2014-2015 Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı kapsamında Türkiye’nin dört bir tarafından formasyon eğitimi almak üzere üniversitemizi tercih eden öğretmen adaylarına ‘Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Taktim Töreni’ gerçekleştirildi.


 

1-(36)Üniversitemiz Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sertifika taktim törenine; Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Güneş, Dekanlarımız ve Müdürlerimiz, akademik ve idari personel ile öğretmen adayları katıldı.

14 Temmuz 2014- 16 Ocak 2015 tarihleri arasında Türk Dili ve Edebiyatı, Görsel Sanatlar, Kimya, Matematik, Müzik, Sağlık Bilimleri, Sanat Tarihi, Tarih, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Bilişim Teknolojileri, Coğrafya, İlahiyat, Felsefe Grubu, Fizik Bölümleri olmak üzere verilen, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı sonucunda başarılı olan yaklaşık 780 öğretmen adayı tarifi mümkün olmayan bir sevinçle sertifikaları alarak, eğitim hayatlarında akranlarından bir adım daha öne geçme fırsatı elde ettiler.

Programdan önce Pedagojik Formasyon Öğrencilerinin materyalleriyle ilgili hazırladıkları serginin açılışını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Güneş: “Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin yürütmüş olduğu Pedagojik Formasyon programının sertifika töreni için buradayız. Arkadaşlar büyük emek sarf ederek hem bu serginin hazırlanmasında hem de sertifika programlarının yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. İnşallah bu emekler bir üretime dönüşür. Bu programdan mezun olacak arkadaşlar millete, vatana bütün insanlığa faydalı olurlar. Burada emeği geçen herkese ve ders veren hocalarımıza, İdari personelimize teşekkür ediyorum.” dedi.

2-(35)Sergi açışışının ardından Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'na geçildi. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı başladı. 2014 Yaz dönemi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika programında Formasyon eğitimi alan tüm arkadaşları adına konuşma yapan Öğretmen Adayı Kenan Ertekin : “Sayın Rektörüm, Dekanım, Kıymetli hocalarım ve sevgili arkadaşlarım bugün burada ortak bir sevinci paylaşmak için toplanmış bulunmaktayız. 2014 Temmuz’unda başlayan Formasyon Sertifika Programı serüvenimiz sona eriyor. Hepimiz biliyoruz ki günümüzde toplumların gücü eğitimli insanlarla ölçülüyor. Anadolu toplumu da geleneksel olarak genç kuşaklarının eğitimine, eğitimli insana büyük önem veren bir toplumdur. Cumhuriyetimizin kurucusu ve Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ‘Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır yada milleti esarete ve sefalete sürükler. ’sözüyle eğitimin önemini en veciz şekilde özetlemiştir. Bu gün emeğimizin karşılığını alma günü ve bugünden itibaren her birimiz geleceği üzerinde söz sahibi bir mesleğin üyeleri, neferleri oluyoruz. Aldığımız eğitimin katkısı olacağına inancımız sonsuz. Saygıdeğer hocalarımız şu kısa zamanda sizlerden çok şey öğrendik ve bundan sonrada öğrenmeye devam edeceğiz ve aydınlık Türkiye’nin yeni nesillerine rol model olacağız. Tıpkı sizin bizlere olduğunuz gibi Sizlere çok şey borçluyuz. Bizim için her kolaylığı sağlayan, bütün imkanları seferber eden başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal olmak üzere Karabük Üniversitesi personeline Saygıdeğer hocalarımıza Edebiyat Fakültesi değerli idari kadrosuna mezun olan öğrenciler adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurhayat Çelebi : “Sayın Rektörüm, Dekanım, Kıymetli meslektaşlarım değerli öğretmen adayları bu gün burada Formasyon Eğitimi bu programda Sertifika programı sona erdi. Ben emeği geçen tüm akademik ve idari personele, organizasyonu hazırlayan herkese sonsuz teşekkür ederim. Öğretmen adaylarına bu mesleği seçtiğiniz ve Karabük Üniversitesini tercih ettiğiniz için teşekkür ederim. Öğretmenlik mesleğinin bir ayağını öğretmen olma şartlarından biri olan formasyon eğitimini tamamladınız. Öğretmenlik mesleğine hazırlık genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyonla ile sağlanır. Siz bu eğitimleri yerine getirdiniz ancak esas göreviniz bundan sonra başlıyor. Bu meslek formasyon eğitimi aldım öğretmen oldum anlayışını barındırmaz, bu meslek hayat boyu öğrenmedir. Her zaman kendinizi geliştirmek için çaba sarf etmeniz gerekir. Avrupa Birliğinin de üzerinde durduğu en önemli konulardan biridir hayat boyu öğrenme. Sizlerden mucizeler beklemiyoruz ancak bu meslekte bulunması gereken etik davranışlara sahip, adil, dürüst, üstün görev bilinci ve sorumluluk sahibi olma özelliklerine sahip olmalısınız.2-6 Aralık 2014 tarihinde yapılan Milli Şurada öğretmenler için önemli kararlar alınmıştır. Bu kararlar öğretmen adayları için önemlidir. Öğretmenin donanımlı olarak yetiştirilmesi gelecek neslin eğitimi için çok önemlidir. Hepinizin atanma ile ilgili endişelerinizin olduğunu biliyoruz. Bu gün bu pek çok meslek içinde geçerlidir. Cumhuriyet fikren, ilmen, fenden, bedenen, kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette gayretle yetiştirmek sizin elinizdedir. Cumhuriyetsizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum yolunuz açık olsun.” dedi.

 

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Güneş; “ Değerli meslektaşlarım, çok kıymetli yeni öğretmen adayı arkadaşlarım ve sevgili misafirler üniversitemizin düzenlemiş olduğu Formasyon Programına hepiniz hoş geldiniz. Eğitimle ilgili söylenecek çok söz var. Eğitim öğretimin amacı ve niçin bu sertifikayı veriyoruz bununla ilgili yeterince hocalarımız bilgi verdiler. Eğitim hepinizin bildiği gibi iki kısımdan oluşuyor; Eğitim ve öğretim. Şuan da bizim burada yaptığımız aktivitelerin yarısı öğretim ile ilgili yani sizlerin meslek hayatına başladıktan sonra iş bulmanız için mesleki becerilerinizi ifade edebilmek, bizlerin sizlere verdiği eğitime öğretim diyoruz. Eğitim ise Avrupa birliğinin Bolonya süreci ile beraber hayat boyu öğrenme dediği şey aslında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in söylediği; ilim beşikten mezara kadar sözü ile aslında eğitim ve öğretimin ömür boyu olduğunu kat etmektedir. Bu vesile ile yeni meslek hayatlarına başlayacak olan arkadaşlarımızın eğitim öğretim faaliyetlerinin sonuna geldik diye düşünmeyerek asıl bundan sonra hayatın zorlukları ile nasıl mücadele edeceklerini bu ülkeye ve kendilerine nasıl bir değişikliğe taşıyacaklarını ve bundan sonrada ülkemizin dışına çıkarak insanlığa nasıl bir fayda sağlayacaklarını düşünmek ve o doğrultuda kendilerini geliştirmek zorundadırlar. Hepimiz biliyoruz ki dünya her gün değişiyor. Teknolojik gelişmeler var. Globalleşme denen bir sürecin içerisindeyiz. Artık sınırlar kalktı. Edindiğimiz bilgilerle bir kenara oturup bununla yetinmemiz mümkün değildir. Sürekli kendisini geliştiren, gelişmeleri takip eden, bu doğrultuda bilgileri edinmiş olduğu tecrübeleri ile harmanlayıp, bunları analiz edebilen, eleştirel düşünebilen, kendisine güvenen bir eğitimci olarak bu topluma hizmet etme aşamasına gelmiş durumdasınız. Benim sizlere tavsiyem topluma edindiğiniz bilgileri nasıl daha yarayışlı olduğunu düşünerek hareket etmenizdir. Geçmişle günümüzü harmanlayarak geleceğin öğretmenleri olmak durumundasınız. Aksi takdirde ülkemiz ilerleyemez ve geride kalır. Ben bu vesile ile yeni öğretmen adaylarına başarılar diliyorum. Bu programın gerçekleşmesinde başta Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a ve katkısı olan hocalarımıza teşekkür ediyorum.

Editör: Haber Merkezi