Halk Sağlığı Müdürlüğü, “Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı” kapsamında ana sınıfı öğrencilerine diş taraması yaptı.


 

20150603AW433574_01Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü, Esentepe Anayasa İlkokulu’ndaki ana sınıfı öğrencilerini gönüllü diş doktorları ile birlikte ziyaret ederek, flor vernik uygulaması yaptı.

Ardından Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki okuldaki bütün öğrencilere diş macunu ve diş fırçası hediye etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki “Bakanlığımız tarafından 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 60 ayını doldurmuş ana sınıfı öğrencilerine yönelik il ve ilçelerde ‘Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı’ kapsamında farkındalık eğitimleri, ağız ve diş sağlığı taramaları ve flor vernik uygulaması planlanmıştır.

Buradaki amaç, dişin en dış yüzeyinde flordan zengin bir tabaka oluşturmak ve aynı zamanda, ağız ortamına flor salınımını uzatmaktadır. Jeller gibi daha yaygın kullanılan bazı topikal florlu ajanların aksine, vernikler dental alet ya da ekipmana gerek olmadan kolaylıkla dişlere uygulanabilir.

Uygulama kolaylıkları, yutma riskinin olamaması, vernikleri jellere göre avantajlı kılmıştır” dedi.

20150603AW433574_02Programın hedefleri hakkında bilgi veren Tiryaki, “Flor vernik uygulamalarının mantığı, çocuklarda daimi ve süt dişlerin erken çürüme risklerini değiştirmek ya da yüksek çürük riskli bireylerde erken çürük ihtimali olan daimi dişlerin direncini arttırabilmektir.

Hedeflerimiz, okul bazlı bir koruma programı oluşturabilmek. Erken yaşta ve geçmiş çürük deneyimleri esas alınarak ‘çürük riskli’ çocukların belirlenerek, ülkemizde erken dönem koruyucu uygulamalara örnek oluşturabilmek.

Çocuklara okul çağı başlangıcında fırçalama eğitimi verilerek ileriki yaşlarda doğru fırçalama ve fırçalama alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak. Yüksek çürük riskli öğrencilerin belirlenerek tedaviye yönlendirmektir.

Bütün ilçelerimizde bu taramaları tamamladık ve şimdi il merkezindeki okullarımızda taramalarımız başladı. İlçelerimizde şuana kadar bin 700 öğrenciye ulaşıldı” diye kaydetti.

Editör: Haber Merkezi