Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğiyle "Safranbolu Hatırası Projesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi.

 

20141129AW257174_01Gürbüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin " Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu" Anadolu Efes desteğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonuyla yürütüldüğünü belirterek, “2014 yılı başından bu yana Safranbolu Turizm Fakültesi tarafından hazırlama çalışmaları süren master planda sona yaklaşılmaktadır. Master Planın Safranbolu turizminin gelişiminde önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Master Planda ve Safranbolu turizminin sorunlarının tüm paydaşlarla geniş bir katılımla tartışıldığı Turizm çalıştayında da özellikle vurgu yapılan konulardan birisi Safranbolu’da turistlere sunulan düşük nitelikli hediyelik eşyalardır. Bu kapsamda Karabük Üniversitesi başlattığı proje ile bu sorunun çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır” dedi.

“SAFRANBOLU HATIRASI” PROJESİ"

Karabük Üniversitesi’nin Safranbolu Esnaf ve Sanatkârlar Odası ortaklığı ile gerçekleştireceği Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu tarafından desteklenen Safranbolu Hatırası Projesi için çalışmalara başladığını kaydeden Prof. Dr. Gürbüz, “ Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu, Anadolu Efes’in desteği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonu ile yürütülmekte olup Safranbolu Hatırası projesi 2014 yılında sürdürülebilir Turizm Fonu desteğine başvuran 415 proje arasından seçilen ilk üç proje arasına girerek desteklenmeye hak kazanmıştır. Safranbolu Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülecek olan projenin Proje koordinatörlüğünü Karabük Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuray TÜRKER yapmaktadır. Safranbolu Hatırası Projesi, turizm sektörünün geliştiği önemli kültür turizmi destinasyonlarından olan Safranbolu’da yeni hediyelik eşyaların tasarlanması yoluyla hediyelik eşya çeşitliliğinin arttırılmasını ve bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan yeni ürünlerin üretilmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda Safranbolu’yu ziyaret eden turistlere uygulanacak anket çalışması ve hediyelik eşya satıcıları ile yapılacak röportajlarla turistlerin hediyelik eşya tercihleri ve satın alma davranışları belirlenecektir. Hediyelik eşya tasarımı, Karabük Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü öğrencileri tarafından geleneksel malzeme ve zanaatlar kullanılarak yapılacaktır. Ayrıca tasarım yarışması açılarak geniş katılımlı bir biçimde yeni ürünlerin ortaya çıkması sağlanacaktır. Tasarlanan ürünlerin prototipleri yapılarak hediyelik eşya üretici ve satıcıları ile paylaşılması yoluyla yeni ürünlerin üretim ve satışının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi