kimliğimizdir" konulu bir sunum yaptı.

Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerindeki belediyelerinden 50 katılımcının yer aldığı ve Safranbolu'nun korumacılık deneyimlerinin paylaşılmasının amaçlandığı program, 23 Ekim'e kadar devam edecek.

Editör: Haber Merkezi