Karabük'ün tarihi konaklarıyla ünlü UNESCO Dünya Miras Şehirleri Listesinde yer alan Safranbolu ilçesinde 9-11 Ekim'de düzenlenecek 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin hazırlıklarının tamamlandı.


 

20151003AW539453_01Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu belgesel film festivali olan 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde yapılan hazırlıklarda son aşamaya gelindi. 9 Ekim tarihinde başlayacak olan festivale Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda belgesel katılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve TÜRKSOY’un da destek verdiği Safranbolu Belediyesi tarafından organize edilen ve 11 Ekim tarihine kadar sürecek festivalde; paneller, söyleşiler, resitaller ve sergiler gibi birçok etkinlik de yer alacak.

Festival Komitesi Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ile Festival Direktörü ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zülfiye Eraslan Özcan’ın katılımıyla, festival programı ve yarışma ile ilgili detayların paylaşıldığı bir toplantı düzenlendi.

Gerdan restoranda düzenlenen festival toplantısında konuşan Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, terör saldırıları nedeniyle buruk bir festival gerçekleştireceklerini belirtti.

Başkanı Aksoy, 3 gün sürecek olan festivalde eğlence etkinliklerini programdan çıkarttıklarını söyleyerek, “Ancak biz her şeye rağmen ülke gündemini değiştirmeye çalışan bu tür eylemlerin karşısında dik durduğumuzu göstereceğiz ve terörün ekmeğine yağ sürmeyeceğiz. Festivalin eğlence kısmını kaldırdık şimdi tam anlamıyla bir kültürel festival düzenleyeceğiz" dedi.

Aksoy, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin, Safranbolu için bir gurur kaynağı olduğunu da kaydederek "Kentimiz UNESCO Dünya Miras Listesi’nde. Buna sahip olmak o şehir için takılabilecek en güzel madalyonlardan biri.

Dünya çapında bir madalyanın yanında, yüzlerce belgesele mekan olmuş Safranbolu’da 16 yıldır Türkiye’nin ilk ve uzun süreli belgesel yarışmasını düzenlemek ve bunu başarıyla sürdürebilmek çok önemli bir konu. Safranbolu bir medeniyetin geçmişte, tarih içinde nasıl yaşadığını gösteren en güzel örneklerden biri olarak bugüne bütün güzellikleriyle ulaşan bir kent olarak muhafaza ediliyor.

Geçmişin izlerini gelecek kuşaklara taşıma gayretini yıllardır başarıyla sürdüren ve insanlığın ortak mirası olan Safranbolu, mimarisi, lokumu, safran bitkisi ve tarihi ile birlikte; 2000 yılından bu yana da Altın Safran Belgesel Film Yarışması ile de anılıyor. Bu yıl 9-11 Ekim tarihlerinde düzenlenecek festival kültür hayatımıza da önemli katkılarda bulunuyor.

20151003AW539453_02Türkiye’nin ilk belgesel film yarışması olan bu etkinliğin uluslararası boyutta çok daha tanınması en büyük hedef olarak belirledik. 54 belgesel film ve 759 fotoğraf yarışma için başvuruda bulundu. “Kültürel Miras ve Korumacılık” ana temasına sahip festival ana temanın yanında alt temalar ile de kente kültürel anlamda katkılar yapmaktadır.

Son beş yıldaki bu alt temalar ile (Safranbolu’da Hamam Kültürü, Su Kültürü, Ahşap İşçiliği ve Ahşap Kullanımı, Tapu Senedi Mezar Taşlarımız, Ustaya Saygı) Safranbolu’ya büyük katkılar yapılmış, eserler kazandırılmıştır. Bu sene ki temamız ise “Mimaride Işık” olarak belirlenmiştir. Bu yan temanın da büyük yararlar sağlayacağı kanısındayız.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi