TARİHİ VE TURİSTİK SAFRANBOLU KENTİ 9 YILDIR YANAN ÇÖPLÜK UTANCINDAN BİR TÜRLÜ KURTULAMIYOR


 

ÇÖPLÜĞE YAKIN OLAN VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETİNİ KİMSE DUYMUYOR


 

safranbolu-9-yillik-utanc

Karabük’ün tarihi ve turistik ilçesi olan, UNESCO Tarafından Dünya Miras Listesine alınan Safranbolu şehri, ilk 2006 yılında yanmaya başlayan ve 9 yıldır sık aralıklarla yanan çöplüğe bir türlü çare bulamıyor.

Özellikle Safranbolu’nun Göztepe Mahallesinde oturan vatandaşlar vahşi depolama sistemi ile yığılan ve oluşan metan gazından dolayı sık aralıklarla yanan çöplükten çok ciddi mağdur olduklarını dile getiriyorlar.

Günlük 90 ton çöpün atıldığı ve bir türlü önlenemeyen metan gazı oluşumundan dolayı yanan çöplükten çıkan dumanlar kilometrelerce alanda kötü kokusu ile Safranboluların hayatını olumsuz etkiliyor.

İŞTE VATANDAŞIN İSYANI

Göztepe mahallesinde oturan bir vatandaş, geçtiğimiz Mart ayında sesini duyurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye gönderdiği şikayet e-mailine Safranbolu Belediyesinin verdiği cevap bir hayli ilginç.

İşte sürekli yanan çöplükten artık isyan edecek dereceye varmış vatandaşın Bakan Güllüce’ye gönderdiği şikayet metni;

Sayın Bakanım; size bu maili Safranbolu’dan atıyorum. Safranbolu ilçemizin çöplerinin vahşice döküldüğü depolandığı (Karabük-Kastamonu karayolu ile Safranbolu mezarlığı arasındaki alan) da çöplerin yanmasından dolayı aşırı duman ortaya çıkmakta ve ortalık sivrisinekten geçilmemektedir. Zaten sanayiden dolayı hava kirliliği olan Karabük ilinde ve Safranbolu ilçesinde insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu bahsettiğim alan Safranbolu ilçesine 3 yada 4 km uzaklıkta bir alandır. 21. yüzyılda Avrupa Birliğine girmeye çalıştığımız şu süreçte bu nasıl bir doğaya ve insana yaklaşımdır ki bu belediye çöplerini bu alana dökmeye devam etmektedir. Sizler, bakanlık yetkilileri olarak lütfen ama lütfen Allah rızası için bu işin çözümü konusunda bu belediyeye bir yaptırım dayatma uygulayın. İnanın evimizin camlarını açamaz durumdayız.


Sayın Bakanım, Bakanlık olarak sizler bu çöp alanlarının döküldüğü yerlere KATI ATIK BERTARAF TESİSİ GİBİ BİR TESİS YAPSANIZ DA, BELEDİYEDEN PARASINI KESSENİZ OLMAZ MI, SİZLERDE BU ÜLKENİN YÖNETİMİNDE OLAN İNSANLAR OLARAK İNANIN AH ALIYORSUNUZ, BEDDUA ALIYORSUNUZ.


Biz bu çöplerin yanmasından dolayı çıkan dumandan ve sivrisinekten bıktık. Allah rızası için bir şeyler yapın. Belediye bizleri takmıyor, en sonunda sayın Cumhurbaşkanımıza da mesaj atacağım. Bu kadar zor mu bu çöpleri daha uygun, insan sağlığını ve çevreyi tehdit etmeyecek şekilde depolamak dökmek. Sizin Ankara’da ne güzel bakanlığın önündeki çöp konteynırları yerin altında, gelin bide bizim buraları görün. Sayın Bakanım Allah rızası için lütfen ivedi olarak bir çözüm bulunuz. Saygılarımla…


“EN KISA SÜREDE ÇÖZÜM BULUNACAK” DENİLİYOR AMA…

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy imzalı cevapta ise; İl genelinde düzenli çöp depolama tesisi ile ilgili ihale yapıldığından, Safranbolu’da bu konuyla ilgili bir çalışma olmadığı ifade ediliyor.

safranbolu-belediyesi-cop-yazismasiEn ilginci ise; “Mevcut alanda metan gazı çıkışı ile zaman zaman yanmalar olmakta, fakat oluşan yangınlara ekiplerimizce derhal müdahale edilmektedir. Ayrıca bu alandaki yanmanın tamamen durdurulması için İŞTAŞ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanlarınca önerilen, 3 metre derinlik, 1 metre genişlik ve 4 metre boyunda toplam 8 adet çukur açılarak 6 metre boyunda 140 mm borular döşenerek, metan gazı çıkışı kontrol altına alınmaya başlanmıştır. Kısa bir süre içinde yanmalar bitecek, dolayısıyla duman çıkışı da olmayacaktır. Sivrisinekler içinde ilaçlamalar yapılmaktadır.” Denilmekte.

18.03.2015 tarihinde yazılan bu cevap yazısına rağmen, “en kısa sürede yanmalar bitecektir” denilmesine rağmen, aradan dört ay geçmesine rağmen insan hayatını kalitesizleştiren bu sorunun çözümünde bir gelişme kaydedilmedi.

9 YILDIR SAFRANBOLU ÇÖPLÜĞÜ YANIYOR

Vahşi depolama sistemi ile depolanan Safranbolu çöplüğünde çıkan metan gazı nedeniyle ilk çöplük yangını 2006 Haziran ayında meydana gelmişti.

Aradan 9 yıl geçmesine rağmen UNESCO tarafından Dünya Miras Listesinde olan Safranbolu şehrinin çöplük yangınına bir çözüm bulunmadı.

Her yıl genellikle yaz aylarında yaşanan çöplük yangınından çıkan dumanlar kilometrelerce alana yayılmakta ve toplum hayatını tehlikeye sokmakta.

20060721A00F0007Konutlaşmanın hızla genişlediği Safranbolu ilçesinde, çöplük artık kentin kapısının önünde olmaya başladı. Özellikle Göztepe ve çöplüğe yakın olan mahallerdeki halk, bu çöplük alanından son derece mağdur durumda.

Öte yandan “her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Safranbolu’da daha kaç yıl yanan çöplük utancı yaşanacak” sorusunu vatandaşlar birbirlerine soruyor.

İlk 2009 Yılında seçilen Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, 2014 yılında güven tazeledi ve şimdi Safranbolular bu soruna köklü bir çözümü sözde, yazılarda değil, icraatta kesin bir çözüm bulmasını istiyorlar.

 

Editör: Haber Merkezi