KARDEMİR’DE OCAK’TA BAŞLAYAN TİS GÖRÜŞMELERİ 3 AYDIR NETİCELENEMEDİ


 

SENDİKA, KARDEMİR YÖNETİMİ İLE HANGİ KONULARDA ANLAŞAMIYOR


 

KARDEMİR İŞÇİSİ GENEL BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMA BEKLİYOR


 

 sorun-ne-aciklayin


Kardemir AŞ’de Ocak ayında başlayan 2011-2912 Dönemine ait Toplu İş Sözleşme görüşmeleri aradan 3 ay geçmesine rağmen anlaşmaya varılamadı.

Geçtiğimiz günlerde tüm idari ve ücret maddelerinde işverenle anlaşmaya varıldığı Karabük kamuoyuna el altından duyurulmuştu.

Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül yaklaşık 10-15 gün önce Kardemir içinde işçilere yaptığı konuşmada anlaşmaya varıldığının mesajlarını bile iletmişti.

Toplu İş Sözleşmesinde tam anlaşmaya varıldı derken 2 Nisan gecesi Kardemir’de yapılan oturumda yine anlaşma sağlanamadı.

KARDEMİR GENEL MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI “ANLAŞAMADIK”

Kardemir A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel 3 Nisan kutlama etkinliklerinde bir açıklama yaparak, anlaşmaya varamadıklarını belirtti. Gece bire kadar oturumun gerçekleştiğini ama sendika ile bazı maddelerde anlaşma sağlayamadıklarını belirtti.

KARDEMİR %48 VERDİK, ÇELİK İŞ “%48 VERMEDİLER”

Kardemir A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel “%48 zam verdik, diğer sosyal haklar ile birlikte toplamda %79’lere geliyor bu zam teklifimiz.” Derken, Çelik İş Genel Başkanı Ali Cengiz Gül ise “Nereden çıktı bu %48 rakamı, bize böyle bir rakamlar telaffuz edilmedi. Eğer dedikleri gibi %48 zammı kabul ediyorlarsa hemen yarın gelip imzalayayım” şeklinde haber ajanslarına açıklama yaptı.

MEHMET ALİ ŞAHİN’İ BOŞLUĞA DÜŞÜRDÜLER

Kardemir A.Ş Yönetimi bir hafta, on gün önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin’e Toplu İş Sözleşmesinde anlaşmaya vardıklarını ifade etmişti. Hatta geçtiğimiz Pazar günü yapılan parti istişare toplantısındaki konuşmasında, 3 Nisan etkinlikleri için Karabük’e geleceğini, etkinliklerin en önemli kısmının Kardemir’deki toplu iş sözleşmesi imza töreni olacağını, bu imza törenine de davet edildiğini ve katılacağını açıklayan Mehmet Ali Şahin boşluğa düşürüldü.

İŞÇİ SABIRSIZ VE MERAK İÇİNDE

Ne Kardemir A.Ş Yönetimi, ne de Çelik İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesinde hangi maddelerde anlaşıldığını ve hangi maddelerde anlaşma sağlanamadığını açıklamıyor. Başta Kardemir çalışanları olmak üzere hiç kimseye bilgi verilmemesi tedirginliği daha da hat safhaya çıkartıyor.

Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel %48 zam verdiklerini, diğer sosyal haklar ile birlikte %70’lere varan toplam zam teklifinde bulunduklarını ifade ederken, Çelik İş Sendikası ise üyelerine SMS çekerek, tüm idari maddelerde anlaşıldığını ve ücret maddelerinde bir anlaşmaya varılamadığını belirterek bilgilendirmeler yapıyor.

SÖZLEŞME 2 YILLIK MI,3 YILLIK MI,  4 YILLIK MI VE SORUN BU MU?

Kardemir ile 2011-2012 geçmiş dönem toplu iş sözleşmesi sürecine giren Çelik İş Sendikası, verilen zammın %48’lerde olmasının kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan konuya yakın kaynaklar “Eğer sözleşme geçmiş iki yılı kapsıyorsa, verilen zamlar gayet yerinde. Yok, 3, ya da 4 yılı kapsıyorsa yıllık zam oranı %10’lara bile varmıyor. O zaman Sayın Cengiz Gül’ün kabul etmemesi gayet normal.” Şeklinde görüş beyan ediyorlar.

İŞÇİ TAM VE DOĞRU BİLGİLENDİRİLSİN

Toplu İş Sözleşme sürecinde nerede tıkanıklık olduğu, hangi maddelerde anlaşmaya varıldığı, hangi maddelerde anlaşmaya varılamadığı, Kardemir yönetiminin ne kadar zam önerisinde bulunulduğu, sendikanın ne kadar istediği gibi tüm bu sorular cevap bekliyor.

Kardemir işçisi sendikası tarafından tam ve doğru bilgilendirilmesi gerekirken, hiçbir açıklama yapılmaması ve bilgi verilmemesi tedirginliğe yol açıyor.

Kardemir işçisi sendikası tarafından bilgilendirilmek istiyor.