Son birkaç aydır Karabük ve Safranbolu’da “Safranbolu Sanat Üniversitesi” kurulması ile ilgili çalışmalar yapılıyor.

Safranbolu Sanat Üniversitesi, içinde bulunduğumuz zaman diliminde, yada birkaç yıl içinde acaba kurulabilir mi.?

Karabük Üniversitesinin Kurulduğu 2007 yılına doğru biraz geri gider ve hafıza tazelersek;

Karabük Üniversitesinin kurulması yönünde TBMM Genel Kurulunda karar alınması için 2000 yılında ciddi bir süreç başlatıldı ve yedi yıllık mücadeleden sonra 2007 yılında çıkarılan kanun ile kuruldu.

Bir Devlet Üniversitesinin kurulabilmesi için TBMM Genel kurulundan kanun çıkarılması gerekir.

İşte 2007 yılında TBMM Genel Kurulundan çıkarılan kanunla Karabük Üniversitesi kuruldu.

Son günlerde Karabük ve Safranbolu kamuoyunu meşgul eden Safranbolu Sanat Üniversitesini kurmak için Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat önderliğinde komisyon kuruldu, çalışmalar başlatıldı.

Gerçekçi olmak gerekirse; Safranbolu Üniversitesini kurmak için yola çıkanlar, yola çıkmadan önce, TBMM’den bunun için kanun çıkaracak olan Karabük Milletvekilleri Sayın Mehmet Ali Şahin ile Sayın Burhanettin Uysal’a gidip, “TBMM Genel Kurulundan bu kararı en kısa sürede çıkarabilir miyiz?” diye sormuşlar mı?

Özellikle Safranbolu halkı Üniversite için beklenti içine sokuldu ve en kısa sürede TBMM’den gerekli kararın çıkarılması istenmeye başlanacak.

TBMM’den Safranbolu Sanat Üniversitesi için karar, yerel halkın beklentisi doğrultusunda en kısa zamanda çıkar mı?

Maalesef bu sorunun cevabı;

Hayır, çıkmaz…

Neden mi..?

15 Temmuz İhtilal darbe kalkışmasından sonra, Kayseri Melikşah Üniversitesi, Samsun Canik Başarı Üniversitesi, Ankara Turgut Özal Üniversitesi, Gaziantep Zirve Üniversitesi gibi 16 Vakıf Üniversitesine FETÖ/PDY operasyonları kapsamında el konuldu ve kapatıldı.

Her biri en az Karabük Üniversitesi boyutlarında olan ve kapatılan bu Vakıf Üniversiteleri şimdi Devlet Üniversitesi olmak için bekliyor.

Öte yandan Devlet Üniversitelerine bağlı devasa Fakültelere sahip Mersin’in Tarsus ilçesi gibi birçok büyük ilçelerde ayrı bir üniversiteye sahip olmak için uzun yıllardır mücadele veriyor.

Nüfusu en az bir milyon ve üzeri olan birçok il ikinci bir üniversiteye sahip olma peşinde.

En basit örneği vermek gerekirse; Türkiye’nin 54 ilinden nüfus olarak büyük olan ve 350 Bin insanın yaşadığı Mersin’in Tarsus ilçesi, 1992 Yılında kurulan Mersin Üniversitesi bünyesindeki fakülteleri ayırarak bir üniversite kurmak istiyor. Hatta 26. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun söz vermesine rağmen, Tarsus hala üniversitesine kavuşamadı.

Şimdi TBMM’den Safranbolu Sanat Üniversitesinin kurulması ile ilgili gerekli kanunu çıkartmak için sorumlu olan Karabük’ün iki milletvekilinin işlerinin ne kadar zor olduğunu acaba anlayabildik mi?

“Biz Safranbolu Üniversitesinin altyapısını hazırladık. Her şey hazır, şimdi sıra siyasilerin” diyerek topu atarsak; Karabük Milletvekilleri kanunu çıkartamadı diye beceriksiz olur, AK Parti Karabük Teşkilat yöneticileri de beklenti içine sokulan halka “Şu an neden olmuyoru” zor anlatır.

Geçtiğimiz günlerde bir yerel TV kanalında bunları anlatmaya çalışan Karabük Üniversitesinin Kurucu Rektörü, Milletvekili Burhanettin Uysal, şimdi baskı altında eziliyor.

Safranbolu Sanat Üniversitesinin kurulması için sürecin ortasından, hatta sonundan yola çıkıldı.

Üniversite kuruyoruz diye, yerelde yola çıkılarak üniversite kurulmuyor.

Yeni bir Devlet Üniversitesi kurmak için TBMM’den kanun çıkarmak gerekiyor.

Karabük ve Safranbolu halkına Safranbolu Üniversitesi için umut verildi, beklenti içine sokuldu.

Yerel basın organlarımız, “Safranbolu Üniversitesi kuruldu, kuruluyor diye günlerce başlık attılar ve haber yaptılar.”

Şimdi beklenti içine sokulan kent halkına Safranbolu Üniversitesinin kurulması için kanunun TBMM’den en az birkaç yıl içinde çıkarılmayacağını kim anlatacaksa anlatsın bakalım.